Головна » 2015 » February » 10 » „Понад все вони любили свій коханий край”
16:24
„Понад все вони любили свій коханий край”
„Понад все вони любили свій коханий край”

   Рядок вірша П.Тичини «Пам’яті тридцяти», написаний з приводу героїчного подвигу Студентського Куреня у бою під Крутами 1918 р., відповідає тому духові, відчуттям, з якими піднімалися на боротьбу майданівці, учасники Революції Гідності у 2013 – 2014 рр.

   У Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового діє виставка, присвячена подіям Революції Гідності і пам’яті Героїв Небесної Сотні. Хронологія подій листопада-грудня 2013 – січня-лютого 2014 років відтворюється у світлинах, листівках, інформаційних бюлетенях і плакатах, а також кількох десятках оригінальних речових експонатів.

   Демонструються речі бойового майданівського арсеналу, з яким йшли в наступ, відбиваючи «містечко Гідності і Свободи». Це шматки розбитої та обсмаленої бруківки, коктейлі Молотова, дерев’яна палиця, а також є автомобільні шини та ін. Із захисного спорядження саморобні фанерні щити і трофейний металевий щит, протигаз, окуляри і ін. Майже всі ці речі привезені з київського Майдану.

   Подано образ майданівця в захисній масці, з каскою, в саморобному бронежилеті. Він тримає в руках дерев’яний щит, покритий сажею від спалених шин, адже був в епіцентрі боротьби. Відчути незборимий народний дух допомагає фрагмент барикади з мішків.

   Окрема частина присвячена Героям Небесної Сотні, які дивляться з настінного стенду. У вітрині захисна балаклава, хрестики-обереги. Прапор України, який увібрав у себе дими Майдану. Хтось прив’язав до прапора червоне серце, як символ пролитої за Батьківщину крові і чорну стрічку, як знак скорботи за загиблими. На ньому напис: «Пам’ять Героям!». В одній з вітрин збірочка віршів Степана Туріва «Крик душі. Барикада», надрукованих в лютому на пам’ять українських ангелів. В музеї можна ознайомитися з книгою пам’яті «Небесна сотня». Про загиблих в січні і лютому нагадує частина експозиції, а портрет Сергія Нігояна ще й на великому плакаті з Майдану Луцька.

   Новою тривогою прийшла в мирні українські сім’ї анексія Росією Криму, війна на Донбасі. В складі різних військових формувань воювали і воюють за Україну чимало солдат-волинян. У виставці імена одинадцяти військовослужбовців з Торчина, які були призвані у 51/14 ОМБ, фотографії боїв, приклади діяльності волонтерів.

   Окремо подано скорботний рахунок загиблих на Сході уродженців Волині. Тут же фотографії шести солдат з Луцького району. Одним з перших на початку серпня загинув Михайло Котельчук з с. Новостав, 4 вересня дізналися про смерть Сергія Писарука з Піддубець. Аж три молоді життя з району забрав Іловайський котел: Володимира Іщука та Олександра Сивого з Підгаєць і Мирослава Столярчука з с. Лище. Початок нинішнього року теж трагічний: напередодні Святвечора в автокатастрофі біля Артемівська загинув Тарас Герасимюк з с. Городище-Друге.

   Вічна пам’ять полеглим патріотам! Віримо, що Герої не вмирають! Нехай же це будуть останні тривожні вісті з зони війни!

Джерело: Торчинський народний історичний музей імені Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 1043 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]