Головна » Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового

   На початку лютого нинішнього року виставка-продаж картин Михайла Петрученка «Живописна мелодія» відкрилася у Торчинському історичному музеї імені Г.Гуртового.

   Кожен день наближає нас до містерії новорічно-різдвяних свят. Поринути в їхню атмосферу та створити святковий настрій допоможе виставка «Українське Різдво», яка діє у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового.

   У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового проведений захід до 170-рiччя написання Тарасом Шевченком «Заповіту».

   Зимова пора багата своїми, особливими святами, кожне з котрих має неповторні традиції та атрибути. Традиційно в музейних закладах готуються виставки майстрів художньої творчості, в роботах яких відтворено різдвяні мотиви. До заходів пов’язаних з новорічно-різдвяними святами долучається і Торчинський народний історичний музей ім. Г.О.Гуртового.

   У Торчинському народному історичному музеї ім. Г.О.Гуртового експонувалася виставка «Спротив геноциду», підготовлена Інститутом національної пам’яті України.

   Вшанувати пам’ять невинних мільйонних жертв прийшли до Торчинського народного історичного музею імені Г.О.Гуртового вчителі та учні восьмого і дев’ятого класів Усичівської ЗОШ.

   Ідею пам’ятника Християнському милосердю у Луцьку виносив у своєму серці та вистраждав усім своїм життям (пережив Голодомор 1932-1933 років та голод 1946-1947 років) відомий волинянин, заслужений працівник культури України, фундатор і незмінний директор Торчинського народного історичного музею, нині покійний Григорій Олександрович Гуртовий. Чи втілиться в життя його мрія – роздуми організатор Музею історії Луцького братства Андрія Бондарчука.

   Виставка вишивок Коляди Ніни Олександрівни та Коляди Юлії Іванівни з с. Буяни „Душею створена краса” діє у Торчинському народному історичному музеї ім. Г.О.Гуртового. Незважаючи на те, що ці дві жінки віддані своїм професіям, вони знаходять час для душевних справ і створюють красиві та захоплюючі речі, якими прикрашають свою оселю.

   До Дня Державного Прапора і Дня Незалежності України в Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового презентовано виставку картин «Волинська палітра незалежності України». На одному спільному і трьох індивідуальних полотнах зображено Різдво-Богородичний монастир у с. Новому Загорові Локачинського району – місце відчайдушного бою чоти УПА Андрія Марценюка («Берези») у 1943 р. Інші картини присвячені темі духовності, національній символіці, пам’яті про козацький час і злободенній сучасності.

   В усі віки і в усіх народів державний прапор був однією з найвищих і найшанованіших святинь. Прапор символізував єдність земель і племен; прапор сконсолідував міста і краї в державу, а духовно й історично близькі етноси – в націю. У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбувся захід, присвячений Дню Державного Прапора України.

   Великоформатну картину «Волинський Загорів – символ духовності, незламності, патріотизму» впродовж двох днів писатимуть 10 художників з Луцька та району в рамках пленеру, який відбувається в Торчинському народному історичному музеї імені Григорія Гуртового та селі Новий Загорів Локачинського району.

   29 липня виповнилось 150 років від дня народження цієї Святої людини. Саме цього день у приміщенні Торчинської бібліотеки відбулась година духовності «Андрей Шептицький: реалії хресного шляху». До організації цього заходу долучились і працівники Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового.

   Мистецтво має велику притягальну силу, особливо коли його творять віддані справі люди. Найцікавіше, коли людина навіть спеціально не навчаючись, творить чудові мистецькі речі, адже тоді її творчість повністю походить із глибини душі. Саме таким, душевним, є мистецький світ Антона Мейгеса, виставка творчих робіт якого демонструється у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового.

   Відвідувачі Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового мають можливість отримати інформацію про них, оглянувши виставку «Музейні скарби Волині», яку підготували його працівники до Міжнародного дня музеїв.

   День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Традиційно в навчальних та культурних закладах проводяться різноманітні заходи, присвячені темі Європи та європейської інтеграції. До них долучилися і працівники Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового.

   Червоний мак як символ пам’яті жертв війни в Україні вперше почав використовуватись на минулорічних заходах, присвячених завершенню Другої світової війни. З якого часу взагалі виводиться ця традиція і чому саме червоний мак, у Торчинському народному історичному музеї імені Г.Гуртового дізнавалися учні 10-11 класів Торчинської ЗОШ імені С.Гнатюка.

