Головна » 2021 » December » 13 » Відкриття виставки "Величаємо тебе, Святий Миколаю" у Музеї волинської ікони
11:57
Відкриття виставки "Величаємо тебе, Святий Миколаю" у Музеї волинської ікони
Відкриття виставки "Величаємо тебе, Святий Миколаю" у Музеї волинської ікони

14 грудня 2021 р.  о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки «Величаємо тебе, Святий Миколаю!». Це спільний проєкт Музею волинської ікони і Технічного фахового коледжу Луцького Національного технічного університету. Відвідувачі виставки зможуть познайомитися з  іконами Св. Миколая XVIIІ – XIX ст. з колекції музею та творчими роботами учнів та  майстрів Технічного фахового коледжу Луцького НТУ: вишитими рушниками і флористичними композиціями.

Образ святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мирлікійського, займає особливе місце у християнській культурі. До нього – помічника у справах, захисника мандрівників та мореплавців, усіх несправедливо скривджених і засуджених, ставляться з особливим благоговінням. Протягом століть пошанування Святого втілювалося не тільки у будівництві численних храмів на його честь та створенні образів, присвячених Чудотворцю і його житію. Всенародна любов до Чудотворця у народі вилилася у традицію прикрашати рушниками храмові і хатні ікони. Пізніше до цієї традиції приєдналося квіткове оформлення ікон та храмового простору, яке допомагає створити відчуття свята, підкреслює  значимість  Святого чи події, що  відзначається Церквою.

Спільний проєкт двох інституцій представляє відвідувачам давні ікони з колекції музею з образом Св. Миколая і традиції прикрашання їх рушниками та флористичними композиціями у виконання  учнів та  майстрів Технічного фахового коледжу Луцького НТУ.

На виставці можна побачити ікони Св. Миколая, виготовлені в різні епохи та за допомогою різних технік: від найпростіших до прикрашених емалевим розписом, карбованими та гравійованими окладами з латуні та срібла, написаних  темперними і олійними фарбами. Представлені ікони відрізняються і за розміром: від найменших, хатніх до великих, храмових. Одночасно відвідувачі можуть ознайомитися з традиційними і новими техніками вишивання та декорування, давніми  мотивами, символікою орнаментики та кольорів. А ще дізнатися, що таке храмова флористика і як вона пов'язана з православною символікою.

Матеріали виставки свідчать про багатогранність давнього  сакрального мистецтва, вивчення якого  спрятиме широкому, художньо-естетичному та культурно-історичному осмисленню духовної спадщини України.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1502 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]