Головна » Любомльський краєзнавчий музей

У Любомльському краєзнавчому музеї є вишитий рушник 1937 року, переданий у фонди жителькою с. Ладинь Любомльського району Галиною Власюк.

Він насправді багато робить для популяризації історії Любомльщини – як найактивніший із керівників музейних установ Волині. Тож кому, як не хранителю старожитностей, керувати громадою, бо ж здається, що він на рідних теренах знає кожну цеглину? Принаймні про це свідчить виконана ним робота у краєзнавчому музеї.

Чому директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський відклав дослідження історії рідного краю задля посади голови Рівненської ОТГ?

Фоторепортаж та відеосюжет газети «Волинь-нова» про круглий стіл у Любомлі.

Тема реконструкції палацу Браницьких та переселення туди Любомльського краєзнавчого музею останнім часом набрала значного розголосу.

З ініціативи Любомльського краєзнавчого музею 24 липня проведено круглий стіл «Відновлення палацу Браницьких: проблеми та перспективи».

Любомльський краєзнавчий музей запрошує на круглий стіл «Відновлення палацу Браницьких: проблеми та перспективи».

Про цих музейників кажуть, що вони живуть роботою. А як же інакше, якщо вона і є головним захопленням їх життя. Так і колишній багаторічний директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остапюк, а нині головний зберігач його фондів, усе життя пов’язав з улюбленою справою – краєзнавством.

На інтернет-сторінці «Волинь-нова» надали слово нинішнім володарям спільних – «Газети Волинь» і обласної журналістської спілки – «Оскарів». Зокрема, лауреату премії «За служіння суспільству» імені Степана Сачука, колишньому багаторічному директорові Любомльського краєзнавчого музею Олександру Остапюку та лауреату премії за краще висвітлення краєзнавчої тематики, заступнику головного редактора «Газети Волинь» Сергію Наумуку.

Про це у газеті «День» написала її власний кореспондент по Волинській області Наталія Малімон.

Видано монографію «Микола Трох. Enfant terrible української фотографії», яка розповідає про життя і творчість фотографа, художника, уродженця м.Любомль. Джерелом дослідження стали роботи митця, які нині зосереджені у: особовому фонді Миколи Троха у Любомльському краєзнавчому музеї та ін.

На кожній із цих фотографій – люди, яких давно уже немає на світі. Хтось із них залишив по собі видимий слід, а більшість залишилася жити лише на цих трохи вицвілих карточках.

До Міжнародного дня музеї інформаційний сайт Прибужжя «КОРДОН» згадав найважливіші події у житті музею в минулому році. Критеріями для оцінки тих чи інших подій стало: кількість людей, які відвідали захід, відгуки, поширення інформації про подію у ЗМІ, обговорення події, значимість для музею тощо.

Про реалії, плани проблеми, перспективи напередодні професійного свята – Міжнародного дня музеїв – кореспондент газети «Наше життя» спілкувався з директором Любомльського краєзнавчого музею Юрієм Фініковським.

Логотип було розроблено заради популяризації музею, який є одним з найцікавіших на Волині, – про це пише Наталія Малімон у газеті «День».

Про це детально – у «Темі дня» на телеканалі UA:Волинь з Любомльським міським головою Романом Ющуком та директором Любомльського краєзнавчого музею Юрієм Фініковським.

У Любомльському краєзнавчому музеї відбулася презентація факсиміле з проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

Пам’ятка архітектури національного значення – Палац Браницьких в Любомлі – перебуває в аварійному стані, про це директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський розповів кореспонденту телебачення UA:Волинь.

Любомльський краєзнавчий музей 13 лютого запрошує на презентацію факсиміле з проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

У Любомльському краєзнавчому музеї продовжується робота по створенню особових фондів. Нещодавно збірку музею поповнили фото, рукописи, машинописи, статті, наукові праці уродженця с. Згорани Любомльського району, кандидата історичних наук, професора, заслуженого працівника народної освіти України Івана Кічия.

22 січня у Любомльському краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений Дню Соборності України та 101-ій річниці проголошення Акту Злуки.

То могла бути достойна пам’ятка у містечку на кордоні з Євросоюзом. У містечку Любомль, яке має багатющу колекцію музею, багатющу історію, найстаріший мурований костел на Волині, знищену унікальну синагогу, замчище у самісінькому серці райцентру, сотні, а той тисячі старих світлин і (головне) достатньо одержимих історією людей.

Початок 2020 року приніс Любомльському краєзнавчому музею нове поповнення фондової колекції. В рамках акції «Стань другом музею» один із меценатів придбав для музею стародавню печатку, знайдену на Любомльщині.

У Любомльському краєзнавчому музеї відбулася публічна лекція-презентація місцевого краєзнавця, колекціонера Миколи Дзея на тему «Репресована інтелігенція м. Любомль (до 80-річчя від часу репресій, здійснених радянською владою по відношенню до місцевих жителів)».

Дирекція Любомльського краєзнавчого музею висловлює щиру подяку Експертно-фондовій раді з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей Міністерства культури України, Київській митниці Держмитслужби за поповнення фондів музею предметами фалеристики.

У Любомльському краєзнавчому музеї продовжується робота щодо створення персональних фондів. Так, нещодавно збірку музею поповнили особисті документи, фотографії, наукові праці доктора геолого-мінералогічних наук, професора, уродженця с. Запілля Любомльського району Василя Узіюка.

У рамках проекту «Музейні діалоги» в Любомльському краєзнавчому музеї відбулася зустріч із відомим українським письменником, драматургом журналістом, уродженцем с. Згорани Любомльского району Володимиром Лисом та відомою українською поетесою, прозаїком, публіцистом Надією Гуменюк.

Цими днями його фонди поповнилися унікальною знахідкою – приватною печаткою, знайденою на дні одного із Шацьких озер.

Впродовж 11–13 листопада у Любомльському краєзнавчому музеї працюють науковці з Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України та Національної академії образотворчого мистецтва України.

Директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський розробив туристичний путівник, що знайомить з місцями, якими проводять пішохідні екскурсії.

Нещодавно співробітники Любомльського краєзнавчого музею та журналісти «Газети Волинь» здійснили спільну експедицію для обстеження столиці короля Данила.

Любомльський краєзнавчий музей продовжує популяризувати історію рідного міста своїми пішохідними екскурсіями до пам’яток архітектури

24 жовтня у приміщенні Любомльського краєзнавчого музею відбулася презентація книги Богдана Зека «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014–2018 рр.): історичний нарис».

1 2 3 4 5 6 »