Головна » 2020 » March » 2 » Виставка «Скрипторій Волині ХІІІ ст. Епоха короля Данила. Холмське Євангеліє». Графіка Олександра Дишка
13:25
Виставка «Скрипторій Волині ХІІІ ст. Епоха короля Данила. Холмське Євангеліє». Графіка Олександра Дишка
Виставка «Скрипторій Волині ХІІІ ст. Епоха короля Данила. Холмське Євангеліє». Графіка Олександра Дишка

3 березня 2020 р. о 15 год. у Музеї волинської ікони відбудеться презентація творчих робіт Олександра Дишка «Скрипторій Волині ХІІІ ст. Епоха короля Данила. Холмське Євангеліє».

В ознаменування двадцятиріччя передачі Холмської Чудотворної ікони Божої Матері під опіку держави і повернення реліквії до духовного життя, музей втілює у життя культурологічний проєкт «Холмська Чудотворна ікона Божої Матері. 20 років у Музеї волинської ікони», який передбачає наукові, мистецькі, просвітницькі заходи.

У рамках проєкту презентується виставка відомого митця Олександра Дишка «Скрипторій Волині ХІІІ ст. Епоха короля Данила. Холмське Євангеліє».

Олександр Дишко народився у 1953 р. у Луцьку. 1980 р. – закінчив ЛДІПДМ (нині Львівська академія мистецтв), відділ художньої кераміки. Член НСХУ. Монументальний та станковий живописець, плакатист, графік. О. Дишко є автором художньо-науково-історичних реконструкцій Луцька, ілюстратором книг, рекламних, публіцистичних, науково-інформаційних видань на тему історії старого Луцька і Волині. Митець представляв Україну, Волинь на багатьох Всеукраїнських і зарубіжних виставках. Чимало його робіт є у музеях і приватних колекціях. Олександр Дишко працює у різних мистецьких стилях, використовуючи унікальну авторську техніку, поєднуючи малярство і графіку.

У Музеї волинської ікони твори О. Дишка демонструються у залі Холмської Чудотворної ікони Богородиці вже вдруге. Графічні твори на стендах «Посвячення Данила короля в лицарі», «Дві столиці – Володимир, Холм», «Вівтар слави Лодомирії» розкривають події славної історії Галицько-Волинського князівства ХІІІ ст., образи знакових історичних постатей, духовної святині українського народу – Холмської Чудотворної ікони Богородиці та створення Холмського Євангелія ХІІІ ст., факсимільне видання якого вийшло друком у 2015 р. (ілюстратор – Олександр Дишко). Оригінальними у виконанні, наповнені символічними образами постають живописні роботи художника серії «Час» – «Листопад», «До моря», «Аркуші в просторі».

Полотна майстра, виконані на високому професійному рівні, своєрідною і надзвичайно вишуканою авторською технікою, пробуджують у людей почуття гордості за свій край, героїв, захисників з давніх часів і до сьогодення. Проникаючи у душу кожного, вони просто заставляють надовго зупинитися і задуматися над сутністю буття, своєю місією на землі.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 317 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]