Головна » 2021 » August » 12 » З колекції Музею волинської ікони: «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці»
12:31
З колекції Музею волинської ікони: «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці»
З колекції Музею волинської ікони: «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці»

У фондах Музею волинської ікони зберігається образ «Апофеоз Почаївської ікони Богородиці» 1840 року, що свідчить про досить активне використання волинськими малярами граверних зображень попередніх століть.

Ймовірно, в основі композиції лежить гравюра ХVІІІ ст., присвячена урочистості з нагоди коронування Чудотворного образу. Художник поєднує в одному творі різні стильові напрямки, що було характерним для сакрального мистецтва Волині ХІХ ст. Жвавий і динамічний рух ангелів, які оточують і підтримують Святий образ, контрастує зі спокійною ілюстративною сценою, що зображує молитву ченця і пастуха біля стопи Богородиці. В одній композиції водночас розповідається про події ХІІІ ст. – з’явлення Богородиці на горі Почаївській, та кінця ХVІІІ ст., коли Почаївський чудотворний образ був коронований.

Подібна урочиста композиція, яка символізує прославлення образу Богородиці, ймовірно, була замовлена на честь 600-ліття явлення Діви Марії на горі Почаївській.

У нижньому лівому куті ікони частково зберігся авторський напис польською мовою: «Pinxit У. Kwiatkowsk… Kowel Л. U. 1840».

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 241 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]