Головна » 2020 » September » 14 » Музейні скарби Луцька: випис з Луцької замкової книги засвідчений Іваном Виговським
12:57
Музейні скарби Луцька: випис з Луцької замкової книги засвідчений Іваном Виговським
Музейні скарби Луцька: випис з Луцької замкової книги засвідчений Іваном Виговським

У Музеї історії Луцького братства є випис з Луцької замкової книги з судовим рішенням від 1 грудня 1634 року засвідчений коректором Іваном Виговським.

Письменники, поети, митці – Луцьк став рідною домівкою для багатьох творчих людей. Відомі історичні постаті теж залишили свій слід у історії міста. Чи знали ви, що молодий та амбітний «вчорашній студент», майбутній гетьман України (1657–1664) розпочав свою кар’єру у Луцьку?

І. Виговський обіймав посади писаря Луцького ґродського суду і намісника луцького старости (1627–1640), був членом Луцького Хрестовоздвиженського братства.

Як свідчив козацький літописець Самійло Величко, І. Виговський «вивчений вільним наукам, славився за дотепного і вправного у писарських справах», на дозвіллі малював карикатури на місцевих вельмож.

Цікаво, що на виписі із Луцької ґродської книги з судовим рішенням у справі між п. Даніелем Єло-Малинським і кн. Домініком на Острозі Заславським від 1 грудня 1634 року міститься підпис «рукою власною» Івана Виговського та важливе уточнення щодо назви головної пам’ятки міста, саме «Луцький замок», а не поширеної помилкової «Замок Любарта».

Роздивитися книгу можна у Музеї історії Луцького братства.

Фото Оксана Мельничук

Джерело: VisitLutsk.com

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 300 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]