Головна » 2015 » August » 25 » У Торчинському музеї відтворили прапор 3-ої Залізної стрілецької дивізії
10:26
У Торчинському музеї відтворили прапор 3-ої Залізної стрілецької дивізії
У Торчинському музеї відтворили прапор 3-ої Залізної стрілецької дивізії

   В усі віки і в усіх народів державний прапор був однією з найвищих і найшанованіших святинь. Прапор символізував єдність земель і племен; прапор сконсолідував міста і краї в державу, а духовно й історично близькі етноси – в націю. У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбувся захід, присвячений Дню Державного Прапора України, який з 2004 року українці відзначають 23 серпня.

   Учасниками заходу стали відвідувачі Торчинської бібліотеки для дорослих, завідуючою якої є О.А.Мельничук. Під час розповіді екскурсовода музею А.В.Сахнюк, присутні дізнались багато нового з історії українського прапорництва, а саме: використання полотнищ різних форм, поєднання на них блакитного і жовтого кольорів та використання інших зображувальних елементів на прапорах, що простежується в період боротьби козацтва за свою державу та православну віру. Та найбільше інформації діти отримали про формування, керівників 3-ої Залізної стрілецької дивізії Армії УНР,бойовий шлях якої припадає на найбільш трагічний у XX столітті період збройної боротьби за власну державну незалежність. У Центральному музеї Збройних сил України експонується унікальна річ – прапор цієї дивізії.

   Виготовлення копії прапора 3-ої Залізної стрілецької дивізії, стало другою частиною заходу. Учасники з захопленням займались підготовкою відповідних матеріалів та елементів, у цьому їм допомагала доглядач музею Н.А.Фесенко. Поступово на полотно накладались літери, блакитно-жовтий прапор в правому верхньому куті та тризуб. Присутні залишились задоволені від такої спільної праці. А прапор стане доповненням експозиційної частини музею часів національно-визвольних змагань українського народу 1917 -1921 років.

Алла Сахнюк,

екскурсовод Торчинського народного історичного музею імені Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 950 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]