Головна » 2020 » August » 4 » І знову про палац Браницьких у Любомлі: коли ж він стане туристичною перлиною Волині? (ФОТО, ВІДЕО)
16:47
І знову про палац Браницьких у Любомлі: коли ж він стане туристичною перлиною Волині? (ФОТО, ВІДЕО)
І знову про палац Браницьких у Любомлі: коли ж він стане туристичною перлиною Волині? (ФОТО, ВІДЕО)

Любомльчани об’єднуються навколо ідеї реставрації визначної пам’ятки, – про це пише журналіст Сергій Наумук на інтернет-сторінці «Волинь-нова»:

Палац Браницьких, збудований у другій половині XVIII сторіччя, – одна з небагатьох збережених споруд подібного штибу на Волині. Потенційно –  це справжня перлина. Однак, насправді будівля просто занепадає.

Що ж треба вчверити, щоб привернути до палацу увагу можновладців?

Тож з ініціативи директора Любомльського краєзнавчого музею Юрія Фініковського представники місцевої влади, самоврядування, меценати та просто небайдужі жителі зібралися обговорити ситуацію та запропонувати конкретні кроки під час круглого столу на тему «Відновлення палацу Браницьких: проблеми та перспективи». Захід провели просто на його подвір’ї.

– Це питання актуальне вже не одне десятиліття. Наш музей має багатющу колекцію старожитностей, яку хотілося б представити у повному обсязі. Але бракує експозиційних площ. Ми завжди виступали за те, щоб палац відреставрували і передали під музей. Треба поспішати, бо пам’ятка в аварійному стані, – сказав Юрій Фініковський.

Юрій Фініковський ініціював захід

За ним слово взяв любомльський міський голова Роман Ющук, який і окреслив юридичний бік питання.

– У місті поки діє старий генплан 1984 року і на цьому місці запроєктовано музичну школу. Аби почати щось робити з приміщенням, потрібно виокремити ділянку та змінити її цільове призначення. Площа її становить понад 1 гектар і цього достатньо, щоб планувати інфраструктуру. Два роки тому, коли Любомльська міська ОТГ прийняла музей, на сесії міськради було ухвалено рішення розробити детальний план території. Нині документація у процесі виготовлення. План подамо на громадське обговорення, а затим затвердимо містобудівну документацію. Це дасть можливість оформити право власності на земельну ділянку. Відтак буде відкритий шлях для розроблення проєктно-кошторисної документації для реконструкції будівлі, – розповів Роман Ющук і вручив Юрію Фініковському подарунковий сертифікат на 10 тисяч гривень для популяризації музейної справи.

Міський голова Роман Ющук пообіцяв до 1 жовтня вирішити проблему із земельною ділянкою

Міський голова пообіцяв, що до 1 жовтня цілком реально вирішити питання щодо земельної ділянки. Тож із нетерпінням чекаємо цієї дати і сподіваємося на свідомість депутатів Любомльської міськради.

Зрозуміло, що такі заходи потребуватимуть чималих коштів. Виготовлення проєктно-кошторисної документації потягне не менше, аніж півмільйона гривень. Міська влада пропонує залучити до співфінансування й інші ОТГ району (присутній на заході голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук запевнив, що їхня громада готова підтримати починання). А от коли кошторис виготовлять, можна буде шукати гроші в бюджеті або подаватися на гранти.

Не по-графськи виглядає цей зал...

За словами Юрія Фініковського, музею під силу повністю освоїти 1200 квадратних метрів палацу. Адже в задумах – ​створити окремі зали, присвячені видатним особистостям краю. Є багатющий матеріал і про життя на території Любомльщини національних меншин: поляків, євреїв, голландців. Звісно, при реконструкції треба передбачити актовий зал. В ідеалі палац має стати таким собі культурним центром на основі музею. Адже нині установа має обмежені можливості не лише для проведення заходів, але й для представлення старожитностей.

Таки перлина, правда ж?

А що музей постійно працює на імідж краю, свідчить і його відвідуваність, і навіть нова сувенірна продукція, яку нещодавно розробили. Тож журналістам, які висвітлюють обговорення долі палацу, презентували фірмові блокноти, кухлики, ручки, сумки та кепки.

