Головна » 2020 » May » 19 » Топ-10 подій Любомльського краєзнавчого музею за останній календарний рік
10:14
Топ-10 подій Любомльського краєзнавчого музею за останній календарний рік
Топ-10 подій Любомльського краєзнавчого музею за останній календарний рік

До Міжнародного дня музеї інформаційний сайт Прибужжя «КОРДОН» згадав найважливіші події у житті музею в минулому році. Критеріями для оцінки тих чи інших подій стало: кількість людей, які відвідали захід, відгуки, поширення інформації про подію у ЗМІ, обговорення події, значимість для музею тощо.

Безперечно, що сюди не увійшло ще ряд важливих подій (відкриття окремих виставок, створення особистих фондів, експедиції, участь у наукових конференціях та форумах, семінарах, презентації тощо.), які визначали діяльність музею за вказаний період. Отож:

10. Відкриття виставки «Любомльська громада. Погляд у минуле»виставка присвячена історії м. Любомль та населеним пунктам у складі ОТГ.

Була відкрита з нагоди Дня міста. Представлені археологічні знахідки, стародруки, ікони, етнографічний матеріал, фотографії із видами м. Любомль, література про населені пункти громади, колекції нумізматики та фалеристики, відомості про відомих уродженців краю. Відвідало більше 1 тис. людей, сприяла поповненню музейних збірок багатьма новими експонатами.

9. Відкриття виставки «Самовар як колоритна пам’ятка побутової культури ХІХ-поч.ХХ ст.»

Основну частину збірки склали самовари із колекції музею, виготовлені в кінці XIX — на початку XX століть, а також предмети побутування означеного часу пов’язані з практикою чаювання. На виставці побувало більше 1 тис. відвідувачів, в тому числі закордонні делегації.

8. Проведення акцій «Збережи пам’ять — подаруй музею експонат» та «Стань другом музею».

Перша акція проводилась напередодні Міжнародного дня музеїв, друга — є проектом із газетою «Волинь-нова» (головний редактор Олександр Згоранець) і покликана звернути увагу меценатів на музей. До участі у ній відгукнулось багато жителів Любомльщини, краєзнавці, приватні колекціонери.

Так, до першої акції долучились: головний зберігач фондів Олександр Остапюк подарував колекцію монет XVI-XVIII ст., депутат Головненської ОТГ Іван Дігтярук — колекцію сучасних монет країн Європи, краєзнавець Микола Дзей — документи та фото 20-30-х рр. ХХ ст., колекціонери Олег Симошенко та Петро Шумило — предмети металопластики та археології тощо.

До другої акції долучились: редакція газети «Волинь-нова», які придбали приватну печатку шляхтича поч. ХІХ ст.; житель м. Любомль Олег Симошенко, який подарував у музей приватну печатку XVII-XVIIIст.,археологічні знахідки ІІ-ХІІІ ст.; та інші меценати, які не захотіли називатись: предмети археології, сфрагістики, нумізматики тощо.

7. Співпраця із Міністерством культури України в плані передачі у фонди музею конфіскованих державними органами предметів старовини.

Так, за означений період колекції музею поповнили предмети фалеристики та нумізматики, передані із Херсонської митниці ДФС, Київської міської митниці ДФС, Київської митниці ДФС. Більшість із переданих предметів ХІХ-ХХ ст. із дорогоцінних металів.

6. Публічна презентація книги історика Богдана Зека «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014–2018 рр.): історичний нарис» та зустріч із ветеранами підрозділу. В ході заходу автор дослідження презентував монографії, розповів про її основні розділи, умови, за яких книга була написана і видана. Ветерани спецпідрозділу поділились спогадами про участь в АТО у 2014-2018 рр., зауважили на важливості таких заходів тощо. Участь у заході взяли учні, студенти, влада м. Любомль, волонтери, учасники російсько-української війни а Донбасі.

В ході зустрічі для Любомльського краєзнавчого музею автором книги Б.Зеком було передано особисті речі загиблого бійця спецпідрозділу, уродженця с. Куснища Любомльського району О. Сацюка, окремі речі із зони АТО.

5. Присвоєння старшому науковому працівнику музею Остапюку Олександру Дмитровичу звання «Заслужений працівник культури України» та нагородження його Почесною Грамотою Верховної Ради України.

Так, в Указі Президента від 22 січня 2019 року за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю званням «Заслужений працівник культури України» було відзначено працівника музею.

4. Проект «Музейні діалоги» зустрічі із відомими уродженцями м. Любомль та Любомльського району.

