Головна » Музей волинської ікони

У колекції Музею волинської ікони зберігається образ «Святі Борис і Гліб» з Хрестовоздвиженської церкви с. Овлочин Турійського району. Ікона датована 1885 р. і має підпис автора – Каспера Списацького.

Сьогодні вашій увазі пропонуємо ікону початку ХІХ ст. «Святі апостол Матвій та праведниця Єлисавета».

Традиційно, у першу неділю травня, на прощу до Холмської Чудотворної ікони Богородиці у Музей волинської ікони ідуть вірні Української греко-католицької церкви.

Ікона «Різдво Богородиці» кінця ХVII ст. особливо яскраво відображає найхарактерніші риси цього малярського осередку «Михнівського маляра».

Знайомимо вас із іконами, які були передані до Музею волинської ікони ще у 1987 р. настоятелем Свято-Троїцької церкви с.Рудка-Козинська Рожищенського району Ніфонтом.

У період пізнього європейського середньовіччя та ренесансу особливо популярним у живописі стає сюжет «Причащання Св. Онуфрія».

З каплиці с. Прохід Ратнівського району походить ікона «Моління», яка у давні часи була центральною темою іконостасу. Її композиція не має відповідного джерела у Євангелії.

Як Рим і обласний центр Волині поєднала особлива пам’ятка з колекції Музею волинської ікони, – про це пише Наталія Малімон у газеті «День».

Вашій увазі пропонуємо рідкісний для Волині образ «Спас Вседержитель» XVIII ст. з ростовим зображенням Ісуса Христа. Ікона такого іконографічного типу є єдиною у нашій колекції.

Найтрагічніша тема у сакральному мистецтві – зображення Розп’яття Ісуса Христа. У колекції музею є кілька пам’яток з цим сюжетом, які представляють іконографічну традицію ХVІІ–ХІХ ст. Ікона «Розп’яття» початку ХVІІІ ст. походить з церкви Успіння Богородиці с. Качин Камінь-Каширського району.

Євхаристична тема була надзвичайно популярною в українському іконописі XVIII ст. і втілювалася у різних символічно-алегоричних варіаціях. У збірці Музею волинської ікони вагоме місце посідає образ «Христос Виноградна Лоза» 1747 р.

Останній тиждень Великого посту називають Страсним, кожного дня вшановуючи страждання і мученицьку смерть Ісуса Христа. Цій тематиці присвячений символічний образ невідомого волинського іконописця «Христос у потирі» першої половини ХVІІІ ст.

У християнському мистецтві є образи, сповнені глибоким символічним змістом, які відкривають складний і дивовижний світ ідей та уявлень, що сягають глибокої давнини. Протягом багатьох століть до них зверталися художники, розкриваючи людям їхній дивовижний духовний зміст. До таких зображень відноситься і образ Христа у вигляді сплячого Отрока на іконах «Христос Недремне Око».

Серед образів Матері Божої, які шанувалися на теренах Волині у давні часи, особливе місце займала ікона Богородиці Римської з домініканського костелу у Луцьку. Вона була однією з ранніх копій древнього образу з римської базиліки Санта Марія Маджоре. Саме до нього Папа Римський Франциск 16 березня цього року здійснив паломництво, аби помолитися про закінчення пандемії короновірусу.

В одному із залів музею експонується ікона «Спас на престолі з ангелами» – твір талановитого художника І пол. XVII ст. із Різдво-Богородичної церкви м. Каменя-Каширського, що на Волині.

У збірці Музею волинської ікони особливе місце належить іконам «Спас у Славі» першої половини (старі музейні фонди) та середини XVI ст. (с.Пілганів).

Мова йтиме про дві дуже цікаві ікони, у яких зображення святої має свої особливості: Параскева тримає у руках розгорнутий сувій з текстом.

У збірці Музею волинської ікони зберігається кілька ікон Благовіщення Пресвятої Богородиці XVII–XVIII ст. Серед них особливою майстерністю вирізняється ікона з храму Успіння Пресвятої Богородиці з с. Баїв Луцького району.

Музей волинської ікони пропонує цикл матеріалів, які познайомлять з кращими зразками іконопису XVI–XVIII ст. Волині, а пізнання сакральних образів допоможе нам зміцнитися, наповнитися мужністю та сміливістю, терпінням та співчуттям у непростий для всього світу та нашої України час.
Пост перший – ікона «Святі безсрібники Косма і Даміан»

У Музеї волинської ікони відбулася презентація факсимільних видань українських рукописів ХІ–XIV ст. Книги вийшли друком у видавництві «Горобець» (м. Київ), яке з 2009 р. започаткувало проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

У Музеї волинської ікони представили графічні роботи Олександра Дишка, який ілюстрував факсимільне видання Холмського Євангелія ХІІІ століття. Про це написала Наталія Малімон у газеті «День».

У Музеї волинської ікони 10 березня о 15 год. відбудеться презентація факсимільних видань проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

ПРЕСРЕЛІЗ

3 березня о 15 год. у Музеї волинської ікони відбудеться презентація творчих робіт Олександра Дишка «Скрипторій Волині ХІІІ ст. Епоха короля Данила. Холмське Євангеліє».

Інтернет-видання «Район.Луцьк» розповіло про художницю-реставраторку Волинського краєзнавчого музею Ларису Ярославівну Обухович.

Особливо урочисто, душевно і піднесено пройшли 26 січня цьогорічні «Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони». Зали музею ледь вмістили всіх бажаючих долучитися до пошанування Холмської Чудотворної ікони Богородиці.

26 січня о 15 год. відбудуться «Різдвяні зустрічі у Музеї волинської ікони»

П Р Е С Р Е Л І З

Музей волинської ікони запрошує відвідувачів переглянути роботи, відібрані у рамках останнього проєкту 2019 року. Їх об’єднує те, що ікони присвячено традиційним зимовим святам.

У Музеї волинської ікони відбулося відкриття виставки «Замлиння». На виставці представлені більше двадцяти ікон і сакральних творів ІХ Міжнародного пленеру іконопису, виконані художниками-іконописцями і студентами мистецьких вузів України і Польщі.

20 грудня о 12 год. у Музеї волинської ікони відбудеться презентація виставкового проєкту «Замлиння», де будуть представлені сучасні ікони та сакральні твори учасників IX Міжнародного пленеру іконопису.

ПРЕСРЕЛІЗ

Лише тиждень – з 15 по 22 грудня, в експозиції Музею волинської ікони на Вас чекає 12 ікон Святого Миколая!

Приходьте, зробіть селфі
з улюбленим образом!

« 1 2 3 4 ... 8 9 »