Головна » Кортеліський історичний музей

У НВК села Кортеліси, з нагоди Дня Збройних сил України та напередодні 70-ї річниці загибелі визначного діяча ОУН нашого краю Андрія Михалевича, Кортеліським історичним музеєм проведено уроки мужності «Боротьба за Україну до останнього подиху».

Нещодавно до Кортеліський історичного музею потрапила загадкова світлина повстанців. Її передав уродженець с. Видраниця Федір Федчук, який нині живе у Тульчині Вінницької області.

З нагоди 79-ої річниці Кортеліської трагедії представники влади та громадськості вшанували пам’ять загиблих жителів села.

У Кортеліському історичному музеї відбувся тематичний захід «Життя, як спалах зірки», присвячений 65-й річниці від дня народження Василя Корнелюка.

У Ратнівській громаді відбулось покладання квітів біля пам’ятників загиблим у роки Другої світової війни. Завершилося дійство біля Меморіального комплексу жертвам фашизму в с.Кортеліси, опісля всі присутні мали змогу побувати в історичному музеї.

23 вересня, з нагоди 78-ої річниці Кортеліської трагедії, представники влади та громадськості вшанували пам’ять закатованих жертв.

5 травня, з нагоди 40-річчя з часу відкриття Меморіального комплексу «Жертвам фашизму» та Кортеліського історичного музею, представники влади та громадськості вшанували пам’ять закатованих жертв Кортеліської трагедії.

Нещодавно волинські музейники пройшли наукове стажування в Музеї ІІ Світової війни в Гданську. Колеги з польського музею запросили директорів музеїв із Каменя-Каширського, Іванич та Кортеліс.

У Кортеліському історичному музеї побувала делегація польських науковців, які працюють у музеї Другої світової війни в Гданську.

День вишиванки – всеукраїнське свято національної єдності. У цей день та напередодні Міжнародного дня музеїв у Кортеліському історичному музеї була оформлена для відвідувачів виставка вишитих українських сорочок, рушників, картин – «Поліська вишивка».

У Кортеліському історичному музеї для учнів 11 класу місцевої школи проведено тематичний урок «Життя віддане Україні», присвячений пам’яті українського правозахисника, лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола.

Місцевим обрядам і традиціям була присвячена година народознавства «Розкажи бабусю…», яку підготували і провели для учнів працівники Будинку культури, бібліотеки та Кортеліського історичного музею.

У Кортеліському історичному музеї до Дня Захисника України проведено урок мужності «Наші земляки на захисті Вітчизни» для учнів 9 класу місцевої школи.

У Кортеліському історичному музеї напередодні сумної річниці Кортеліської трагедії було проведено цикл тематичних екскурсій про трагічні події Другої світової війни, а також зустріч учнів 8 класу місцевої школи з очевидцем цієї трагедії – Петром Трохимовичем Якушиком.

Напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається третьої неділі травня та Дня героїв, у Кортеліському історичному музеї було проведено зустріч з рідними діяча ОУН-УПА Андрія Сергійовича Михалевича, який мав псевда «Кос», «Денис», «13».

Подіям на Майдані, героям Небесної Сотні був присвячений урок мужності «Герої не вмирають», проведений у Кортеліському історичному музеї для учнів 8 класу місцевої школи.

Українському рушникові була присвячена година народознавства «І на тім рушникові…», яка була проведена у Кортеліському історичному музеї працівниками культури села.

У День Гідності та Свободи у Кортеліському історичному музеї було проведено зустріч з учасницею двох Майданів – Ларисою Цепух.

Напередодні Дня захисника України у Кортеліському історичному музеї була проведена зустріч з учасниками АТО «Українські герої: символ гідності».

23 вересня біля підніжжя меморіального комплексу «Жертвам фашизму» відбувся мітинг-реквієм, приурочений 75-й річниці пам’яті жертв трагедії в селі Кортеліси.

75 років тому рота «Нюрнберг» за один день знищила Кортеліси Ратнівського району: було розстріляно 2875 жителів, з яких 1620 – діти, спалено 715 дворів. Напередодні цієї сумної дати кореспондент газети «Волинь-нова» Катерина Зубчук побувала у Кортеліському історичному музеї, кожен експонат якого промовляє про цей чорний день – 23 вересня 1942 року

20 вересня о 13.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться тематичний вечір «Вічні Кортеліси», присвячений 75-річчю з часу знищення нацистами села Кортеліси Ратнівського району.

Напередодні святкування Дня Незалежності України у Кортеліському історичному музеї було проведено презентацію розділу експозиції про УПА „Вони боролися за вільну Україну”.

   50 років тому, 10 червня 1967 року, була прийнята постанова Ради Міністрів УРСР про відбудову села Кортеліси, яке було повністю знищене німецькими нацистами 23 вересня 1942 року. З нагоди цієї визначної події у Кортеліському історичному музеї відбулася зустріч з учасниками відбудови села, з тими, хто вніс чималий вклад у відродження Кортеліс.

   Напередодні Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні працівники Кортеліського історичного музею провели ряд заходів з метою належного вшанування пам’яті загиблих односельчан.

   «І пам’ять болем відгукнулась» – таку назву мала зустріч членів клубу «Подвиг» і воїнів-афганців, яка була проведена у Кортеліському історичному музеї. Зустріч підготували працівники культури села та учні 10 класу місцевої школи.

   У Кортеліському історичному музеї відзначено День Соборності України.

   У Кортеліському історичному музеї відбулася презентація трьох нових стендів експозиції. Це стало результатом участі музею у міжнародному проекті «Захистимо пам’ять», який уже декілька років поспіль організовує за підтримки уряду ФРН Український центр вивчення історії Голокосту.

   У Кортеліському історичному музеї відбулася зустріч з учасниками АТО «Бережи ти, сину, рідну Україну», присвячена Дню захисника України, яку організували працівники музею, Будинку культури та сільської бібліотеки.

   Відбувся вечір пам’яті колишнього завідувача Кортеліського історичного музею, народного депутата України Василя Мироновича Корнелюка «Його називали Президентом».

   Без вступних слів чиновників пройшло вшанування і на меморіалі «Жертвам фашизму» у с. Кортеліси, де 9 травня в пам’ять про закатованих у роки Другої Світової війни та полеглих в боях за перемогу над нацизмом були покладені символічні квіти. Директор Кортеліського історичного музею Микола Михалевич провів для гостей екскурсію музеєм.

   У Кортеліському історичному музеї відкрито виставку „УПА на Ратнівщині”, яка приурочена до Дня захисника України та річниці створення Української Повстанської Армії.

   Майже три тисячі розстріляних людей і спалене вщент село - цими днями на Волині вшановували жертв кортеліської трагедії. Сімдесят один рік тому під час каральної операції німецькі окупанти помстилися волинянам за допомогу партизанам. Про це телеканалу „Перший національний” розповіла директор Кортеліського історичного музею Марія Ярошук та жителі села.
   Волинським краєзнавчим музеєм спільно з Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України, Кортеліським історичним музеєм, ДП „Волинські старожитності” та Ратнівськими райдержадміністрацією і райрадою  проведено XLII Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ратнівщина в історії України і Волині”, приурочену 70-річчю Кортеліської трагедії 1942 року.
1 2 »