Головна » 2020 » May » 13 » З колекції Музею волинської ікони: «Святі апостол Матвій та праведниця Єлисавета»
10:03
З колекції Музею волинської ікони: «Святі апостол Матвій та праведниця Єлисавета»
З колекції Музею волинської ікони: «Святі апостол Матвій та праведниця Єлисавета»

У 2018 році у Музеї волинської ікони, а потім у мистецькому центрі «Лісова пісня» м.Вараша (Рівненська обл.) з успіхом працювала виставка «Імена, написані на небесах. Патрональні ікони XVII–ХХ ст. з колекції Музею волинської ікони». Були представлені більше двадцяти ікон з образами шанованих святих, імена яких і сьогодні є популярними. Готуючи матеріали, відшукували інформацію про життя святих, значення імені, дні пошанування. Сьогодні вашій увазі пропонуємо ікону початку ХІХ ст. «Святі апостол Матвій та праведниця Єлисавета». Ікона написана на дошці олійними фарбами.

Поєднання на іконі образів апостола Матвія і праведниці Єлисавети може свідчити про те, що, ймовірно, замовники мали такі імена і бажали прославити своїх небесних покровителів. Матвій – один з 12-и апостолів Христових, колишній митар, брат апостола Якова, праведна Єлисавета – мати Іоана Хрестителя.

Апостол Матвій тримає книгу, як символ його авторства Євангелія, а сокира в його руках вказує на слова Євангелія (Мт. 3, 10) про повчання Іоана Хрестителя: «бо всяке дерево, що не приносить доброго плоду, рубають і кидають в огонь», т. т. це знаряддя праці символізує праведну боротьбу за утвердження істинної віри.

Праведниця Єлисавета походила з роду Ааронового і була сестрою святої Анни, матері Богородиці. Єлисавета і святий пророк Захарія були батьками Іоана Хрестителя. Подружжя щиросердно виконували Господні заповіді, але страждали безпліддям, що вважалося у стародавні часи покаранням Божим. Лише на старості літ Захарія отримав звістку від ангела про народження сина і це чудо сталося у їхньому житті за півроку до народження Ісуса Христа. На іконі праведниця постає простою миловидною жінкою, одягнена у традиційні одежі, Голова покрита платом вохристого кольору, що символізує заміжність жінки. Знаковою стала зустріч Діви Марії і Єлисавети, яку описує євангеліст Лука: «Коли почула Єлисавета привітання Маріїне, заграло дитя в утробі її. І сповнилася Духа Святого Єлисавета» (Лк.1, 41-43). Тобто, Єлисавета перша дізнається про таємницю народження Сина Божого і сама стає матір’ю Іоана Предтечі Христового.

Ікона виконана у стилі світського живопису, коли реалістично виконані лики, які нагадують портрети осіб, які одягнені у традиційний одяг, який вправно модельований прийомами світлотіні. Тлом ікони служить цілком реальний краєвид з пагорбами і кущами, вершинами, голубим небом і сірими хмарами. Автор зображає святих у повний ріст, наголошуючи на величі і відкритості духовних осіб. Лики святих надзвичайно життєві, наділені певним психологічним змістом, виражають зосередженість і впевненість, душевний спокій і красу людини. Основні кольори традиційних одеж – червоний, синій, вохристий, зелений – покликані символізувати і жертовність, і божественність, і незламну віру. Примітно, що іменні написи виконані напівкруглим чином білими літерами, що своєрідно повторюють німби, як символ святості.

Ікона «Святі апостол Матвій та праведниця Єлисавета», виконана невідомим волинським іконописцем, свідчить про майстерність і прагнення автора донести до віруючої людини поклики святих і праведників бути їхніми порадниками і захисниками.

Значення імені: Матвій – Божий дар (євр.) Пам’ять 29 листопада.

Значення імені: Єлисавета – яка шанує Бога (євр.) Пам’ять 18 вересня.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 246 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]