Головна » Луцький історико-культурний заповідник „Старий Луцьк”

У Луцькому замку впродовж двох днів відбувався лицарський турнір «Середньовічний Лучеськ». Приїхали вісім десятків учасників з різних областей України.

Цілий день у Луцьку в замку Любарта не вщухав гул пострілів. Адже тут відгримів фестиваль живої історії «Україна крізь віки», де відвідувачі могли побачити, якими були та чим оборонялися воїни різних епох.

У Луцьку завершилися археологічні та будівельні роботи у нововідкритих підземеллі вежі Чарторийських та підземеллі Колегіуму єзуїтів, які об’єднали в єдиний комплекс.

Музей-майстерню лицарства та середньовічних часів планують облаштувати у відреставрованих підземеллях колегіуму єзуїтів. Виконавчий комітет Луцької міської ради вже оголосив тендер на створення мультимедійних інсталяцій для майбутнього музею.

В’їзна брама замку Любарта і Луцька брама селища Олика невдовзі матимуть 3D-версії, і ними можна буде подорожувати в реальному часі.

Адміністрація Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку повідомляє про проведення XVII науково-практичної конференції «Любартівські читання», яка відбудеться 28 травня 2021 року. Просять надсилати свої матеріали до 1 травня, про особисту участь у конференції повідомити до 15 травня.

Майже 700 квадратних метрів підземель обіцяють відкрити для відвідувачів уже цього року. Проєкт, завдяки якому це стало можливим, добігає завершення. Він унікальний не лише тим, що Луцьку вдалося залучити чималу суму грантових коштів (майже мільйон євро), а й знахідкою досі невідомих підземель вежі Чарторийських.

Вже давно точаться розмови про те, що має з’явитися музей історії Луцька. Луцький міський голова Ігор Поліщук розповів, що зробити його планують на вулиці Драгоманова.

Через карантинні обмеження Луцький замок відвідало суттєво менше людей, аніж у 2019 році, про це розповів заступник директора державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Віктор Баюк.

Старе місто – туристична родзинка Луцька. Унікальні підземелля XV століття під час розкопок у старому місті знайшли археологи ще у травні 2020-го. Відтоді тривають роботи, аби відновити унікальну знахідку.

У Луцьку працюють над створенням музею міста. У закладі планують розмістити роботи луцького художника Олександра Дишка, який готовий передати свої творчі роботи для міста.

Тепер свій weekend можна провести у музеях міста Луцька по-справжньому пізнавально, мистецько і з насолодою!

В Адміністрація Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку було проведено онлайн-конференцію «Любартівські читання», присвячену 35-ій річниці від створення заповідника.

Вцілілу горщикоподібну кахлю знайшли при зачистці підлоги одного із приміщень Колегіуму єзуїтів у Луцьку. Про це повідомив заступник директора з наукової роботи Державного історико культурного заповідника у м. Луцьку, археолог Віктор Баюк.

У Луцьку археологи продовжують розчищати підземелля, які ведуть від вежі Чорторийських до приміщення колегіуму єзуїтів 17 століття, раніше про них не знали.

Відвідайте оновлену виставку «Слідами лицарських орденів», що знаходиться у Стировій вежі Луцького замку.

У Луцьку завершилось вивчення нововідкритих підземель Башти князів Чарторийських та Колегіуму єзуїтів. Це – черговий етап комплексного архітектурно-археологічного дослідження у Луцькому заповіднику

Два дні у Луцьку тривав Кубок України із середньовічного бою «Середньовічний Лучеськ. Доблесть віків». Бої відбуваються в замку чотири роки поспіль.

Відбулося відкриття галереї, що сполучає між собою нововідкриті підземні приміщення Башти Чорторийських та єзуїтського колегіуму у Луцьку.

Експозиція підземель Кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла поповнилась археологічною колекцією з розкопок західного подвір'я храму 2019 року.

Зимовий храм кафедрального собору Петра і Павла притягує до себе туристів з різних куточків планети, дивує переказами та легендами. Тут панує особлива аура, і подейкують, що цими тунелями навіть гуляють примари.

Луцький замок, як і Волинський краєзнавчий музей та його відділи – Музей волинської ікони, Художній музей та Музей історії Луцького братства, закрили для відвідувачів через оголошення в місті «червоної» епідеміологічної зони.

У 2021 році, в рамках національного проекту „Велике будівництво”, заплановано відновлення 100 історико-культурних об’єктів по всій Україні.

Зброя, як жодне з інших людських проявів, наочно відображає всю історію розвитку людства. Можна по-різному ставитися до неї, але незмінною залишається постійна цікавість людей до зброї.

У мережі виклали перший віртуальним тур луцькими підземеллями.

У Луцьку триває робота над реалізацією унікального проєкту «Нове життя Старого міста», який передбачає ремонт підвалів, фасаду монастиря єзуїтів, башти Чарторийських з оборонним муром, а також благоустрій прилеглих територій.

У Стировій вежі Луцького замку презентували нову експозицію – «Слідами лицарських орденів».

30 метрів окольної стіни Луцького замку розчистили археологи разом із групою студентів-істориків Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Щодня о 12 годині дня з В’їзної вежі Луцького замку можна почути одну із найвідоміших мелодій волинського краю – «Волинь моя».

Студенти факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки вже поєднують теоретичне навчання з роботою за спеціальністю.

Луцький замок та підземелля кафедрального костелу Петра і Павла 3 червня вперше відкрили свої двері для відвідувачів після послаблення карантину.

Охоронна археологічна служба України Інституту археології НАНУ, спільно із Адміністрацією Державного історико-культурного заповідника та Східноєвропейським Національним університетом, за участі Волинського відділення Спілки археологів України завершила попередні дослідження Башти князів Чарторийських у Луцьку.

Вже можна відвідати підземелля Кафедрального костелу Св. апостолів Петра і Павла. Вас з радістю чекають!

Від сьогодні, 3 червня, можна буде відвідати Луцький замок.

1 2 3 4 5 »