Головна » 2013 » Вересень » 26 » 29 вересня відкривається оновлений музей Ігоря Стравінського!
17:24
29 вересня відкривається оновлений музей Ігоря Стравінського!
29 вересня відкривається оновлений музей Ігоря Стравінського!
29 вересня 2013 року в містечку Устилузі Волинської області запрацює оновлений Музей Ігоря Стравінського, перший і єдиний у світі музей, присвячений видатному композиторові. Завершено реставраційні роботи меморіального будинку-садиби І.Стравінського. Відтворено вигляд будинку, який він мав на початку ХХ століття, оформлено нову експозицію музею.
Ігор Стравінський геніальний композитор XX століття, якому аплодували слухачі Європи та Америки. Утім, мало кому відомо, що його родинне коріння в Україні. Так, з перебуванням І.Стравінського на Волині пов'язані Устилуг, Володимир-Волинський, Ковель.
У містечку Устилузі досі знаходиться будинок композитора „Стара Миза”, побудований у 1907 році за його власним проектом. Устилуг – одне із старовинних містечок на Волині, відоме ще з літописних часів (1150 р.). В останній чверті XIX – на початку XX століть – це було звичайне провінційне містечко з патріархальним побутом. Саме в той час Устилуг став притулком для трьох поколінь родини Стравінських – знаменитого співака Маріїнського театру в Петербурзі Федора Стравінського, його сина всесвітньовідомого композитора Ігоря Стравінського та сина останнього – Федора, визнаного в світі швейцарського художника. У ході ремонтно-реставраційних робіт відновлено прижиттєвий вигляд будинку Стравінських, докорінно змінено експозицію музею, відтворено родовід родини Стравінських, додано нові матеріали.
Ігор Стравінський називав Устилуг „райським куточком для творчості”. Саме тут композитор щасливо працював над музичними творами. Він приїжджав сюди до родини. Тут зустрів своє кохання, жінку, з якою поєднав свою долю, – Катерину Носенко. Після одруження у 1906 році Ігор Стравінський розробив проект, за яким на околиці Устилугу був побудований його власний дім. Разом з братом Гурієм він заклав липову алею. Щоліта з 1907 року до 1914 року, початку Першої світової війни, композитор працював в Устилузі. Тут І.Стравінський написав перший твір – фантазію для оркестру „Феєрверк”, якому присвятив півтора місяця напруженої праці. Загалом же в Устилузі він працював над 17 творами. Музика Стравінського, що була створена в Устилузі – одна з блискучих сторінок світової культури. Завдяки композитору музичний фольклор Волині через балети „Жар птиця” (1910 р.), „Петрушка” (1912 р.), „Весна священна” (1913 р.), „Весіллячко” назавжди залишиться в історії світової музики. Актуальним сьогодні є дослідження духовних зв'язків Ігоря Стравінського з українською культурою. Значну частину своїх творів композитор написав на українській землі, а їхні джерела знаходив в українському фольклорі.
Велику пошукову роботу по дослідженню життєвого і творчого шляху композитора провели в свій час науковці Волинського краєзнавчого музею Олекса Ошуркевич та Олена Огнєва. Ряд автентичних копій надав фонд Пауля Захера з Базеля (Швейцарія), де зберігається архів композитора.. Активну роботу по створенню і розбудові музею проводить Володимир Терещук директор місцевої музичної школи, який з часу відкриття музею у 1990 році є його незмінним директором.
Музей розміщується на першому поверсі у лівому крилі будинку композитора. У чотирьох експозиційних залах за тематично-хронологічним принципом подані матеріали, які розповідають про життя та творчий шлях геніального композитора, його перебування в Устилузі, останній приїзд до Радянського Союзу. У ході реставраційних робіт докорінно змінили експозицію, відтворили родовід родини Стравінських та додали нові матеріали. Автор експозиції кандидат історичних наук Олена Огнєва. Серед експонатів музею альбом замальовок видів України батька композитора Федора Гнатовича Стравінського, оригінал якого зберігається в Театральному музеї в Санкт-Петербурзі, фотографії родини та друзів Ігоря Стравінського. В експозиції представлені оригінали: листівка старшого сина композитора Федора Стравінського, яку він надіслав з нагоди відкриття першої експозиції музею, дві книги, які присвячені творчому доробку художника Федора Ігоревича Стравінського, яку подарувала музею його дружина Деніз Стравінська. Це ті речі, які безпосередньо пов’язані з власниками маєтку.
Особливість музею-садиби Стравінського полягає у тому, що, окрім експозиції, в його приміщенні розміщена школа мистецтв. Є концертна зала. Тут постійно звучить музика, зокрема і І.Стравінського.
У 1994 році у Луцьку започатковано міжнародні фестивалі класичної музики „Стравінський та Україна”. У програмі фестивалю концерти, а також наукова конференція, на якій чи не вперше в Україні розглядалося питання духовного зв'язку Ігоря Стравінського із українською культурою. У 2005 році було проведено другий, а в 2006 – третій міжнародний фестиваль. У червні 2010 року в Луцьку та Устилузі проходив уже VII музичний фестиваль „Стравінський та Україна”. У 2011 році цей фестиваль відбувся восьмий раз. Музичний фестиваль „Стравінський та Україна” – єдиний фестиваль на теренах Волині, що пропагує класичну музику у всіх її жанрах, стилях і формах. Головною метою фестивалю є пропаганда творчості І.Стравінського та вивчення його зв’язків з Україною, а також популяризація кращих зразків світової і української музичної класики, культурне та естетичне виховання молоді, обмін досвідом роботи між музичними виконавцями, композиторами, музикознавцями. Фестивальні концерти, які відбуваються за участю відомих музичних колективів та виконавців сприяють збереженню, розвитку та пропаганді музичної культури та залученню широких верств населення до надбань світової музичної спадщини.
Для увічнення пам'яті композитора запроваджена обласна мистецька премія Ігоря Стравінського.
 
Категорія: Устилузький народний музей Ігоря Стравінського | Переглядів: 693 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]