Головна » 2020 » November » 8 » Від музейної тиші – на людський майдан
12:47
Від музейної тиші – на людський майдан
Від музейної тиші – на людський майдан

Чому директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський відклав дослідження історії рідного краю задля посади голови Рівненської ОТГ? Про це пише Наталія Малімон у газеті «День»:

Без сумніву, ця перемога на минулих виборах, коли вчорашнього директора Любомльського краєзнавчого музею Юрія Фініковського було обрано головою Рівненської об’єднаної територіальної громади, викликала неабиякий інтерес. Адже він змінив донедавна, здавалося б, успішного голову Володимира Крижука на чолі такої ж успішної, багатої громади, благополуччя якої визначається наразі вже її географічним положенням. Рівне – то не обласний центр, а село на Волині, неподалік державного кордону України з Польщею. Близькість сіл, які увійшли у громаду, до кордону, до митниці є тим козирем, який можна і треба використовувати.

Юрій Фініковський – людина, відома на Волині. Він – успішний директор одного із кращих районних музеїв, цього року став переможцем обласної акції «Музейна подія року» з проєктом «Фото дня – історія Любомльщини в одному кадрі». Музей цього року розробив свій логотип, почав випускати сувенірну продукцію. З ініціативи Юрія було проведено круглий стіл на тему «Відновлення палацу Браницьких: проблеми та перспективи» – заради реставрації пам’ятки XVIII століття, яка була окрасою Любомля, і, крім повернення її краси, тут могли б розмістити краєзнавчий музей, який просто задихається без експозиційних площ, маючи унікальну колекцію старожитностей.

Цікава робота за фахом, визнання на різних рівнях, хороша співпраця з владою, бізнесом, реальна перспектива розширення музею... Якщо не говорити про заробітну плату, яка, звісно, і близько не стояла біля зарплати голови ОТГ, то її ще потрібно заробити, ризиків несприйняття тут значно більше. Міг Фініковський на посаді директора музею ще працювати і працювати. Чому ж вирішив зробити такий крутий поворот у житті?

Родом він із невеликого села Будники, яке входить до складу Рівненської ОТГ, у ньому немає і двохсот мешканців. Власне, тут і мешкає з батьками. У селі нема школи, тому навчався в сусідніх Гороховищах, потім у Забужжі, школу закінчив зі срібною медаллю. Факультет історії Волинського національного університету імені Лесі Українки закінчив з відзнакою, здобувши ступінь магістра. Проте у школах району йому... не знайшлося місця, взяли до редакції районної газети. Коли звільнилося місце в музеї, перейшов туди. То був 2014 рік, а в січні 2018-го став його директором. Був депутатом Любомльської районної ради, депутатом Рівненської об’єднаної територіальної громади.

«Я не можу себе віднести до опозиції, просто була група однодумців, 10–12 депутатів, котрі хотіли, щоб їх почули, щоб кошти бюджету ОТГ справедливо розподілялися між усіма старостівськими округами, щоб працювало своє комунальне підприємство, а не переплачувати робітникам із Луцька, Любомля чи Ковеля, бо це наші робочі місця... Ми їздили в інші ОТГ області, вивчали їхній досвід і бачили, що нам ще багато над чим є працювати», – каже Юрій.

І над чим планує працювати? У своїй передвиборчій «агітці» Фініковський говорить про це так: «Я вирішив іти на вибори голови Рівненської ОТГ, щоби розвивати нашу рідну малу батьківщину. Головним для себе вважаю, що всі важливі для наших сіл рішення потрібно ухвалювати, зважаючи на думку наших жителів, висловлену під час громадських слухань». Цікавими і показовими є його наміри: зменшити видатки на утримання апарату громади, формування команди професіоналів, призначення старостів лише після обговорення на зборах громади старостинського округу, постійна звітність перед жителями ОТГ, перевірка економічної діяльності попередньої влади. Стають зрозумілими проблеми, що їх новий голова отримує у спадок. Планує він також провести ревізію надання земельних ділянок, має гонорові проєкти щодо створення нових робочих місць, зважаючи на привабливість регіону для інвесторів і наявність тут кордону та митниці з перспективами, які можна використовувати в цьому плані. А як же музей, дослідження історії, в чому Юрій Фініковський такий був успішний? Каже, що і тут має плани з розвитку матеріальної бази музею, а його нова посада лише цьому сприятиме.

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 228 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]