Головна » 2017 » September » 25 » У Кортелісах вшановували пам’ять жертв фашизму
11:52
У Кортелісах вшановували пам’ять жертв фашизму
У Кортелісах вшановували пам’ять жертв фашизму

Пам’ятати подвиг тих, хто ціною свого життя дарує його нам, закликав голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик під час мітингу-реквієму, приуроченого 75-й річниці вшанування пам’яті жертв трагедії в селі Кортеліси Ратнівського району. Відбувся ж захід біля підніжжя меморіального комплексу «Жертвам фашизму» цього населеного пункту 23 вересня 2017 року.

Серед присутніх – голова Ратнівської районної державної адміністрації Андрій Харлампович, представники духовенства й засобів масової інформації. Згадати тисячі невинно знищених українців із Кортеліс прийшли й небайдужі односельчани – від найстаршого до наймолодшого поколінь. Передусім, духовенство району відслужило панахиду за загиблими восени 1942-го року. По тому ж слово взяв керівник найвищої виконавчої гілки влади в області.

– Страшна трагедія прийшла на рідну Волинську землю 75 років тому, – наголосив Володимир Гунчик. – Нелюди, адже іншими словами їх не можна назвати, забрали життя і старих, і молодих – тих, хто хотів жити й народжувати, хто мріяв про майбутнє. Не пожаліли нікого. Знищили село та всіх в окрузі.

Тож, зазначив голова облдержадміністрації, українцям загалом і волинянам, зокрема, слід завжди пам’ятати про події в Кортелісах, позаяк це – одна з найтрагічніших сторінок історії держави.

– Мільйони українців полягли у боротьбі з нацистськими загарбниками, – продовжив Володимир Петрович та закликав присутніх низько вклонитися пам’яті жертв трагедії 1942-го року.

Окрім цього, він зауважив, що і сьогодні, через 75 років після страшних подій, знову гинуть молоді хлопці, відстоюючи свободу і незалежність України. А відтак, ми маємо бути гідними пам’яті тих, хто віддав свої життя за Батьківщину під час Другої Світової війни, а також тих, хто робить це нині на східних рубежах держави.

Андрій Харлампович, своєю чергою, наголосив, що історія села Кортеліси свідчить про його велике бажання до життя. Адже, попри все, населений пункт відбудували, відродили і він надалі живе, процвітаючи.

– 75 років тому мир забрали нацисти, – підкреслив Андрій Адамович. – Сьогодні ж його забирає сусідня держава Росія. Але переконаний, що як тоді, так і нині, наша держава у боротьбі вистоїть.

Варто зауважити, що під час мітингу-реквієму слово надали очевидцеві страшних подій 1942-го року – Петру Якушику. На той час чоловік мав лише десять років. Йому з сестрою та батьками вдалося заховатися з родиною в одній із порожніх хат та дивом уціліти. Тож, нині Петро Трохимович із болем розповідає про страшні події 23 вересня 75-літньої давнини.

На завершення заходу керівництво області й району, представники учнівської та студентської молоді, а також рідні тих, хто загинули у 1942-у році, поклали до підніжжя меморіального комплексу «Жертвам фашизму» гірлянду слави та квіти. По тому Володимир Гунчик разом із мешканцями села відвідав екскурсію у Кортеліському історичному музеї.

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 685 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]