Головна » 2021 » August » 13 » Експозиція Музею волинської ікони поповнилася унікальним експонатом (ФОТО, ВІДЕО)
14:51
Експозиція Музею волинської ікони поповнилася унікальним експонатом (ФОТО, ВІДЕО)
Експозиція Музею волинської ікони поповнилася унікальним експонатом (ФОТО, ВІДЕО)

Після проведення реставраційних робіт до музею повернувся один із найстаріших костельних вівтарів Волині – дерев’яний різьблений вівтар XVII століття.

Реставрацію та дослідження пам’ятки провели науковці Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Художники-реставратори – Д. Жигалкіна, Н. Веретко, В. Дуда, рентгенологічні дослідження – Л. Єфіменко, техніко-технологічні – О. Асаулова, Н. Шевченко.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео UA: Волинь:

Довідково.
Наталія МАЛІМОН, газета «День»:
Після реставраційних робіт у музеї виставлено один із найстаріших костельних вівтарів Волині - дерев'яний різьблений вівтар XVII століття. У запасники музею він потрапив на початку 1980-х років минулого століття, коли учасники наукової експедиції під керівництвом Павла Жолтовського вилучили і зберегли із закритих волинських храмів древні ікони, речі сакрального вжитку, які інакше б були знищені, а так стали згодом основою музейної колекції.
Вівтар, що нині виставлено в експозиції музею, знаходився у старій православній церквиці в селі Борочиче колишнього Горохівського району. Як він туди потрапив і з якого костелу, з’ясувати так і не вдалося. Невідомо, куди поділися колонки, що обрамляли центральний образ. Реставрацію та дослідження пам'ятки провели науковці Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Художники-реставратори – Д. Жигалкіна, Н. Веретко, В. Дуда, рентгенологічні дослідження – Л. Єфіменко, техніко-технологічні – О. Асаулова, Н. Шевченко. Пам’ятка унікальна, це найстаріший різьблений дерев’яний католицький вівтар на Волині. Спеціалісти датують його першою половиною ХVІІ століття. Такого ж плану і віку вівтар є ще у музеї в Камені-Каширському, це рідкісна річ і для України загалом.
Оскільки до нашого часу не збереглася ікона, яка була у вівтарі, то музейні працівники підібрали сюди ікону Богородиці «Римська». Це копія чудотворного образу з домініканського монастиря у Луцьку. Певний час ця ікона Богородиці вважалася головною хранителькою усієї Волині, під час її коронування у вересні 1749 року на арці-декорації на урочистостях помістили напис: «Вогню і стріл татар нехай Луцьк не боїться — його покриває тінь Діви». Востаннє чудотворний образ Богородиці із домініканського монастиря бачили у кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла у Луцьку, де він зник після пожежі 1924 року. Копія ж чудотворної ікони Богородиці «Римська» у колекції музею — з Троїцької церкви у селі Сокіл Рожищенського району, звідки її вилучили ще у 1975 році. Завідувачка Музею волинської ікони Тетяна ЄЛІСЄЄВА вважає, що, найвірогідніше, ікона спочатку знаходилася у сокільському католицькому костелі, бо копії цього чудотворного образу поширюються, найперше, на католицькому заході, а з XVI століття — на теренах країн східної християнської традиції, у XVII столітті культ цього образу поширюють греко-католики на територіях України і Білорусі. Однією з кращих копій чудотворного образу Богородиці «Римська» є ікона Богородиці «Летичівська» (Королева Поділля і Волині).
Загалом копій дуже багато. Але та, що у Луцьку (XVIII століття, полотно, олія), є, каже Тетяна Єлісєєва, особливою: «Наш образ цікавий тим, що він передає ті шати Богородиці, які були зображені на оригіналі з домініканського луцького монастиря». Загалом образ Богородиці «Римська» особливий ще й тим, що це — головна святиня Риму, яка знаходиться у базиліці Санта Марія Маджоре.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 256 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]