Головна » 2020 » April » 5 » З колекції Музею волинської ікони: тема жертовності та служіння людям в іконописі - 1
15:32
З колекції Музею волинської ікони: тема жертовності та служіння людям в іконописі - 1
З колекції Музею волинської ікони: тема жертовності та служіння людям в іконописі - 1

Сьогодні весь світ, наша Україна і кожен громадянин живуть у непростий час. Війна, пандемія… Нові повідомлення про боротьбу з важкою недугою, великі втрати, не можуть не породжувати страх, почуття невідомості, неспокій. Багато є професій, представники яких виступають на передньому фронті, захищають, вселяють віру і надію на краще. Філософія життя – все пройде і це теж – визначає і настроює людей на ноти спокою, любові до ближнього, розуміння необхідності протистояти такому випробуванню, яке випало на нинішнє покоління.

У нашій колекції є багато ікон, які передають нам образи шанованих християнських святих. Не випадково, що така тематична добірка матеріалів познайомить вас з кращими зразками іконопису XVI–XVIII ст. Волині, а пізнання сакральних образів допоможе нам зміцнитися, згуртуватися у боротьбі з ворогами, наповнитися мужністю і сміливістю, терпінням і співчуттям. Хочеться, щоб кожен, хто прочитає про життєвий шлях цих святих, їхню боротьбу з гріхами і спокусами, зрозумів найголовніше – завжди перемагає правда, якою б тернистою не була б дорога до неї. Спеціально вибираємо такий незвичний аспект, наголошуючи на жертовності і самовідданості святих, які залишаються героями і сьогодні. Життєві жертви не будуть марними, якщо всі ми зуміємо зробити правильні висновки про відповідальність кожного у цьому двобої із злом. Отже, пізнаємо давнє мистецтво і переносимося у день сьогоднішній. Це нас підтримає, це нам допоможе.

Розпочинаємо цикл матеріалів представленням ікони «Святі безсрібники Косма і Даміан», 1693 р.

Ікона, яку передали з Успенської церкви с. Баїв Луцького району влітку 2008 р., доповнила творчу спадщину іконописця Йова Кондзелевича, який працював на Волині у кінці XVII - першій половині XVIIIст. На іконі постають святі безсрібники, цілителі. Символічно, що святі тримають речі, що прямо вказують на їхню практику лікарів і цілителів: у руках святого Косми – ступка із ложечкою, а в руках святого Даміана – відкрита скринька для ліків із ложечкою.

Святі Косма і Даміан жили у стародавньому Римі у ІІІ cт. і були рідними братами. Їх виховувала мати, яка своїм прикладом привчала синів до богочестивогоого життя. А коли вони підросли, то виявили у себе Божий дар знати лікувальні властивості трав і зцілювати з їх допомогою людей. Навіть ставши відомими цілителями, не шукали слави і багатства. Лікуючи хворих, вони ніколи не брали грошей, тому і були названі безсрібниками. Тільки однієї нагороди просили брати від зцілених – віри у Ісуса Христа. Косма і Даміан складали щедрі пожертви бідним і нужденним, побувавши у багатьох землях. Звинувачені в поширенні християнства, брати були приведені на суд до імператора Карина, але коли вони зцілили його від хвороби, були звільнені. Однак пізніше Косма і Даміан були вбиті лікарем-язичником, у якого вони колись навчалися, і який страшенно заздрив братам. Закликавши їх на гору, нібито збирати лікарські рослини, він підступно поодинці побив їх камінням, а потім кинув у колодязь. Мощі святих були покладені у Феремані (нині Ірак), де пізніше був споруджений храм на їх честь.

Споглядаючи образ Святих Косми і Даміана, складаючи подячну молитву цілителям і чудотворцям, у кожної істинно віруючої людини пробуджуються прагнення безкорисливо творити добро і щиросердечно допомагати ближнім своїм, утверджувати на землі господство справедливості і любові.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 389 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]