Головна » 2021 » September » 26 » Вшанували пам’ять жертв Кортеліської трагедії
13:51
Вшанували пам’ять жертв Кортеліської трагедії
Вшанували пам’ять жертв Кортеліської трагедії

23 вересня 1942 року німецькі окупанти знищили поліське село Кортеліси та 20 навколишніх хуторів. Лише в цей день було розстріляно понад 2000 мирних, ні в чому не винних, людей. А загальна кількість жертв за часи німецької окупації по Кортеліській сільській раді досягла 2875 чоловік. В день сумних роковин цієї події на меморіальному комплексі відбувся траурний мітинг. Про подробиці Кортеліської трагедії розповіла ведуча Тетяна Панасюк. Народний аматорський ансамбль пісні і музики «Ратнівські візерунки» та солістка Катерина Харкевич проникливо виконали тематичні пісні: «Дума про Кортеліси», «Земля наша мила» та «Мальви».

Представники влади – Ратнівський селищний голова Віталій Бірук та заступник голови Ковельської районної ради Андрій Броїло, звернули увагу присутніх на необхідність берегти пам’ять про жертви минулої війни. Вони також нагадали, що Україна і сьогодні веде боротьбу за свободу та незалежність проти сильного та підступного ворога. Щоб здобути перемогу нам потрібна єдність та згуртованість всіх українців. Жителька Кортеліс Таїсія Кухар прочитала свій вірш «Книга пам’яті», в якому яскраво описала події «чорної середи».

Після завершення тематичного заходу присутні вшанували пам’ять загиблих жителів села покладанням квітів до підніжжя пам’ятника та Вічного вогню. Настоятель Свято-Успенського храму отець Богдан відслужив панахиду та закликав до щирої молитви за душі полеглих у роки війни.

Гості, Андрій Броїло та заступних голови Ковельської РДА Дмитро Красносельський, відвідали музей і відзначили високий рівень його експозиції та необхідність збереження історичної пам’яті.

Джерело: Кортеліський історичний музей

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 294 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]