Головна » 2021 » May » 14 » «Святі заступники перед Богом» вже у Луцьку (ФОТО, ВІДЕО)
14:07
«Святі заступники перед Богом» вже у Луцьку (ФОТО, ВІДЕО)
«Святі заступники перед Богом» вже у Луцьку (ФОТО, ВІДЕО)

У Музеї волинської ікони 13 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, відкрилася виставка «Святі заступники перед Богом» з колекції Червоноградської філії Львівського музею історії релігії. Музеї співпрацюють вже багато років і ця подія показала наскільки потрібними і актуальними є такі імпрези, які сприяють духовному збагаченню краян, розкривають глибину і велич сакрального мистецтва.

На відкритті побували і виступили із вітальними словами заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Троханенко, заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко, гості з м.Червоноград – начальник відділу культури Червоноградської міської ради Андрій Процик, завідувачка Червоноградською філією Львівського музею історії релігії Галина Гриник.

Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповіла про програму відзначення Міжнародного дня музеїв у Луцьку, висловила сподівання на підтримку і розуміння владою важливості діяльності музеїв.

Вітання від Митрополита Луцького і Волинського ПЦУ Михаїла передав всім присутнім ієромонах Дмитрій. З інтересом гості оглянули цікаві експонати виставки, поспілкувалися з червоноградськими реставраторами.

Виставка «Святі заступники перед Богом» є результатом багаторічної збиральницької діяльності музею, активної експедиційно-пошукової роботи та співпраці з релігійними громадами Львівської, Волинської та Рівненської областей. 30 творів темперного і олійного живопису, представлені на виставці, репрезентують українські та західноєвропейські іконописні традиції ХVІІ-ХІХ ст.

На виставці можна побачити образи найшановніших у народі святих: Миколая, Юрія, Дмитрія, архистратига Михаїла, архангела Гавриїла, Варвари, Катерини, Параскеви, апостолів. Оригінальністю вирізняються твори з житійними клеймами (ікони «Св. Параскева з житієм» XVII ст., «Св. Варвара з житієм» XVIIІ ст.) та чудесами (ікони «Св. Миколай» XVIIІ ст.).

На виставці експонуються ікони ХІХ ст. з образами святих, що шануються у церквах західного обряду – «Св. Станіслав», «Св. Антоній Падуанський», «Св. Людовик ІХ».

Мистецтво української церковної хоругви демонструють твори «Св. Варвара/Св. Юрій» 1760 р., «Мучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія/Почаївська ікона Богородиці» 1831 р., «Св. Миколай/Св. Дмитрій» сер. ХІХ ст.

Виставка буде експонуватися у Луцьку впродовж травня– вересня 2021 року.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео UA: Волинь:

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 257 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]