Головна » Устилузький народний музей Ігоря Стравінського

Музей-садиба Ігоря Стравінського розташована в Устилузі. Нині – це пам’ятка історії національного значення, де розташований музей та місцева музична школа.

Нещодавно у серії «Спадщина України» вийшла книга, присвячена 30-річчю заснування музею Ігоря Стравінського в Устилузі. До неї увійшли три статті кандидатки історичних наук, вченої-сходознавиці та музейниці Олени Огнєвої, колишньої співробітниці Волинського краєзнавчого музею.

Нещодавно в Устилузі відбувся новий грандіозний проект «Устилуг Стравінський FEST». Розпочався він у Музеї-садибі Ігоря Стравінського відкриттям арт-об’єкту, присвяченого видатному композитору.

Виступити саме у музеї Стравінського було давньою мрією піаніста Матіаса Грумена, і вона здійснилася, але водночас його концерт став визначною подією для міста.

   Волинська філармонія та дирекція фестивалю «Стравінський та Україна» зробили подарунок музею-садибі композитора в Устилузі.

   Британський режисер Тоні Палмер, автор понад сотні документальних стрічок про знаменитих музикантів, композиторів і акторів, знову відвідав Волинь.

   Нещодавно у музеї-садибі Ігоря Стравінського в Устилузі побував американський кінорежисер Тоні Палмер. Прийнявши від устилужан хліб-сіль, гість презентував повне зібрання творів Ігоря Стравінського (реліз «Соні классікл» 2015 року)

   Визначили та нагородили переможців IX Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2013”. Відкриття після тривалого ремонту та реконструкції єдиного у світі музею-садиби видатного композитора ХХ століття Ігоря Стравінського у місті Устилузі отримало спеціальну відзнаку оргкомітету у номінації «Відкриття року».

   17 червня в місті Устилузі, у відреставрованому минулого року будинку-садибі Ігоря Стравінського, відбулось урочисте закриття ХІ музичного фестивалю «Стравінський та Україна», присвяченого пам`яті відомого композитора та диригента.

   Відкриття після тривалого ремонту та реконструкції єдиного у світі музею-садиби видатного композитора ХХ століття Ігоря Стравінського у місті Устилузі увійшло до вісімки фаворитів рейтингу ІХ Всеукраїнської акції «МУЗЕЙНА ПОДІЯ РОКУ – 2013», яку проводять МБФ «Україна 3000» та Український центр розвитку музейної справи. Оприлюднення переможців акції та їх нагородження відбудеться 20 червня о 14.00 в «Мистецькому Арсеналі».

   Праправнучата племінниця Ігоря Стравінського Анастасія Козаченко подякувала Волині та загалом Україні за пошанування пам’яті видатного композитора. Зокрема вона зазначила: «Постать Ігоря Стравінського є знаковою у світовій культурній спадщині. Жоден великий концерт не відбувається без його творів. Однак, розчулює те, що саме в Устилузі збережено родинну садибу, а в Росії поки що – жодного музею».
   У місті Устилуг (Волинська область), після тривалого ремонту та реконструкції знову відкрив свої двері єдиний у світі музей-садиба видатного композитора ХХ століття Ігоря Стравінського. Відтворено вигляд будинку, який він мав на початку ХХ століття.
   Офіційне відкриття музею-садиби Ігоря Стравінського в Устилузі відбудеться 29 вересня о 13 годині за участю голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука.
   29 вересня в містечку Устилузі Волинської області запрацює оновлений Музей Ігоря Стравінського, перший і єдиний у світі музей, присвячений видатному композиторові. Завершено реставраційні роботи меморіального будинку-садиби І.Стравінського. Відтворено вигляд будинку, який він мав на початку ХХ століття, оформлено нову експозицію музею.
   В Устилузі завершуються реставраційні роботи музею-садиби Ігоря Стравінського. Протягом 7 місяців будівельники намагалися відтворити вигляд будинку, який він мав на початку ХХ століття.
   Реставрацію будинку, котрий свого часу в Устилузі (Володимир-Волинський р-н) збудували за особистим проектом композитора Ігоря Стравінського й де нині розташовується музей славетного музиканта, якому аплодувала аудиторія Європи та США, практично завершили.
   Основні роботи щодо реконструкції приміщення, де знаходиться народний музей Ігоря Стравінського в Устилузі, планують завершити до 29 травня. Про це журналістам розповів директор нововолинського підприємства «Нова Аркада», працівники якого виконували ремонтно-реставраційні роботи, Ігор Новосад 20 травня.
   У місті Устилузі тривають роботи з реконструкції садиби, де жив та працював всесвітньо відомий композитор Ігор Стравінський.
   Наступного року виповнюється сто років з часу написання композитором світової слави  Ігорем  Стравінським одного з найвідоміших творів «Весна священна». Обласна держадміністрація пропонує відзначити цю дату на загальнодержавному рівні. До неї планують приурочити відкриття оновленого музею та міжнародну науково-практичну конференцію з дослідження творчості композитора.
   Заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Курилюк оглянув хід реставраційних робіт у музеї-садибі композитора, піаніста та диригента зі світовим ім’ям Ігоря Стравінського. На оновлення маєтку знаменитого земляка в Устилузі передбачено майже 2 мільйони гривень.
   Нині в колишньому будинку всесвітньо відомого композитора в Устилузі тривають реставраційні роботи. Тож нині експозицію демонтовано. Відкрити нове приміщення планується до наступного дня народження Ігоря Стравінського, 17 червня, тож протягом майже року охочі зможуть познайомитися з волинським періодом життя композитора лише завдяки віртуальній екскурсії на сайті «Україна Incognita» (incognita.day.kiev.ua).
   В м.Устилузі відбувся ІХ музичний фестиваль „Стравінський та Україна”, який традиційно проходить у день народження композитора. З концертною програмою виступили хористи обласного училища культури та мистецтв, яке носить ім’я великого композитора, музиканти та вокалісти, в тому числі академічного камерного оркестру „Кантабіле” Волинської обласної філармонії.

ПОСТАНОВА
Верховної Ради України
 
Про відзначення 130-річчя з дня народження Ігоря Федоровича Стравінського