Головна » 2018 » October » 12 » Наші земляки на захисті Вітчизни
15:20
Наші земляки на захисті Вітчизни
Наші земляки на захисті Вітчизни

У Кортеліському історичному музеї до Дня Захисника України було проведено урок мужності «Наші земляки на захисті Вітчизни» для учнів 9 класу місцевої школи.

Микола Михалевич, директор Кортеліського історичного музею, розповів про потрійне свято, яке відзначають українці 14 жовтня і яке уособлює мужність та героїзм захисників Вітчизни, покровительство Пресвятої Богородиці славного війська козацького.

Про легендарного офіцера 72-ї бригади, нашого земляка із смт. Заболоття, першого Героя України Ратнівщини – Василя Тарасюка, продовжив свою розповідь Микола Андронович. Легендою українського війська Василь Тарасюк став після зимових боїв за Авдіївську промзону. Саме тут Василь проявив найголовнішу рису офіцера – турботу про своїх солдатів. В боях отримав три осколкові поранення, чотири контузії. Навіть після обмороження ніг не покидав позицій, де відчайдушно відбивали атаки сепаратистів його бійці. Кількома влучними пострілами з гранатомета підбив російський танк Т-72.

Вітчизна гідно оцінила подвиг нашого земляка Василя Тарасюка. Під час військового параду, з нагоди 26-ї річниці Незалежності України, із рук Президента отримав «Золоту Зірку» