Головна » 2020 » March » 12 » У музеї представили унікальні книги (ФОТО, ВІДЕО)
13:26
У музеї представили унікальні книги (ФОТО, ВІДЕО)
У музеї представили унікальні книги (ФОТО, ВІДЕО)

10 березня у Музеї волинської ікони відбулася презентація факсимільних видань українських рукописів ХІ–XIV ст. Книги вийшли друком у видавництві «Горобець» (м. Київ), яке з 2009 р. започаткувало проєкт «Повертаємо в Україну культурну спадщину».

На жаль, більшість збережених українських манускриптів знаходяться за кордоном і донедавна були недоступними для вивчення і дослідження. Першими факсимільними виданнями стали Луцьке Євангеліє XIV ст. (Російська державна бібліотека, м.Москва, Росія) та Луцький Псалтир 1384 р. (Бібліотека Лауренціана Медичі, м.Флоренція, Італія). Ініціатором створення факсимільних видань особливо значимих для Волині був Митрополит Волинський і Луцький УПЦ Ніфонт. Перші видання проєкту вийшли коштом благодійного фонду Бориса Клімчука «Рідна Волинь» та меценатів.

У виступах модераторка проєкту Діана Шамрай та директорка видавництва «Горобець» Анна Горобець розповіли про нелегкі шляхи до співпраці з іноземними посольствами, працівниками бібліотек, науковцями в ході практичної підготовки до друку факсимільних видань.

Архімандрит Онуфрій (Куц), настоятель храму Св. Параскеви с.Ратнів Луцького району, який був куратором підготовки і друку волинських видань, дав вичерпну характеристику кожному факсиміле, наголосив на їхній високій духовній цінності.

На унікальному значенні видань для самоідентифікації української нації наголосила мовознавеця, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри історії та культури української мови Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Лариса Павленко.

Про історичну епоху, коли писалися Луцький Псалтир і Холмське Євангеліє, розповів відомий історик та краєзнавець, заступник начальника відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури Луцької міської ради, автор статей до цих видань – Петро Троневич.

Представники духовенства ПЦУ, УПЦ, УГКЦ підкреслили значимість рукописної спадщини України і Волині у зміцненні віри і розумінні істинності слова Божого. Презентовані факсимільні видання передали Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки та Музею волинської ікони.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео UA: Волинь:

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 277 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]