У зазначений період відбулися зустрічі із відомим українським мистецтвознавцем, куратором виставок і мистецьких проектів, автором каталогів, альбомів та монографічних досліджень, присвячених українському мистецтву ХХ–ХХІ ст., молодшим науковим співробітником Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України, уродженцем с. Вишнів Валерієм Сахаруком , українським військовиком, генерал-лейтенантом, двічі заступником голови СБУ, уродженцем с. Вижгів Олександром Скіпальським, українським письменником, драматургом, журналістом, уродженцем с. Згорани Володимиром Лисом.

3. Розробка логотипу Любомльського краєзнавчого музею, його проектування на сувенірну продукцію.

Ще один крок на шляху промоції закладу, який дозволить зробити установу більш впізнаваною у музейному просторі України. Сплановано розробити подарункові комплекти: футболка, чашка, ручка, папка, візитки, сумки, пакети, папки із логотипом музею (детальніше про це читайте тут: Розробили логотип Любомльського краєзнавчого музею (ФОТО)

2. Розпочато проект «Фото дня» та «Експонати музею» у facebook-спільноті «Любомльський краєзнавчий музей».

Його метою була популяризація історії Любомльського краю, зацікавлення громадськості регіону у вивченні своєї минувшини, ознайомлення жителів Волині із колекціями музею. Також передбачалось, що таким шляхом вдасться поповнити новими і цікавими матеріалами фондову збірку.

Кожного дня у facebook-спільноті «Любомльський краєзнавчий музей» публікувалися різнопланові історичні фото (від початку ХХ – до 90-х рр. ХХ ст.), з максимальним їх описом (рік, подія, люди), на яких відображено минуле Любомльщини.

Опубліковані фото дублювались щоденно у місцевих інтернет-ЗМІ «Кордон», «Район.Любомль», а також часто були опубліковані у волинських виданнях «Хроніки Любарта», «ВолиньPost», «Волинська правда», «Волинь24», «БУГ», «Волинь-нова», та ін. Загалом на місцевому (районному) рівні цим проектом було охоплено аудиторію в кількості 4 тис. осіб. Музей таким чином відкрив частину своїх фондів для широкої аудиторії.

У цілому, після старту даного проекту, ознайомлення читачами із опублікованою інформацією:

  • жителі Любомльського і Шацького районів поповнили фонд музею на 571 експонат (книги, фото, документи, нагороди, тощо) основного зберігання.
  • до проекту залучено колекції місцевих краєзнавців та колекціонерів, з якими в подальшому досягнуто домовленості про публікацію спільного альбому-каталогу «Любомль і Любомльщина у старій фотографії (1900-1945 рр.).
  • надано допомогу в ідентифікації родинних фото місцевим жителям (всього 28 осіб).
  • підготовлено до друку комплекти поштових листівок «Українські Січові стрільці на Любомльщині», «Любомль у 20-30-х рр. ХХ ст.».
  • на основі фото та даних до них ,доповнено існуючу інформацію про життя місцевого населення з початку до середини ХХ ст.
  • розпочато співпрацю із науковцями та краєзнавцями із України, Польщі.
  • віднайдено нових меценатів та благодійників, із подальшим їх залученням до видавництва друкованої продукції музею, реставрації окремих пам’яток архітектури у м. Любомль тощо. Так, спостерігаючи за пам’ятками м. Любомль, один із меценатів власним коштом відреставрував каплицю Яна Непомука (1750-ті рр.), чим зберіг її для нащадків від ймовірного руйнування.

 1. Проект «Стародруки та рідкісні видання музею».

В рамках проекту відбулося відкриття виставки «Стародруки XVII — поч. XIX ст.» в колекції Любомльського краєзнавчого музею.

В її основі були представлені богослужбові книги зазначеного періоду, передані у збірку установи з православних храмів Любомльського і Шацького районів, а також з колекції митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія. Загалом виставку відвідало більше 3,5 тис. осіб.

Також у рамках проекту пройшли презентації факсимільного видання «Пересопницьке Євангеліє» за участі митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського, духівника Фонду пам’яті Блаженнішого митрополита Володимира Олександра (Драбинка) та факсимільних видань видавництва «Горобець» — «Реймське Євангеліє ХІ-ХІІ ст.», «Лавришівське Євангеліє XIV ст.» «Віденський октоїх ХІІ-ХІІІ ст.».

Ці події ми об’єднали в одну по їх важливості та унікальності. На сьогодні тільки одиниці музейних закладів Волині мають такі факсиміле. Після презентацій раритетні видання були розміщені на виставці по стародруках музею, де їх мали змогу оглянути тисячі відвідувачів.

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 280 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]