Головна » Музей волинської ікони

   У Музеї волинської ікони відкрилася виставка «Волинська рукописна спадщина у факсимільних виданнях». На виставці представлені факсимільні видання Пересопницького Євангелія, Луцького Євангелія, Луцького Псалтиря.

   17 лютого Музей волинської ікони відвідали голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді вікарій Київської Митрополії єпископ Обухівський Іона та головний редактор інтернет-порталу «Православіє в Україні» Юлія Комінко, які завітали до Луцька для участі у заходах святкування Всесвітнього дня православної молоді.

   20 січня 2015 року у Музеї волинської ікони традиційно відбулися "Різдвяні зустрічі". Їх гостями стали чоловічий хор "Святвечір" при храмі Трьох Святителів УПЦ у Луцьку (керівник - протоієрей Сергій Дембовський) та ансамбль народної музики "Волиняни"дитячої музичної школи №3 м.Луцька (керівник - Тетяна Жилюк).

   20 січня о 16 год. у Музеї волинської ікони відбудуться «Різдвяні зустрічі». Цьогорічними гостями «Різдвяних зустрічей» буде чоловічий хор «Святвечір» при храмі Трьох Святителів УПЦ у Луцьку.

   У Музеї волинської ікони діє унікальна виставка давніх і сучасних ялинкових прикрас „Подаруй собі казку!”. На ній представлено близько півтисячі експонатів.

 

ПРИХОДЬТЕ І ПОДАРУЙТЕ СОБІ НОВОРІЧНУ КАЗКУ ДИТИНСТВА!

   Напередодні новорічно-різдвяних свят, у Музеї волинської ікони відкрилася виставка „Подаруй собі казку!”. Новий рік одне з найулюбленіших свят дітей і дорослих, головним атрибутом якого є прикрашена іграшками ялинка. На виставці експонується більше 500 давніх і сучасних новорічних іграшок з колекцій Волинського краєзнавчого музею і сімейних колекцій музейних працівників Луцька і Острога.

   „Привітай солдата з Миколаєм!” – під такою назвою у Музеї волинської ікони відбувся майстер-клас з виготовлення вітальної листівки для військовослужбовців, які проходять курс реабілітації у Луцькому військовому госпіталі (с. Ліпіни).

   11 грудня у Музеї волинської ікони відбулася особлива подія. Напередодні свята Миколая гостями музею стали бійці АТО, які лікуються у Луцькому військовому госпіталі.

   10 грудня директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва взяли участь у відкритті виставки „Святі жони – охоронниці родини”, яка відкрилася у Музеї книги і друкарства м. Острога.

   Учасникам АТО обіцяють організовувати екскурсії Луцьком, зокрема показуватимуть і Музей волинської ікони.

   Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва та художник-реставратор Волинського краєзнавчого музею Лариса Обухович взяли участь в заході „Іконопис як дар Божий, і як особливий вид церковного мистецтва”, який відбувся у Волинській духовній семінарії УПЦ з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта.

   16-17 жовтня у Волинському краєзнавчому музеї та на базі його відділу – Музею волинської ікони, відбулася ХХІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація», присвячена 110-ій річниці від дня народження відомого українського мистецтвознавця Павла Жолтовського.

   14 жовтня у Музеї волинської ікони відбувся тематичний захід, присвячений одному із найбільш шанованих православним і греко-католицьким світом празників – Покрову Пресвятої Богородиці. Учасниками заходу стали учні Луцького педагогічного коледжу та Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури.

 

Прес-реліз

„Волинська ікона: дослідження та реставрація”

ХХІ міжнародна наукова конференція

м.Луцьк, 16-17 жовтня 2014 року

   23 вересня у Музеї волинської ікони відкрилася виставка "Нове життя давніх образів". На виставці представлені пам’ятки сакрального мистецтва XVI – XVIII ст., які були відреставровані у 2013-2014 роках у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (Київ), Львівській філії ННДРЦУ, Національній Академії образотворчого мистецтва і архітектури та реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею.

