Головна » 2019 » March » 27 » Життя віддане Україні
10:57
Життя віддане Україні
Життя віддане Україні

25 березня минуло 20 років з дня загибелі В’ячеслава Максимовича Чорновола – українського правозахисника, лідера Народного Руху України, талановитого журналіста і політика, який все своє свідоме життя боровся за незалежність України. З нагоди вшанування пам’яті цього видатного українця у Кортеліському історичному музеї було проведено тематичний урок «Життя віддане Україні» для учнів 11 класу місцевої школи.

Директор музею Микола Михалевич розповів, що В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року на Черкащині в сім’ї сільських вчителів. Ще в студентські роки його виключали з Київського університету за політичні погляди, пізніше не дали вчитися в аспірантурі, до якої він вже пройшов за конкурсом. У квітні 1966 року на закритому політичному процесі відмовився давати свідчення проти своїх друзів і назвав злочинцями прокурора і суддів, за що був засуджений до трьох місяців примусових робіт. За сигналами з КДБ Чорновола постійно переслідують, виганяють з роботи. За свої книги, спрямовані на захист прав людини, отримав міжнародну журналістську премію, а також три роки ув’язнення за вироком Львівського обласного суду. Всього ж В’ячеслав Чорновіл відсидів у тюрмах і політичних таборах 15 років. І навіть в ув’язненні продовжував боротьбу, був ватажком серед політв’язнів, ніколи не мирився з брехнею і несправедливістю.

В’ячеслав Максимович Чорновіл – один із лідерів Української гельсінської спілки, а з 1992 року голова Народного Руху України. Він був серед ініціаторів проголошення Декларації про державний суверенітет України та Акту проголошення Незалежності України. Неможливо переоцінити той вклад, який зробив В’ячеслав Чорновіл у здобуття Україною незалежності та перетворення в демократичну, правову державу.

Під час виборів президента України, 1 грудня 1991 року, він набрав понад 23 відсотки голосів виборців, поступившись лише Леоніду Кравчуку і таким чином фактично став лідером демократичної опозиції в країні. Микола Андронович пригадав, що він у той час був членом обласного комітету підтримки Чорновола і активно агітував за нього на виборах, хоча і розумів, що той не переможе. Розбудова незалежної держави проходила в надзвичайно складних умовах економічної і соціальної кризи, але Чорновіл, як лідер НРУ наполегливо відстоював свої політичні переконання. Він збирався знову балотуватися під час виборів президента України восени 1999 року, але трагічно загинув за загадкових обставин під час автомобільної аварії.

В’ячеславу Чорноволу посмертно присвоєно звання Героя України, а все його життя є зразком патріотизму і вірності своїй нації та державі.

Марія Ярошук,
науковий співробітник Кортеліського історичного музею

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 439 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]