Головна » 2019 » October » 24 » Арт-об’єкт для музею Ігоря Стравінського
08:46
Арт-об’єкт для музею Ігоря Стравінського
Арт-об’єкт для музею Ігоря Стравінського

Нещодавно в Устилузі відбувся новий грандіозний проект «Устилуг Стравінський FEST». Розпочався він у Музеї-садибі Ігоря Стравінського відкриттям арт-об’єкту, присвяченого видатному композитору. Про це пише газета «Слово Правди».

Мистецький витвір є копією бронзового, що встановлений у липні на вулиці Лютеранській у Києві, його виготовлено із гіпсу, пластика та нержавіючої сталі у Класичному ювелірному Домі «Lobortas». Це робота скульптора Костянтина Добрянського, монтував арт-об’єкт художник Михайло Томасик, що також прибув на урочистості в Устилуг.

Виконавчий директор ювелірного дому Сергій Калита продемонстрував і пояснив, що за основу було взято шарж на Стравінського американця Роджера Бурланда – його він намалював у 1972-му, за рік після смерті композитора.

Урочисто відкриваючи новий експонат-прикрасу, директор музею Володимир Терещук розповів, як напередодні його допізна монтували, а голова Устилузької ОМТГ Віктор Поліщук, принагідно привітавши усіх із Всесвітнім днем музики, зізнався, що в Устилузі вже писали не один проект, та тільки тепер вдалося виграти, і новий фестиваль «Устилуг Стравінський FEST» як переможець програми Міністерства культури «Малі міста – великі враження» може стати надійною запорукою того, що згадка про Стравінського і його любов до Устилуга ніколи не згасатиме, а цей, за висловом композитора, райський куточок привертатиме увагу все більшої кількості шанувальників музики митця.

Наступного року учасників фестивалю може бути більше, оскільки організатори, маючі стислі терміни, не встигли усіх охочих попередити і запросити, пояснює т.в.о. виконавчого директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України (партнера проекту) Мар’яна Конончук. Розмова із волинськими громадами про можливу участь у вищезгаданій програмі Мінкульту відбулась 6 травня цього року, Устилуг там представляла заступник міського голови Світлана Дубицька. А у липні уже були названі три переможці з Волині, у їх числі і устилузький фестиваль.

– Це, мабуть, один із найглобальніших проектів, що переміг у конкурсі «Малі міста – великі враження». Дуже велика надія і на сам проект, і на ефект післядії, адже ми чекаємо, що фестиваль відбуватиметься і в наступні роки. Думаємо, що і Волинська ОДА, і Устилуг це потягнуть, у це повірило також Міністерство культури.

Ім’я Стравінського – одне з найбільш непересічних у світовій музиці, тому що це був композитор-революціонер. Його розуміння приходить з часом. З ростом економіки швидко прийде і культурний смак, головне – на ті заклики мати відповідь і мати чим задовольнити інтерес людей до мистецтва, – поділилась міркуваннями пані Мар’яна. – Ми гордимося, що стали партнерами такого масштабного і перспективного проекту.

А регіональний консультант з комунікацій Асоціації міст України Тамара Зубенко додала: «Музика Стравінського – це як одяг від кутюр. Бо не всі його розуміють і не всі можуть носити. Але прививати дітям хороші смаки – гарної музики, постановок, балету – треба».

Фестиваль відбувся протягом одного дня. Та надовго лишиться онлайн-екскурсія Музеєм-садибою Ігоря Стравінського в Устилузі, яку також готують у рамках нового проекту. І це дасть змогу й надалі постійно популяризувати музику видатного митця, а разом і його улюблений райський куточок.

Категорія: Устилузький народний музей Ігоря Стравінського | Переглядів: 536 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]