Головна » 2012 » Жовтень » 2 » До 100-річчя „Весни священної” Ігоря Стравінського на Волині відреставрують будинок композитора та відкриють його оновлений музей (ВІДЕО).
14:01
До 100-річчя „Весни священної” Ігоря Стравінського на Волині відреставрують будинок композитора та відкриють його оновлений музей (ВІДЕО).
До 100-річчя „Весни священної” Ігоря Стравінського на Волині відреставрують будинок композитора та відкриють його оновлений музей (ВІДЕО).
Наступного року виповнюється сто років з часу написання композитором світової слави  Ігорем  Стравінським одного з найвідоміших творів «Весна священна». Обласна держадміністрація пропонує відзначити цю дату на загальнодержавному рівні. До неї планують приурочити відкриття оновленого музею та міжнародну науково-практичну конференцію з дослідження творчості композитора.  Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр  Курилюк побував в Устилузі: тут тривають ремонтно-реставраційні роботи в будинку, де жив і працював наш славетний земляк.
Сто років тому у листі до Реріха із Устилуга Ігор Стравінський повідомив, що розпочав створення музики до балету «Весна священна» із «Вступу», що мав тоді назву «Дудки» і «Весняного гадання»…
Цей геніальний твір народжувався у «райському куточку для творчості», яким став для композитора дім, зведений за його власним планом 1907 року на березі Луги. Повоєнна реконструкція і пристосування  «Старої музи» під житло для меліораторів спотворили унікальну будівлю,  що  все ж не втратила статус пам’ятки історії національного значення.
Про реставрацію пам’ятки, стан якої наближався до аварійного, і створення належних умов для учнів школи мистецтв та оновлення музейної експозиції йшлося давно. Врешті-решт завдання повернути пам’ятку до автентичного стану було внесена до Угоди щодо регіонального розвитку Волинської області між Кабінетом Міністрів України та обласною радою. На замовлення облдержадміністрації і кошти обласного бюджету  спеціалісти інституту «Укрзахідпроектреставрація» виготовили проект і в Устилузі розпочалися ремонтно-реставраційні роботи на кошти державного бюджету
Як повідомив  виконавець робіт директор Ігор Новосад,  ще цього року на будинку з’явиться оригінальний шатровий дах і можна буде подумати про наступний етап створення музею-садиби.
Обласна державна адміністрація звернулася до Мінкультури України з проханням профінансувати постановку балету «Весня священна» на базі одного з українських театрів опери і балету. А також  показати цей твір на Волині -  до 100-ліття з часу прем’єри балету «Весна священна» -  у рамках наступного Х музичного фестивалю «Стравінський та Україна». Можливо, саме тут, в Устилузі, біля будинку де жив і працював композитор Ігор Стравінський, пам’ятки, що постане, нарешті, у своєму первозданному вигляді.
У музеї Стравінського зараз  майже 400 експонатів. Щороку його відвідує близько 4 тисяч туристів з України і з-за кордону.
 
Джерело: сайт Волинської ОДТРК, 02.10.2012
Категорія: Устилузький народний музей Ігоря Стравінського | Переглядів: 957 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]