Головна » 2019 » June » 5 » Візит польських істориків
21:25
Візит польських істориків
Візит польських істориків

3 червня у Кортеліському історичному музеї побувала делегація польських науковців, які працюють у музеї Другої світової війни в Гданську. Серед них були Дмітрій Панто – професор, головний спеціаліст наукового відділу, Вальдемар Ковальські – керівник відділу фільмування та документування та Гжегож Беренд – заступник директора музею.

Як розповіли наші гості, Гданський музей Другої світової війни був відкритий у березні 2017 року і є одним із найбільших у світі. Приміщення музею має площу 23000 кв. метрів, а постійна експозиція музею становить приблизно 5000 кв. метрів. Використання найсучасніших технологій дає можливість детально розповісти про трагічний досвід Другої світової війни, про її причини і наслідки, про жертви і винуватців, про героїв і звичайних людей. Експозиція нагадує уроки історії, які не можна забувати. В музеї відкрито також багато інших об’єктів, які дають можливість привабити більше туристів. За два роки там побувало понад півтори мільйони відвідувачів.

Співробітники музею проводять велику дослідницьку роботу, зокрема, і в Західній Україні. Вони заздалегідь попросили мене ознайомити їх з історичними матеріалами Кортеліського музею та організувати їм зустрічі з людьми, які пам’ятають події Другої світової війни. Під час екскурсії польські гості були вражені жорстокістю та кількістю жертв Кортеліської трагедії 23 вересня 1942 року. Вони також записали на відеокамеру спогади жителів села Кортеліси – Якушика Петра Трохимовича та Ліхван Варвари Хомівни, які багато розповіли цікавих фактів про трагічні події в період німецької окупації. Сильне враження справила також і розповідь жителя хутора Годинь Млинівської сільради – Козака Петра Трифоновича. Під час війни цей хутір належав до Кортеліської сільської ради, але його жителів розстріляли у цей же день у селі Борки, яке зараз знаходиться у складі Білорусії.

Безумовно, професійна робота польських істориків є хорошим прикладом як потрібно вивчати й зберігати історію та використовувати її для патріотичного виховання. Вони запропонували нам продовжити співпрацю та запросили у свій музей для участі у науковій конференції.

Микола Михалевич,
директор Кортеліського історичного музею

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 410 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]