Сувенірна продукція щойно з друку – тепер кожен зможе мати кухлик із логотипом музею

Депутат Волинської обласної ради Володимир Дибель наголосив, що Любомль не включений у концепцію «туристичних магнітів» Волині. Тому буде дуже важко внести його у список тих ста пам’яток, які входять у проєкт Президента України «Велике будівництво». Він рекомендував внести палац Браницьких у цей перелік до листопада, тобто до часу, коли затверджуватимуть бюджети різних рівнів. Не оминув Володимир Дибель і земельну проблему. Мовляв, є закон, який забороняє без права власності на землю використовувати державні кошти. Тож це першочергове питання. Депутат запропонував звернутися до жителів Любомльщини з проханням про фінансову підтримку і навів позитивний приклад, коли люди відгукнулися на збір коштів для закупівлі апаратів штучної вентиляції легень. Йшлося і про відкриття рахунка, куди мали б надходити гроші на проєктно-кошторисну документацію.

Депутат облради Володимир Дибель запропонував звернутися до жителів Любомльщини з проханням про фінансову підтримку

Голова Любомльської районної ради Микола Сушик розповів, що ще кілька років тому намагалися зрушити питання з місця. Домовилися про співфінансування з обласного, районного та міського бюджетів по 150 тисяч гривень, знайшли архітектора і навіть перерахували кошти. Але все знову вперлося у невиділену ділянку. Відтак частина коштів (100 тисяч) повернулася в районний бюджет. Наразі не відомо, скільки затягне реконструкція приміщення. Звучала цифра в 1 мільйон доларів.

– Щодо «Великого будівництва», то є неофіційна інформація, що ті сто об’єктів уже визначено, і палац Браницьких туди не потрапляє. Щоб його включили, треба когось виштовхати зі списку. І аби це зробити, маємо чимшвидше виготовити документацію, – зазначив голова райради.

Перший заступник голови Любомльської РДА Олександр Герасимчук привернув увагу учасників заходу, що нині в приміщенні знаходиться спортшкола. Тож одночасно треба думати і про будівництво спорткомплексу, адже постане питання, куди виселяти юних олімпійців.

Поки що в палаці розташована спортшкола

Головний хранитель фондів музею Олександр Остапюк розповів про багаторічні спроби хоч якось вирішити питання. Олександр Дмитрович неодноразово стукав у міністерські кабінети, але, крім порожніх обіцянок, нічого не отримав. Він слушно зауважив, що реставрація – питання не одного року. Тож просив Романа Ющука на цей час передати музею два поверхи у старому приміщенні, адже міська влада матиме після завершення адмінреформи будівлю райдержадміністрації.

– Ми нічого не можемо знайти у фондах. Нас судити треба за те, що все зберігаємо навалом. Це наш плач, – емоційно виступив Олександр Остапюк.

Олександр Остапюк мріє побачити музей в палаці

Згодом присутні оглянули приміщення. І якщо перший поверх, який займає спортивна школа, ще в більш-менш нормальному стані, то другий добре надається для ілюстрації нашого ставлення до історії: облуплені стіни, провали у стелі, ємність під найбільшим проломом даху, звідкіля у дощ ллється вода. Горище теж у жахливому стані: струхлявілі дошки, обсмалені крокви, діряве покриття.

– Хочу, щоб на найближчі роки відновлення стало нашою метою №1, – зазначив наприкінці Юрій Фініковський.

Чи буде пам’ятка відновлена найближчим часом – хтозна. Ясно одне: аби палац за визначенням став таким фактично, треба працювати спільно. У цьому випадку переможцями можуть стати всі або ніхто.

Голова Рівненської ОТГ Володимир Крижук подарував музею книжку з історії, яку знайшов на бабусиному горищі

Подарунок для головного редактора «Газети «Волинь» Олександра Згоранця за постійну підтримку музею

Система підтримки даху вражає

Крокви колись горіли

Палацовий ліфт облюбували кури

Прибудова для прислуги ще в гіршому стані

Фото Сергія Наумука

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 263 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]