   У Торчинському народному історичному музеї, за участю учнів Усичівської ЗОШ І-ІІ ст., відбувся захід, присвячений 175-річчю першої прижиттєва збірки «Кобзаря» Тараса Григоровича Шевченка.

   Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки славиться і пишається своїми випускниками, котрі не лише були активними під час студентського життя, а й, здобувши цінні знання, зуміли влаштуватися на таку роботу, щоби служити українському народу. Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з випускником історичного факультету, директором Торчинського народного історичного музею імені Г. О. Гуртового Олександром Мельником.

   Наближається одне з найбільших християнських свят – Воскресіння Господнє. До цього величного дня працівники Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового підготували тематичну виставку.

   У Торчинському народному історичному музеї ім. Г.О.Гуртового відбувся майстер-клас по виготовленню великодньої писанки. Провела його І.М.Гордійчук– керівник дитячої художньої студії «Чарівний пензлик» районного будинку школяра.

   9 березня український народ вшановує пам’ять геніального поета Тараса Григоровича Шевченка. Поета, який став для українців символом нації, її духовним батьком. Напередодні 201-ої річниці народження цієї геніальної постаті у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбулась тематична година «Дозволь, Кобзарю, струн душі торкнутись, життя твого перегорнути сторінки».

   Шану полеглим Героям Небесної Сотні віддали у Торчинському народному історичному музеї ім. Г. Гуртового. Учні 5-9 класів Усичівської ЗОШ І-ІІ ст. взяли участь у заході-реквіємі «Я вже не повернуся, мамо, але знай – Я стану ангелом і боронитиму свій край».

   У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового діє виставка, присвячена подіям Революції Гідності і пам’яті Героїв Небесної Сотні. Хронологія подій листопада-грудня 2013 – січня-лютого 2014 років відтворюється у світлинах, листівках, інформаційних бюлетенях і плакатах, а також кількох десятках оригінальних речових експонатів.

   У Торчинському народному історичному музеї імені Г. О. Гуртового діє виставка солом’яних робіт жителя села Буяни Луцького району Миколи Володимировича Гаврильченко.

   Щороку 29 січня український народ вшановує пам’ять про молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути у 1918 році. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі і нації. У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового були проведені тематичні екскурсії, присвячені цій події.

   У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбувся історичний екскурс на тему «Соборна Україна – обличчя нової епохи».

   У Торчинському народному історичному музеї імені Г. О. Гуртового діє різдвяно-новорічна виставка «Ой колядо, колядочко, яка ти нам мила».

   У містечку Торчин на базі Торчинського народного історичного музею імені Г.О.Гуртового відбулися День пам’яті і Перші Волинські обласні краєзнавчі читання, присвячені пам’яті Григорія Гуртового. Хоч живемо в складний час російсько-української війни, але маємо пам’ятати і вшановувати видатних діячів нашої нації.

   Волинський краєзнавчий музей спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України і Торчинським історичним музеєм імені Г.Гуртового проводять І Волинські обласні краєзнавчі читання, присвячені пам’яті Григорія Гуртового, які відбудуться 26 грудня 2014 року на базі Торчинського народного історичного музею.

Шановні колеги!

   Перші краєзнавчі читання пам’яті Григорія Гуртового відбудуться в смт. Торчині 26 грудня 2014 року, в день народження відомого краянина.

   Для того, щоб залучити підростаюче покоління до вшанування пам’яті жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років, працівниками Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового було проведено урок-реквієм «Страта голодом». Долучилися до нього вчителі та учні 7-го класу Торчинської загальноосвітньої школи ім. С.Гнатюка, де й проходив захід.

   У День Покрови Богородиці в Торчині проведено конкурсно-пізнавальну вікторину за книгою Г. О. Гуртового «Волинь – край козацький». Підготували захід відділи культури та освіти Луцької РДА і Торчинський народний історичний музей імені Г. О. Гуртового.

   До 25-річчя утворення Народного Руху України у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового підготовлена тематична виставка.

   Першого вересня минуло два роки, відколи закінчилася земна дорога заслуженого працівника культури України, видатного волинського історика, краєзнавця, музейного працівника, засновника Торчинського народного історичного музею Григорія Олександровича Гуртового (1924-2012).

« 1 2 3 4 5 »