Головна » 2021 » July » 14 » З колекції Музею волинської ікони: «Святі безсрібники Косьма і Даміан»
18:18
З колекції Музею волинської ікони: «Святі безсрібники Косьма і Даміан»
З колекції Музею волинської ікони: «Святі безсрібники Косьма і Даміан»

14 липня день пам’яті Святих безсрібники Косьми і Даміана. У Музеї волинської ікони експонується ікона «Святі безсрібники Косьма і Даміан» 1693 року.

Влітку 2008 року до Музею волинської ікони з Успенської церкви села Баїв Луцького району були передані п’ять ікон, які стали справжнім відкриттям у багаторічних дослідженнях пам’яток сакрального мистецтва Волині. Успенська церква була побудована у 1875 році на місці старої, яка була тут ще у XVI ст. За переказами, давня церква була освячена на честь Святих Косьми і Даміана. Цілком вірогідно, що ікона «Святі безсрібники Косьма і Даміан», могла бути храмовою іконою в іконостасі XVII ст.

Після проведення реставраційних робіт, коли образ постав у первісному вигляді є всі підстави стверджувати, що ікона «Святі безсрібники Косьма і Даміан» доповнює вже відому творчу спадщину майстрів, які разом з Йовом Кондзелевичем працювали на Волині у кінці XVII – першій половині XVIII ст. Про це яскраво свідчить майстерне поєднання в іконі давньої східної іконописної традиції і елементів тогочасного західноєвропейського мистецтва, малярсько-технічні прийоми виконання, особливості іконографічної побудови, образно-психологічне трактування святих, своєрідне колористичне вирішення, вдале внесення елементів пейзажу і архітектури. Автор акцентує увагу на символах їхньої лікувальної справи – посудинах для приготування і збереження ліків, але одночасно наголошує на порятунку не лише хворого тіла, а в першу чергу – душі через молитву і покаяння.

Святі Косьма і Даміан жили у стародавньому Римі у ІІІ столітті і були рідними братами. Їх виховувала мати, яка своїм прикладом привчала синів до богоугодного життя, шанувати і виконувати Закон Божий. А коли підросли, то виявили у себе Божий дар знати лікувальні властивості трав і зцілювати з їх допомогою людей. Лікуючи хворих, вони ніколи не брали грошей, тому і були названі безсрібниками. Тільки однієї нагороди просили брати від зцілених – віри у Ісуса Христа. Цілителі побували у багатьох землях і багатьох людей навернули до християнської віри. Мощі святих були покладені у Феремані (Месопотамія, нині Ірак), де пізніше був споруджений храм на їх честь. Автор акцентує увагу на значимості людської особистості святих Косьми і Даміана, але своєрідно поєднує іконне зображення з краєвидом, не виключено, місцевим, волинським (село Баїв знаходиться недалеко від села Білосток, де Йов Кондзелевич довгий період був ієромонахом у Хрестовоздвиженському монастирі).

Викликають зацікавлення кілька написів, які збереглися на іконі. У верхній частині ікони на тлі розміщений іменний напис, виконаний яскравою червоною фарбою, що і називає ікону «CТЫ БЄЗСРЄБРИ КО МЫ Й ДІАМІАНА». У нижній частині ікони чорною фарбою на білому фоні зроблений досить поширений напис – молитовне звернення до святих, де вони іменуються безсрібниками, чудотворцями, цілителями, які приносять чудесні зцілення хворим. На нижній міжрамній смузі подвійного обрамлення ікони є погано збережений скорописний донаторський напис, з якого випливає, що даний образ писаний на замовлення ієрея Даніла (можливо, настоятеля місцевої церкви) за «отпущеніє грехов своїх» 30 жовтня 1693 року.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 336 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]