Головна » 2020 » May » 6 » Вшанували пам’ять закатованих жертв Кортеліської трагедії
16:11
Вшанували пам’ять закатованих жертв Кортеліської трагедії
Вшанували пам’ять закатованих жертв Кортеліської трагедії

5 травня, з нагоди 40-річчя з часу відкриття Меморіального комплексу «Жертвам фашизму» та Кортеліського історичного музею, голова районної державної адміністрації Володимир Рудик, голова районної ради Михайло Макарук вшанували пам’ять закатованих жертв Кортеліської трагедії. Про це пишуть на сайті Ратнівської РДА.

Без вступних слів чиновників відбулося покладання символічних квітів на Меморіальному комплексі «Жертвам фашизму». Представники влади та усі присутні вклонились усім полеглим, які знайшли свій вічний спочинок на могилах меморіалу.

Директор Кортеліського історичного музею Микола Михалевич провів для гостей екскурсію музеєм – розповів про страшні дні Кортеліської трагедії, бої, які точилися в ті роки, показав експонати та оновлену останніми місяцями експозицію.

Довідково:
Село Кортеліси увійшло в історію як символ жорстокості німецького окупаційного режиму.
23 вересня, у «чорну середу» 1942 року було знищено 715 дворів, розстріляно та закатовано 2875 жителів, з них 1620 дітей.
22 вересня 1942 року командиром третього батальйону 15-го поліцейського полку майор Голлінс видав «Оперативний наказ про знищення сіл». Саме в ньому чітко вказано, що рота «Нюрнберг» має знищити Кортеліси.
Уже в середу, рано-вранці, каральний загін щільним кільцем оточив село. Місцеві зрадники-поліцаї, яких окупанти зібрали з усіх навколишніх сіл та містечок зганяли на майдан усіх жителів. Приводом було «обговорення важливої постанови». Людей завели у церкву, школу, найближчі хати, серед них були і старі, і жінки, і діти. Тим часом німці підводили групи з кількох чоловік до ям і відкривали по них вогонь з автоматів та кулеметів. Спочатку розстрілювали невеликими групами чоловіків, потім – жінок і дітей. Щоб заглушити крики людей, гітлерівці включали на повну потужність двигуни своїх автомобілів…

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 269 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]