Головна » Музей волинської ікони

14 грудня 2021 р. о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки «Величаємо тебе, Святий Миколаю!». Це спільний проєкт Музею волинської ікони і Технічного фахового коледжу Луцького Національного технічного університету. Відвідувачі виставки зможуть познайомитися з  іконами Св. Миколая XVIIІ – XIX ст. з колекції музею та творчими роботами учнів та  майстрів Технічного фахового коледжу Луцького НТУ: вишитими рушниками і флористичними композиціями.14 грудня 2021 р. о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки «Величаємо тебе, Святий Миколаю!». Це спільний проєкт Музею волинської ікони і Технічного фахового коледжу Луцького Національного технічного університету. 

7 грудня – день пошанування великомучениці Катерини. У фондах Музею волинської ікони зберігається ікона з зображенням Святої, написана на полотні у XVIII ст., яка походить з Покровської церкви с. Дорогиничі Локачинського району.

25 листопада у Музеї волинської ікони відбулося підписання Меморандуму про співпрацю Волинського краєзнавчого музею та Жидичинського монастиря Святителя Миколая Чудотворця і Центру туристичної інформації та паломництва «Zhydychyn Center».

21 листопада православна церква відзначає свято Собору Архістратига Михаїла і всіх Небесних Сил безтілесних. У збірці Музею волинської ікони є ікона «Архістратиг Михаїл з діяннями» кінця XVIII ст. з Різдво-Богородичної церкви села Троянівка Маневицького району.

Пропонуємо вашій увазі документальний фільм «Холмська Одигітрія», який вийшов у світ завдяки колективу «12 каналу» та за участі науковців Волинського краєзнавчого музею.

14 листопада вшановують пам’ять Святих безсрібників Косми і Даміана. У збірці Музею волинської ікони є ікона «Святі безсрібники Косма і Даміан» 1693 року, яка походить з Успенської церкви села Баїв Луцького району.

10 листопада – день пошанування Великомучениці Параскеви-П’ятниці. У Музеї волинської ікони експонується ікона «Свята Параскева» кінця ХVІІ ст. з села Верхнів Іваничівського району.

8 листопада – день пошанування Святого Дмитрія Солунського. В експозиції Музею волинської ікони представлена ікона «Святий Дмитрій» 1729 року, яка була знайдена у каплиці Покладення ризи Богородиці (1756 р.) села Кримно Старовижівського району.

У Музеї волинської ікони нещодавно представили виставковий проєкт «Образ хреста у сакральному мистецтві Волині», у якому – пам’ятки сакрального мистецтва  XII – XIX ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею.

21–22 жовтня на базі відділу Волинського краєзнавчого музею – Музею волинської ікони, була проведена ХХVІІІ Міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація». У ній взяли участь вчені, мистецтвознавці, історики, музейні працівники та реставратори з України, Росії, Білорусі та Польщі.

21-22 жовтня на базі Музею волинської ікони, відділу Волинського краєзнавчого музею, відбудеться ХХVІІІ Міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація». Початок о 10.00 год.

П Р О Г Р А М А

У Мистецькій залі Центру дозвілля Департаменту культури, молоді та спорту м. Вараш відбулося відкриття виставки «Цариця небесна, матір земна».

У Музеї волинської ікони представили виставковий проєкт «Образ хреста у сакральному мистецтві Волині».

У свято Різдва Пресвятої Богородиці відбулася проща вірних Волинської єпархії Православної Церкви України до Холмського Чудотворного образу, який зберігається у Музеї волинської ікони та вшановується у цей день.

Християни східного обряду 21 вересня відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. У Музеї волинської ікони експонується ікона «Богородиця Одигітрія» XVIІ ст. з Успенської церкви с.Твердині Локачинського району.

19 серпня Преображення Господнє – свято на спомин чудесного преображення Ісуса Христа. Ікона «Преображення» з колекції Музею волинської ікони – одна з кращих пам’яток волинської іконописної спадщини початку XVIII ст., засвідчує високий професійний рівень її автора.

Після проведення реставраційних робіт до музею повернувся один із найстаріших костельних вівтарів Волині – дерев’яний різьблений вівтар XVII століття.

У фондах Музею волинської ікони зберігається образ «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці» 1840 року, що свідчить про досить активне використання волинськими малярами граверних зображень попередніх століть.

2 серпня – день пам’яті пророка Іллі. У Музеї волинської ікони експонується ікона «Св. Ілля» XVII ст. з церкви Св. Микити у селі Тур Ратнівського району.

22 липня у Музеї волинської ікони відбулася особлива урочистість біля Холмської Чудотворної ікони Богородиці – освячення копії Чудотворного образу. Делегацію священнослужителів та вірян Польської Православної Церкви, які приїхали на Волинь, очолив настоятель храму Іоана Богослова у м. Холмі о. Ярослав Щур.

22 липня о 16 годині у Музеї волинської ікони відбудеться особлива урочистість біля Холмської Чудотворної ікони Богородиці – освячення копії Чудотворного образу.

14 липня день пам’яті Святих безсрібники Косьми і Даміана. У Музеї волинської ікони експонується ікона «Святі безсрібники Косьма і Даміан» 1693 року з Успенської церкви села Баїв Луцького району.

12 липня відзначаємо день пам’яті апостолів Петра і Павла. У Музеї волинської ікони експонуються ікони «Святий апостол Петро» й «Святий апостол Павло» з апостольського ряду іконостасу храму Святої Трійці села Матейки Маневицького району, які представляють народне малярство нашого краю.

Ікона «Зішестя Святого Духа на апостолів». Початок ХVІІ ст. Походить з церкви села Окорськ Локачинського району.

З нагоди свята Трійці актуальним є ознайомлення з іконами цієї тематики. У колекції Музею волинської ікони є кілька ікон «Старозавітна Трійця» різного часу і рівня виконання.

У Червоноградському музеї історії релігії (Палаці Потоцьких) відкрито виставку з Луцька із промовистою назвою «Між Сходом і Заходом. Релігійний живопис XVIII–XIX ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею». Її представила завідувачка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва.

Ікона «Святий Миколай», перша половина ХVІІ ст. Походить із церкви Собору Пресвятої Богородиці с. Микуличі Володимир-Волинського району.

16 травня у Музеї волинської ікони відбулася on-line проща духовенства і вірних Луцького екзархату Української Греко-Католицької Церкви до Холмської ікони Пресвятої Богородиці.

Це Музей волинської ікони та Музей сучасного українського мистецтва Корсаків. Про це письменниця Оксана Забужко розповіла під час презентації літературної резиденції «Місто натхнення».

У Музеї волинської ікони 13 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, відкрилася виставка «Святі заступники перед Богом» з колекції Червоноградської філії Львівського музею історії релігії.

Ікона «Святий Георгій Переможець» початку XVIII століття «Маляра з Михнівки». Походить зі Стрітенської церкви села Михнівка Камінь-Каширського району.

Ікона «Розп’яття» початку ХVІІІ століття. Походить з церкви Успіння Богородиці села Качин Камінь-Каширського району.

Ікона «Христос у потирі». 1737 р. Дерево, левкас, темпера, сріблення. Волинь, старі музейні фонди Волинського краєзнавчого музею.

Старша наукова співробітниця Музею волинської ікони, Лауреат обласної премії імені Модеста Левицького Ангеліна Вигодник навчала мистецтву писанкарства учнів і викладачів Технічного фахового коледжу Луцького національного технічного університету.

21 квітня, в рамках робочої поїздки на Волинь, Музей волинської ікони відвідав Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

1 2 3 ... 10 11 »