Головна » 2014 » June » 30 » Нова експозиція музею-садиби Ігоря Стравінського в Устилузі визнана відкриттям 2013 року.
11:57
Нова експозиція музею-садиби Ігоря Стравінського в Устилузі визнана відкриттям 2013 року.
Нова експозиція музею-садиби Ігоря Стравінського в Устилузі визнана відкриттям 2013 року.

   Визначили та нагородили переможців IX Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2013”. Відкриття після тривалого ремонту та реконструкції єдиного у світі музею-садиби видатного композитора ХХ століття Ігоря Стравінського у місті Устилузі (автор експозиції: Олена Огнєва, директор Устилузького народного музею Ігоря Стравінського: Володимир Терещук) отримало спеціальну відзнаку оргкомітету у номінації «Відкриття року».

   20 червня 2014 року на території ДП «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» пройшла церемонія нагородження переможців IX Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2013». Організаторами події є Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та громадська організація «Український центр розвитку музейної справи».

   У заході взяли участь Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, директор Польського інституту в Києві Ярослав Годун, а також провідні музейні фахівці з різних регіонів України, представники органів влади та іноземних дипломатичних представництв, інші особи, небайдужі до музейного життя.

Відкриваючи церемонію нагородження, Голова правління Українського центру розвитку музейної справи Владислав Піоро повідомив, що з наступного, 2014-го року умови проведення акції дещо зміняться. Якщо раніше в акції розглядалися тільки анкети, надіслані безпосередньо організаторами подій, то з наступного року можливість номінувати подію отримають також експерти. Визначення переможців відбуватиметься у два етапи: на першому розглядатимуться усі можливі музейні події – і ті, які подали їх організатори, і ті, які номінували експерти; у другий етап будуть відібрані найбільш значимі події, які й змагатимуться за перемогу. «В такий спосіб ми хочемо залучити до нашої акції події, які заслуговують на визнання і пошану, але організатори яких або не знають про нашу акцію, або надто скромні, щоб брати у ній участь», – зазначив Владислав Піоро.

   Отже, за звання кращої музейної події 2013 року змагалися близько 30 проектів різного формату та масштабу зі всієї України. Колег-переможців вітали близько 100 представників музейної спільноти.

    «Для музеїв зараз направду непростий час, – сказала, звертаючись до присутніх, пані Катерина Ющенко. – Сьогодні країна змушена вибиратися з боргової ями, тому, на жаль, видатки на культуру якийсь час будуть обмеженими. Але разом з цим це буде час пошуку нових можливостей і партнерів, нестандартних рішень, налагодження міжнародних контактів».

У своєму вітальному слові Катерина Ющенко згадала Ігоря Юлійовича Коцюбинського, директора Музею Михайла Коцюбинського у Чернігові, який музейні будні змінив на військову форму, будучи мобілізованим до армії в ці тривожні і страшні часи для України. Також вона подякувала колективу Національного художнього музею України, який три місяці «жив» у музеї. «Я пишаюся музейними ентузіастами, такими як Галина Чумак, директор Донецького обласного художнього музею, як Лідія Борщенко, директор Луганського обласного художнього музею, які ціною свого спокою вболівають за музей, розуміючи, що без збереження минулого ми ніколи не зможемо побудувати майбутнє», – сказала вона.

   Переможцем Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2013» стало започаткування Премії імені Бориса Возницького «За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи України». Призовий фонд у розмірі 20 тисяч гривень було вирішено передати Благодійному фонду «Мистецький Арсенал» на формування фонду Премії.

Спеціальні відзнаки оргкомітету отримали:

 «Міжмузейна співпраця» – Міжнародний виставковий проект «1000 років української печатки» Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих, Інституту історії України НАН України та Національного музею історії України. Значним внеском у цей проект є особиста праця к.і.н. Юрія Савчука та Олексія Шереметьєва.

 «Спільна спадщина» – «Никифор. Виставка творів з колекції Окружного музею у Новому Сончі (Польща) в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Україна, Київ), яка в Україні відбулася за особливого сприяння Польського інституту в Києві та Артура Рудзіцького особисто.

 «Єдина країна» – Включення Національного заповідника «Херсонес Таврійський» до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

 «Резонанс року» – Всеукраїнський міжмузейний виставковий проект «Велике і Величне» в організації Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал», що об’єднав 1000 найцінніших артефактів з зібрань 35 музеїв України.

 «Відкриття року»Відкриття музею-садиби Ігоря Стравінського в Устилузі (Волинська область), єдиного у світі музею великого композитора.

 «Музей – центр життя громади» – Конгрес рисувальників у Національному художньому музеї України.

 «Видання року»:

1.Монографія-альбом Ж.-К. Маркаде «Малевич», видавництво «РОДОВІД»;

2.Альбом-каталог «Врубель і Київ», Київський національний музей російського мистецтва.

 «Збереження музейних традицій»:

1.Комплекс заходів з нагоди 100-річчя передачі Національного музею у Львові Митрополитом Андреєм Шептицьким в дар українському народу, що включав Міжнародну наукову конференцію, реставрацію та презентацію Богородчанського іконостасу, видання альбому-каталогу «Олена Кульчицька. Графіка. Малярство. Ужиткове мистецтво» та проект «Музей-гість» з обміну виставками «Іван Труш. Малярські елегії українського неоромантика» / «Сергій Васильківський. Українська доля Дикого Поля» з Харківським художнім музеєм.

2.Комплекс заходів з відзначення 75-річчя Національного науково-дослідного реставраційного центру України, найзнаковішими з яких були: IX Міжнародна науково-практична конференція «Дослідження, консервація та реставрація музейних пам’яток: досягнення, тенденції розвитку» та виставки «Відроджені святині православ’я», «Київські раритети XVIII ст. Нові відкриття, історія, дослідження, реставрація», «Минуле, врятоване для майбутнього: відроджені святині національного історико-культурного надбання».

   Всеукраїнська акція «Музейна подія року» була започаткована у 2006 році з метою привернення уваги громадськості до найважливіших подій і тенденцій у вітчизняній музейній галузі, а також стимулювання музейних колективів до якнайширшої презентації своїх проектів. Її незмінними організаторами є Фонд «Україна 3000» та Український центр розвитку музейної справи. Щороку переможець обирається шляхом широкого рейтингового голосування експертів зі всієї країни (близько 100 осіб): музейників, журналістів, громадських діячів, краєзнавців, науковців та ін. За дев’ять років проведення акції були відзначені близько 100 визначних подій музейного життя, що відбулися в усіх куточках України.

Джерело: Фонд «Україна 3000»

Категорія: Устилузький народний музей Ігоря Стравінського | Переглядів: 1208 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]