Головна » 2020 » April » 29 » З колекції Музею волинської ікони: ікони з села Рудка-Козинська Рожищенського району
09:38
З колекції Музею волинської ікони: ікони з села Рудка-Козинська Рожищенського району
З колекції Музею волинської ікони: ікони з села Рудка-Козинська Рожищенського району

Залами нашого музею можна ходити годинами: вивчати, досліджувати, аналізувати і просто милуватися прекрасними образами, створеними на Волині у далекі часи. Але кожен музей багатий ще й своїми фондами, тими скарбами, які віднаходили працівники музею у закритих і часто поруйнованих храмах. які дарувалися музею небайдужими поціновувачами старожитностей, але їх можна побачити лише інколи на виставках чи презентаціях. Головне, що ці безцінні сакральні пам'ятки збережені і продовжують служити людям. Сьогодні знайомимо вас із іконами, які були передані до Музею волинської ікони ще у 1987 р. настоятелем Свято-Троїцької церкви с.Рудка-Козинська Рожищенського району Ніфонтом.

Пройшли роки і сільський священник став Митрополитом Волинським і Луцьким УПЦ Ніфонтом – багаторічним наставником, порадником і другом музею. У 2013 р. ці ікони були відреставровані у Львівській філії ННДРЦ України і Владика особисто був на презентації у музеї. Як він радів, як тішився, що така духовна краса повернулася до людей, відкрилася ще одна сторінка історії нашого краю.

На іконах постає самобутнє народне малярство XVIII ст. Вірогідно, що провінційний іконописець писав ці образи безпосередньо для храму на момент його відкриття у 1786 р. Судячи з розмірів і сюжетів, ікони «Христос Вседержитель» і «Богородиця Одигітрія» знаходилися в іконостасі, а ікони «Святий Миколай» і «Новозавітна Трійця» – у бічних вівтарях храму.

Христос Вседержитель. 1786 р. Свято-Троїцька церква с. Рудка-Козинська Рожищенського району

Богородиця Одигітрія. 1786 р. Свято-Троїцька церква с. Рудка-Козинська Рожищенського району

Святий Миколай. 1786 р. Свято-Троїцька церква с. Рудка-Козинська Рожищенського району

Новозавітна Трійця. 1786 р. Свято-Троїцька церква с. Рудка-Козинська Рожищенського району

Ікони вирізняються яскравими і насиченими барвами, багатством золота і срібла, лагідними ніжними ликами, оптимістичним і життєстверджуючим настроєм. Саме такі світлоносні та всеперемагаючі образи допоможуть нам вистояти і перемогти, не втратити віру, надію і любов.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 277 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]