Головна » 2020 » February » 13 » У Любомльському музеї презентували факсиміле книжкових пам’яток
20:43
У Любомльському музеї презентували факсиміле книжкових пам’яток
У Любомльському музеї презентували факсиміле книжкових пам’яток

13 лютого у Любомльському краєзнавчому музеї відбулася презентація факсиміле з проекту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

В рамках події презентовано Реймське Євангелія ХІ ст., Лавришівське Євангелії XIV ст., Віденський октоїх ХІІ-ХІІІ століть. Дані видання побачили світ завдяки видавництву» Горобець» в партнерстві з Національним заповідником «Софія Київська» і за підтримки Українського культурного фонду та інших небайдужих українців!

Участь у презентації взяло духовенство Любомльського і Шацького благочинь, місцева влада, керівники організацій району, жителі та гості м. Любомль.

Відкривав і вів захід директор музею Юрій Фініковський.

Враженнями від презентованих книг ділились меценат і благодійник, стараннями якого факсиміле потрапили у Любомль – Михайло Калішевич, секретар Володимир-Волинської єпархії УПЦ о. Сава та ін.

Під час заходу показано відеопрезентацію видань у заповіднику «Софія Київська».

Зауважимо, що ще у 2009 році видавництво «Горобець» започаткувало проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину», покликаний шляхом видань факсимільного типу зробити доступними для науковців та всіх, хто цікавиться нашою історією, культурою й мовою, середньовічні рукописні пам’ятки, що знаходяться поза межами України.

У 2018 році в рамках проекту побачило світ видання «Лавришівське Євангеліє XIV століття», у 2019 році – факсиміле «Реймське Євангеліє ХІ ст.» та «Віденський Октоїх ХІІ-ХІІІ ст.».

Від найбагатшої книжкової спадщини Київської Русі зберіглося не більше одного відсотка всіх рукописів, створених у князівських скрипторіях, – це книги релігійні, історичні й державотворчі. Небагато їх лишилося й від наступних часів. Тому кожен збережений рукопис є не лише цінним історичним джерелом, але й скарбом української середньовічної культури. На жаль, переважна більшість українських середньовічних книжних пам’яток знаходиться далеко від тих центрів, в яких вони були створені. Ці рукописи є перлинами книжкових зібрань Австрії, Білорусі, Італії, Польщі, Росії, Франції та інших країн. Їх старанно оберігають, виставляючи як музейні експонати у вітринах світових культурних скарбниць. Частина з них є недоступною як для дослідників, так і для тих, хто цікавиться історією кириличної рукописної книги.

Представлені в музеї видання можна оглянути на виставці «Стародруки та рідкісні видання», що діятиме до кінця лютого!

Запрошуємо усіх!

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 325 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]