Головна » 2017 » November » 24 » Від Революції Свободи до Революції Гідності
14:07
Від Революції Свободи до Революції Гідності
Від Революції Свободи до Революції Гідності

21 листопада, в День Гідності та Свободи, у Кортеліському історичному музеї було проведено зустріч з учасницею двох Майданів – Ларисою Цепух. На зустріч прийшли учні 10 класу, працівники культури.

Микола Михалевич, директор Кортеліського історичного музею, який теж був активним учасником Помаранчевої Революції, розповів про те, як український народ відстоював свій вибір і право на демократію наприкінці 2004 року. Тоді вдалося здобути перемогу мирно, без крові і жертв. Але так сталося, що вже через дев’ять років українці знову були змушені боротися за свої права, за європейський вибір України. Дух цих подій присутні змогли відчути, оглядаючи фотографії та експонати виставки «Від революції Свободи до революції Гідності», яку підготували працівники музею.

Лариса Цепух поділилася спогадами про те, як чимало наших земляків – активістів, відстоювали свою громадянську позицію на Майдані, біля Верховної Ради, Кабміну, Адміністрації Президента. Всюди відчувалась атмосфера любові, добра, щирої віри і надії на краще життя. А ще Ларисі Григорівні пощастило бути свідком благословення духовенством України Віктора Ющенка на президенство у Софіївському Соборі. З хвилювання розповіла Лариса Григорівна, про події на Євромайдані під час Революції Гідності.

Із власноруч виготовленим плакатом «Ратне за Європу», разом із однодумцями, поїхала 30 листопада в Київ підтримати активістів, молодь, яка заявила про своє прагнення жити у вільній, незалежній, європейській державі. На Євромайдані відчувався дух єдності українців, підтримка, співпереживання. З болем переповіла і про події на вул. Інститутській , коли в наступ пішли «беркутівці». На її очах молодому хлопцеві відірвало руку і вона повисла на рукавичці, а кров і шматки тіла розкидало навкруги.

Анатолій Заєць із с. Велимче 9 лютого від димової шашки «беркутівця» отримав травму ноги. А коли у Маріїнському парку на активістів разом із спецпідрозділом пішли в наступ «тітушки» і почався хаос, вижив завдяки сім’ї з Києва, яка впустила в квартиру, коли шукали захисту в під’їзді від ворогів.

Боялись ночі. Бо ж вдень і вистояти краще. Гуртувались, підносили бруківку, «коктейлі Молотова», прибирали згарища. І молились… І вистояли.

На завершення учасники заходу ознайомилися з новим стендом музею «Захисники України», на якому представлені фото і особисті речі кортеліських хлопців – учасників бойових дій на Сході України, а також прапор спецпідрозділу «Світязь» з автографами його бійців. Микола Михалевич і начальник відділу культури Олена Горнік розповіли присутнім про Героя України Василя Тарасюка із смт. Заболоття Ратнівського району, який отримав Золоту зірку Героя під час святкування Дня Незалежності від Президента України.

Марія Ярошук
науковий співробітник Кортеліського історичного музею

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 686 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]