Головна » 2019 » May » 17 » День вишиванки в Кортелісах
13:22
День вишиванки в Кортелісах
День вишиванки в Кортелісах

День вишиванки – всеукраїнське свято національної єдності, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння національного вишитого одягу та об’єднати українців.

У цей день та напередодні Міжнародного дня музеїв у Кортеліському історичному музеї була оформлена для відвідувачів виставка вишитих українських сорочок, рушників, картин – «Поліська вишивка».

Одягнені у різноманітні вишиванки учні і вчителі Кортеліської школи та громадськість села завітали до музею. Марія Ярощук, науковий співробітник музею, розповіла про історію української вишивки, її розмаїття, про мистецтво виготовлення традиційної поліської сорочки, а також про чарівні властивості орнаментів, їх значення та різноманітність кольорової гами українських вишиванок.

Здавна існує на Волинському Поліссі звичай прикрашати сорочки візерунковим ткацтвом, під впливом якого утворилась техніка «занизування».

Часто в оздоблених ткацтвом сорочках чохли і колір вишиваються дрібним хрестиком червоно-чорними квітковими мотивами.

У вишивках Волині переважають геометричні орнаменти, композиції яких утворюються з ритмічного повторення ромбів, ламаних ліній і виконувались хрестиком. Поширеною була і вишивка гладдю, якою оздоблювали жіночі сорочки, рушники.

Марія Матвіївна познайомила присутніх з рукотворними оберегами місцевих майстринь, вправних рукодільниць, закоханих у своє захоплення берегинь української вишивки. Відмітила майстринь Ратнівщини, які взяли участь у створенні загальнонаціонального оберегу – Рушника Національної Єдності, на якому було показано історію, багатство і багатовікові традиції народної вишивки.

Директор місцевого Будинку культури Раїса Дордюк виконала пісню «Вишивала мати», а художній керівник Людмила Дордюк прочитала вірші про рушники, про Україну.

Микола Михалевич,
директор Кортеліського історичного музею

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 399 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]