   21 вересня, на Різдво Пресвятої Богородиці, Православна Церква вшановує Діву Марію, у Холмській Чудотворній іконі прославлену. Уже в десятий раз віруючі Української Православної Церкви Київського Патріархату здійснили паломництво до Чудотворного Образу, що зберігається у Музеї волинської ікони.

   23 вересня 2014 року о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки "Нове життя давніх образів". На виставці представлені ікони, царські врата та скульптура XVI-XVIII ст., які були відреставровані у 2013-2014 роках у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (Київ), Львівській філії ННДРЦУ, Національній Академії образотворчого мистецтва і архітектури та реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею.

  7 вересня віруючи Української Православної Церкви вшанували святиню – Холмську Чудотворну ікону Богородиці. Хресним ходом від Свято-Покровського кафедрального храму до Музею волинської ікони пройшли священнослужителі і віряни.

   27 травня Музей волинської ікони відвідав славетний диригент, знаний у всьому світі, музикант надзвичайної ерудиції та широкого світогляду Ігор Блажков.

 

 

У зв'язку з початком туристичного сезону з 1 червня по 1 жовтня експозиція Музею волинської ікони працює з одним вихідним днем – середа.

   У Міжнародний день музеїв священики Волинської єпархії УПЦ привітали працівників Музею волинської ікони теплими словами, Пасхальними піснеспівами студентів Волинської духовної семінарії та величним "Многая літа...".

   18 травня Музей волинської ікони відвідала Ольга Богомолець – заслужений лікар України, професор, директор Інституту дерматології та косметології, відома співачка і автор українських романсів, активна громадська діячка, колекціонер і меценат.

   Музей волинської ікони до Міжнародного дня музеїв презентує нещодано відреставровану ікону „Благовіщення” XVIII ст. Реставраційні роботи були проведені реставратором Волинського краєзнавчого музею Ларисою Обухович.

   7 травня у Музеї волинської ікони відкрилася виставка „Царице Миру, молись за нас…”. На виставці представлені більше 50 ікон Богородиці XVII-ХХІ ст. з колекцій Музею волинської ікони, Митрополита Волинського і Луцького УПЦ Ніфонта і Митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП Михаїла.

   Днями у реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею завершилась реставрація ікони «Христос Боремельський», яка була передана до Музею волинської ікони з Свято-Троїцького кафедрального собору м.Луцька.
   Цими днями голова Інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук та голова єпархіального відділу з співпраці із Збройними силами та іншими військовими формуванням протоієрей Олександр Мазурак, які повернулись до Луцька з Криму, передали Музею волинської ікони від Архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима чотири старовинні ікони, оклад і напрестольний хрест.
   17 січня у Музеї волинської ікони пройшли „Різдв’яні зустрічі”. Шанувальники класичої музики могли насолодитися грою камерного оркестру „Ренесанс” Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського.




В І Т А Є М О !
   18 грудня у Музеї волинської ікони відбувся захід до дня Святого Миколая. До музею завітали студенти Волинської духовної семінарії Української Православної Церкви та учні 5 класу Луцького навчально-виховного закладу №9.
   На передодні дня Святого Миколаю Музей волинської ікони отримав у подарунок два цінних експонати, які були передані із Закарпаття.
   3 грудня в історико-культурному заповіднику м.Дубно відкрилась виставка сакрального мистецтва «Релігійний живопис XVIII –XIX століть» з колекції Музею волинської ікони.
   7 листопада настоятель Свято-Михайлівського храму с.Гута Ратнівського району о. Олександр Ковальчук передав до Музею волинської ікони ікону „Архангел Михаїл” та царські врата. Вони датуються XVIII ст. і були внесені до реєстру пам'яток історії і культури Волинської області.
   Хатню ікону Архангела Михаїла ХVІІІ століття, яку подарував Музею волинської ікони Президент України Віктор Янукович, вперше представили у Луцьку.
« 1 2 3 4 5 6 »