Головна » 2016 » May » 10 » Ніхто не забутий, ніщо не забуте… Пам’ятний день в Кортелісах
10:59
Ніхто не забутий, ніщо не забуте… Пам’ятний день в Кортелісах
Ніхто не забутий, ніщо не забуте… Пам’ятний день в Кортелісах

   Без вступних слів чиновників пройшло вшанування і на меморіалі «Жертвам фашизму» у с. Кортеліси, де 9 травня в пам’ять про закатованих у роки Другої Світової війни та полеглих в боях за перемогу над нацизмом були покладені символічні квіти головою райдержадміністрації Андрієм Харламповичем та головою районної ради Михайлом Макаруком.

   Андрій Адамович та Михайло Михайлович вклонились усім полеглим, які знайшли свій вічний спочинок на могилах Кортеліського меморіалу.

   Директор Кортеліського історичного музею Микола Михалевич провів для гостей екскурсію музеєм – розповів про страшні дні Кортеліської трагедії, бої, які точилися в ті роки, показав експонати та оновлену останніми місяцями експозицію.

   Лихоліття війни забрало тисячі невинних мирних жителів. Село Кортеліси увійшло в історію як символ жорстокості німецького окупаційного режиму. Середа 23 вересня 1942 рік – навіки вписана чорними літерами в історію жителів села Кортеліси. В цей день увірвалося життя 2875 жителів, з них 1620 дітей. Село було знищене вщент, жителі розстріляні, хати спалені. Ще протягом місяця німці нищили навколишні хутори, одним з найбільших був х. Попливці. 10 хат спалено, біля 70 жителів розстріляні. Вражає цинізм та тваринна жорстокість – людей було загнано до хат, а потім в будинках їх методично вбивали, шансів на життя не було…

   В цьому році на місці поховань був встановлений хрест, який освятив настоятель Свято-Успенського храму с. Кортеліси протоієрей Богдан, та поминальною молитвою згадав навіки усопших земляків.

   Словом і молитвою згадували загиблих місцеві жителі на чолі з Кортеліським сільським головою Василем Жигаревичем, очевидці Кортеліської трагедії, родичі ветеранів та гості.

   Ніхто не забутий, ніщо не забуте….

Джерело: Ратнівська райдержадміністрація

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 919 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]