Головна » 2019 » December » 17 » До уваги поціновувачів сакрального мистецтва!
16:31
До уваги поціновувачів сакрального мистецтва!
До уваги поціновувачів сакрального мистецтва!

20 грудня 2019 р. о 12 год. у Музеї волинської ікони відбудеться презентація виставкового проєкту «Замлиння», де будуть представлені сучасні ікони та сакральні твори учасників IX Міжнародного пленеру іконопису.

Запрошують всіх бажаючих долучитися до сакральної творчості сучасних іконописців. Вхід вільний.

ПРЕСРЕЛІЗ

Презентація виставкового проєкту «Замлиння»

20 грудня 2019 р. о 12 год. у Музеї волинської ікони відбудеться презентація виставкового проєкту «Замлиння», де будуть представлені сучасні ікони та сакральні твори IX Міжнародного пленеру іконопису.

Починаючи з 2011 р. у с. Замлиння Любомльського району проходять Міжнародні пленери іконопису та сакрального мистецтва як своєрідний діалог українських і польських інституцій.

До реалізації духовно-мистецького проекту незмінно долучаються Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку, Волинська організація Національної спілки художників України, Інтеграційний центр Карітас в Замлинні, Львівська національна академія мистецтв та кафедра україністики Варшавського університету.

Учасниками IX Міжнародного пленеру стали художники-іконописці, студенти мистецьких вузів країн-сусідів. Кураторську підтримку проєкту здійснював Народний художник України, завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, професор Роман Василик. Тема пленеру – «Визволення». Учасники у творах сакрального мистецтва спробували зафіксувати значення визволення і боротьбу проти поневолення як внутрішнього, так і зовнішнього.

Тема життя і смерті, земного і небесного, тема події та очікування знайшла втілення у творах «Визволення Адама і Єви», «Свобода через зміни», «Визволення світу», «Вибір» та ін. Пророцтва старозавітних пророків про Богородицю як «Воплочення Слова» - Месії відобразились в іконах «Богородиця «Нев’янучий цвіт», «Знамення» «Преподобна Богородиця Нікопея - Визволителька». Виконані у різних техніках та стилях, іконописні композиції сповнені символами та метафорами.

Виданий каталог «Замлиння. IX Міжнародний пленер іконопису та сакрального мистецтва на Волині», в якому поданий перелік учасників і зафіксовані написані під час пленеру твори. Світлини – луцького фотохудожника Віктора Чухрая.

За 9 років проведення пленерів відбулося 75 післяпленерових зустрічей з українськими і польськими глядачами. Наступний маршрут «Замлиння» пролягатиме містами Пограниччя: заплановані презентації у Сарнах, Замості, Хелмі та інших містах.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 384 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]