Головна » Музей історії Луцького братства

   3 червня о 16-00 год. у відділі Волинського краєзнавчого музею – Музеї історії Луцького братства пройде презентація збірки байкових оповідей, гумористичних і сатиричних історій відомої волинської поетеси Сіми Кордунової.

   Напередодні Міжнародного дня музеїв, 14 травня о 12.00 год. у Музеї історії Луцького братства відбудеться відкриття виставка „Волинь фотографічна. Відображення часу”. Для експозиції виставки відібрані музейні предмети останньої чверті XIX – першої третини XX ст.: фотосвітлини та відповідні часові пластинчасті фотоапарати, фоторамки, фотоальбоми, меблі, якими відтворено інтер’єр фотосалону.

   Двогодинним поетичним штурмом зарядив музейних гостей Юрій Руф, кандидат технічних наук зі Львова, який не вважає себе професійним літератором. Його поетичні твори проте вражали осмисленою енергією, а манера декламування не залишила й тіні сумніву в його рідкісному таланті.

   22 березня о 15-00 у відділі Волинського краєзнавчого музею – Музеї історії Луцького братства організовується зустріч з українським поетом Юрієм Руфом зі Львова, який познайомить лучан зі своєю творчою позицією, в результаті якої постав новий літературний проект націоналістичної поезії.

   Нещодавно у Музеї історії Луцького братства відбувся захід, присвячений 144-ій річниці від дня народження Лесі Українки, на який було запрошено студентів першого курсу історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

   Музей історії Луцького братства продовжує серію публічних лекцій для дорослих. Цього разу покладуть початок багатовекторній темі: «Знайомтесь, Лариса Петрівна Косач».

   Волинський краєзнавчий музей продовжує серію новорічно-різдвяних заходів. Завітайте 5 січня о 12 годині до Музею історії Луцького братства на відкриття різдвяної виставкової експозиції сувенірних дзвоників з колекції знаної волинської дзвонарки Галини Марчук.

   У Музеї історії Луцького братства 10 грудня відкрилася виставка „Образ Луцька і Волині у фалеристиці, геральдиці та сфраґісах”, – повідомляє Волинська ОДТРК. Експозиція є продовженням циклу заходів, присвячених 85-річному ювілею Волинського краєзнавчого музею.

85-РІЧНОМУ ЮВІЛЕЮ ВОЛИНСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ

ЩЕ ОДНА ВИСТАВКОВА ПРИСВ’ЯТА –

«ОБРАЗ ЛУЦЬКА І ВОЛИНІ У ФАЛЕРИСТИЦІ, ГЕРАЛЬДИЦІ ТА СФРАҐІСАХ»!

   У Музеї історії Луцького братства пройде вечір-реквієм «Смертію смерть поправ. Житіє волинського мученика Данила Братковського».

   У музеї відбудеться презентація найповнішої збірки джерел до історії авторитетної ранньомодерної волинської спільноти – Луцького Хрестовоздвиженського братства

   У відділі Волинського краєзнавчого музею, в Музеї історії Луцького братства, в рамках проекту «Музей – громаді», пройдуть осінні народні читання під назвою «КЛИЧЕМ ПОЛКИ ПОБІЖДАЮТЬ, ЗВОНЯЧИ В СЛАВУ ПРАДІДОВУ».

   В Музеї історії Луцького братства триває виставка «Люльки і самовари в історичному інтер’єрі». У віковій товщі монастирських стін пихато виблискують самовари, пахне козацьким різнотрав’ям, дружня компанія мініатюрних люльок смиренно очікує на гостей...

ПРИХОДЬТЕ  і  ПОБАЧИТЕ!

   Приміщення, де розташований Музей історії Луцького братства, потребує ремонту. Про це йшлося 24 вересня під час чергового засідання сесії Луцької міської ради.

   У Музеї історії Луцького братства нещодавно відбулися народні читання на тему «Старосвітське кохання або шлюбна стратегія минулих літ», які провела Олена Бірюліна, провідний науковий співробітник, завідувач відділу Волинського краєзнавчого музею. Під час зустрічі діяла виставка окремих музейних творів живопису, скульптури, графіки і писемних джерел. Впродовж акції можна було ближче оглянути колекцію стародавніх перснів.

   27 серпня о 18.00 год. Музей історії Луцького братства – відділ Волинського краєзнавчого музею, запрошує відвідати народні читання на тему «Старосвітське кохання або шлюбна стратегія минулих літ».

   85-річчя Волинського краєзнавчого музею ознаменувалося виставкою люльок і самоварів у Музеї історії Луцького братства, яка діє і нині, – повідомляє Урядовий кур’єр. Колекції люльок і самоварів збирали кілька поколінь музейників – з перших днів закладу й донині.

   У Музеї історії Луцького братства лучани зблизька знайомились зі старожитностями XIV – XVI століть і слухали про життя Волині у Литовську добу. Оскільки молодий Музей Братства вже є повноправним підрозділом Волинського краєзнавчого музею, то організаторами такої зустрічі стали його науковці. Зустріч, попередньо анонсовану на музейному сайті, присвятили 585-річчю унікальної для Луцька події – з’їзду монархів 1429 року.

