Головна » Музей історії Луцького братства

19 грудня, у день святого Миколая, в Музеї історії Луцького братства відбулася інтерактивна лекція для дітей та дорослих «Чому на гербі Луцька святий Миколай, або Про ґрад Лучеськ в літописних подіях 1257 року».

Не кожна музейна установа має щастя вітати свого фундатора! Саме таку нагоду 27 вересня мали музейники під час Академії на пошану перших 10 років роботи Музею історії Луцького братства, відділу Волинського краєзнавчого музею.

На урочистості завітали представники міської та обласної влади, духовенства, а також лучани, причетні до діяльності музею сьогодні та до його заснування.

2021 рік ювілейний. Ми відзначаємо 150-річчя від дня народження вченого-сходознавця, мовознавця, письменника, співорганізатора Української Академії Наук, волинянина з народження – Агатангела Кримського. У музеї продовжує діяти присвячена йому виставка.

Музей історії Луцького братства 12 вересня запрошує на вуличну екскурсію маґдебурзьким Луцьком, – тією територією сучасного міста, громада якої з кінця XV століття отримала право на власне самоуправління та судочинство.

Ласкаво запрошують 15 серпня на музейну вуличну екскурсію «Етнічними кварталами Луцька».

Перша екскурсія відбулася 16 травня, вона стала дарунком до Міжнародного дня музеїв. Відтепер її можна замовити у дні роботи музею.

У рамках міжмузейного проєкту «Жіночий рух за соціальну рівність. Габріеля Запольська і Леся Українка» у Ківерцівському краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «Габрієля Запольська – біографія і творчість», яку представила її авторка, завідувачка Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна.

Ювілей Лесі Українки музей зустрів тижнем «народних читань» (безкоштовних відкритих лекцій) про перебування Косачів у Луцьку.

18 та 22 лютого в Музеї історії Луцького братства заплановані народні читання до 150-річчя від дня народження Лесі Українки та Всесвітнього дня соціальної справедливості.

У Музеї історії Луцького братства відкрили виставку «Найкращий кримський подарунок Україні. Агатангелу Кримському – 150» з фондів Волинського краєзнавчого музею, присвячену ювілею видатного вченого.

Під такою назвою у Музеї історії Луцького братства 28 січня о 14:00 відкривається виставка з фондів Волинського краєзнавчого музею, присвячена ювілею видатного вченого.

Музей історії Луцького братства, відділ Волинського краєзнавчого музею, запрошує на лекторій «Святий Миколай на гербі Луцька».

26 листопада Музей історії Луцького братства, відділ Волинського краєзнавчого музею, проводить науково-просвітницький захід до дня пам’яті Данила Братковського († 26.XI.1702) – волинського шляхтича, барокового поета-сатирика, члена Луцького братства.

З нагоди свята у Музеї історії Луцького братства 9 листопада о 15:00 вчергове запрацює історико-літературна майстерня «Мова моя – живе слово». Цей формат передбачає безпосереднє знайомство з давніми волинськими літературними пам’ятками.

Діюча у Музеї історії Луцького братства виставка «Види волинських міст в оригінальних акварелях XIX століття» поповнилась двома унікальними планами міст.

Музей історії Луцького братства отримав в подарунок книгу – факсимільне видання Луцького Євангелія XIV ст.

У Музеї історії Луцького братства є випис з Луцької замкової книги з судовим рішенням від 1 грудня 1634 року засвідчений коректором Іваном Виговським.

До дня міста Луцька пропонуємо інформацію від завідувачки Музею історії Луцького братства Олени Бірюліної про символ луцьких містян.

Музей історії Луцького братства 29 серпня ласкаво запрошує лучан і гостей міста на оригінальну пішохідну екскурсію… (не)цікавим Луцьком, – тією його історичною частиною, яку не часто відвідують туристи.

З нагоди свята Володимира Великого пропонуємо до перегляду телепередачу Волинського телебачення з циклу «Історія без купюр», підготовлену за участі завідувачки Музею історії Луцького братства Олени Бірюліної.

Нещодавно Музей історії Луцького братства отримав вкрай потрібний подарунок.

25 червня, під час спеціального включення Громадського Інтерактивного Телебачення, відбулася онлайн-екскурсія експозицією Музею історії Луцького братства, відділу Волинського краєзнавчого музею, яку провела його завідувачка Олена Бірюліна.


 

Шановне товариство,

підтримаємо кандидатури

наших колежанок!

Після закінчення карантину, в Музеї історії Луцького братства чекають дітей – дошкільного та шкільного віку, на інтерактивну екскурсію: «Чого і як навчали в братській школі».

Пропонуємо до перегляду телепередачу Волинського телебачення з циклу «Історія без купюр» про життя і діяльність славетної волинянки, засновниці Києво-Могилянської академії Галшки Гулевичівни, підготовлену за участі завідувачки Музею історії Луцького братства Олени Бірюліної.

Науковці  Волинського краєзнавчого музею не раз долучалися до створення телепередач і телефільмів Волинського телебачення з історії нашого краю. Пропонуємо до перегляду одну з таких телепередач з циклі «Історія без купюр» про Луцький герб, підготовлену за участі завідувачки Музею історії Луцького братства Олени Бірюліної.

З нагоди 590-ої річниці з’їзду європейських монархів у Луцьку продовжується просвітницький проєкт.

Як виглядало твоє місто дві сотні років тому, що зі старої забудови залишилось у спадок, а що зникло назавжди? Про це, і не тільки, лучани та гості міста тепер можуть дізнатись на виставці «Види волинських міст в оригінальних акварелях XIX століття», яка щойно відкрилась в Музеї історії Луцького братства, відділі Волинського краєзнавчого музею.

28 січня о 16:00 у Музеї історії Луцького братства відкриється виставка раритетів з приватних колекцій «Види волинських міст в оригінальних акварелях XIX століття».

16–19 грудня Музей історії Луцького братства запрошує на лекторій «Святий Миколай – покровитель Луцька».

Нещодавно у Музеї історії Луцького братства, відділі Волинського краєзнавчого музею, відбулась презентація і обговорення матеріалів Першої гідроархеологічної експедиції на Волині.

У Музеї історії Луцького братства було проведене практичне заняття секції історії України та історичного краєзнавства Волинської обласної Малої академії наук.

З Америки на адресу Андрія Бондарчука, почесного голови Луцького Хрестовоздвиженського братства (відродженого), надійшло перевидання книги «Евхологіон, альбо Молитвослов или Требник». Згідно з рішенням зборів сучасного Луцького братства книга передається у фонди Волинського краєзнавчого музею та експонуватиметься в Музеї історії Луцького братства.

Виставка розпочала роботу напередодні Міжнародного дня музеїв, і працюватиме до жовтня місяця цього року. На ній представлена тематична підбірка світлин, де головним «героєм» є один з найстаріших західноукраїнських центрів – місто Луцьк.

1 2 3 4 5 »