Головна » 2021 » November » 14 » З колекції Музею волинської ікони: «Святі безсрібники Косма і Даміан»
14:47
З колекції Музею волинської ікони: «Святі безсрібники Косма і Даміан»
З колекції Музею волинської ікони: «Святі безсрібники Косма і Даміан»

Ікона «Святі безсрібники Косма і Даміан» 1693 р. була передана до музею з Успенської церкви с. Баїв Луцького району. Донаторський напис на іконі згадує «священного ієрея Даніла», на той час настоятеля храму, і дату створення – 1693 р. Нинішня церква була побудована у 1874 р. на місці старої, яка за переказами, була освячена на честь Святих Косми і Даміана. Тобто ікона могла бути храмовою в іконостасі XVII ст.

Образи Святих Косьми і Даміана за типажами і стильовими характеристиками мають багато спільного з апостолами з іконостасу Свято-Михайлівської церкви Білостоцького монастиря, що були передані церковною громадою у 1962 р. до Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького. У цих роботах прослідковується один автор.

Іконописець зображує святих як лікарів, зі ступкою для приготування ліків та скринькою з мазями. Вони сповнені високої місії цілителів і проповідників Христової віри, про що свідчить напис у нижній частині ікони – молитовне звернення до Косьми і Даміана, де вони іменуються безсрібниками, чудотворцями, цілителями. Використовуючи невелику палітру кольорів – білий, блідо-блакитний, голубий, сірий, автор моделює форми широкою гамою колористичних нюансів, завдяки чому одежі Святих набувають особливої легкості і благородного звучання. Як і апостоли у Білостоцькому іконостасі, Косьма і Даміана стоять на коричневих пагорбах з травами та зображенням архітектурних споруд. Фактично, автор намалював ціле місто з фортечними мурами, в’їзною вежею та висотними будівлями. Дослідники вважають, що при зображені архітектури на іконі, автор користувався західноєвропейськими зразками, зокрема Біблією Піскатора, творчо переробляючи їх і вносячи місцевий колорит.

Ікона «Святі безсрібники Косма і Даміан» доповнює творчу спадщину іконописців, що працювали з Йовом Кондзелевичем на Волині у кінці XVII – першій половині XVIII ст.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 262 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]