   Музей історії Луцького братства започатковує серію зустрічей під гаслом «Еліта в історичній ретроспективі» у рамках проекту Дискусійний майданчик «Музей – громаді». Перша зустріч на тему «Волинська еліта в литовську добу: здобутки і втрати (до 585-річчя Луцького з’їзду монархів 1429 р.» відбудеться 24 квітня. Початок о 15.00 год.

   Музеєм історії Луцького братства – відділом Волинського краєзнавчого музею, проведено попередньо анонсований літературно-історичний вечір, присвячений 200-літньому ювілею Т.Г. Шевченка.
   13 лютого о 14.00 год. в приміщенні Музею історії Луцького братства пройде літературно-історичний вечір «Слово Кобзаря». Готується він спільними зусиллями братчиків Волинського крайового братства св. ап. Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) і наукових співробітників Волинського краєзнавчого музею.
ДОБРА СПРАВА: хтось будує бари, а хтось – музеї.
   Ця подія мала відбутися значно раніше, але з певних причин відкладалася. Та й для ЗМІ пройшла майже непоміченою, бо відбулася наприкінці презентації ікони святого землі Волинської Данила Братковського у Волинському краєзнавчому музеї й особливо не афішувалася...
   Метою лекторію „Волинська рукописна спадщина” є поширення знань про писемну традицію на Волині, нижньою межею якої став акт Хрещення Русі (988 р.). Лекторій розпочав роботу понад два тижні тому, про його зміст детальніше вже повідомлялось на музейному сайті. Важливою складовою заходу цього року стала виставка факсимільно відтворених найдавніших рукописних книг та оригінальних писемних джерел XVI – XVIII ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею.
   День української писемності та мови відзначається 9 листопада – на день церковного вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця. Цього дня у 2013 році минає 900 літ з того часу, відколи чернець Нестор закінчив укладання першої редакції «Повісті минулих літ». Напередодні знаменної дати, 31 жовтня, в приміщенні Музею історії Луцького братства стартував щорічний лекторій «Волинська рукописна спадщина». Лекції відбуваються в супроводі виставки рукописних пам’яток із фондів Волинського краєзнавчого музею.
У Музеї історії Луцького братства молодь зазирнула в минуле древнього міста.
   Дізнатися про невідомі факти з минувшини давнього міста члени молодіжних громадських організацій змогли під час екскурсії Музеєм історії Луцького братства, що відбулася 7 серпня.
   Акція «Ніч у музеї» в рамках Міжнародного дня музеїв у Луцьку проводиться не вперше. А от у наймолодшому і єдиному такого типу музеї в Україні – Музеї історії Луцького братства – була дебютом. З нового року він почав діяти як відділ Волинського краєзнавчого музею.
   З нагоди Міжнародного дня музеїв, 18 травня Волинський краєзнавчий музей та Державне підприємство „Волинські старожитності” в приміщенні Музею історії Луцького братства розгорнули експозицію виставки „Загадки старого Луцька” з матеріалів за результатами археологічних досліджень історичного луцького середмістя по вул. Кафедральній 13.
   Віднедавна музей історії Луцького братства з некрополем, що досі діяв на громадських засадах, набув статусу відділу Волинського обласного краєзнавчого музею. Його експозиція – це не лише частина минувшини міста, області, України. Найперше – це історія Українського Православ’я.
   18 травня заплановано відкриття системи туристичного ознакування міста Луцька. Також цього дня буде організовано День відкритих дверей та відзначення «Ночі музеїв» у музеях міста: Музей історії Луцького братства, Музей-аптека, Волинський регіональний музей українського війська і військової техніки.
   Нещодавно із США на адресу голови Луцького братства, народного депутата України І скликання, письменника і журналіста Андрія Бондарчука надійшли газета «Свобода» та тижневик «Америка». В обох виданнях автор — наш земляк, щирий патріот України член колишнього уряду УНР в екзилі Михайло Герець широко інформує американську і світову громадськість про роботу Братства. Зокрема, про «друге життя» старовинних книг, про те, як відкривався Музей Луцького братства ХVII — XXI ст., відроджувався Братський некрополь тощо.
Музей історії Луцького братства став відділом Волинського краєзнавчого музею.
Волинська обласна рада
ШОСТЕ СКЛИКАННЯ
Рішення
 
Про утворення у Волинському краєзнавчому
музеї відділу – „Музей історії Луцького
братства”
   В обласному центрі Волині сталася надзвичайна подія: відкрили Братський Некрополь та меморіальну дошку, присвячену луцькому першодруку «Лямент».
Питання про фінансування Музею історії Луцького братства XVII-XXI ст. буде вирішено.
   Постійна комісія Волинської обласної ради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області розглянула питанняпро долю Музею історії Луцького братства XVII-XXI ст.
Продовженням експозиції Музею Луцького братства стане відновлений братський некрополь.
   До освячення і відкриття некрополю, яке відбудеться на храмове свято Воздвиження (торік на це свято було відкрито Музей Луцького братства ХVІІ-ХХІ ст.), тут будуть впорядковуватись останки братчиків і він стане доступним для відвідувачів, продовженням експозиції Музею Луцького братства, впишеться у новий туристичний маршрут.
« 1 2 3 »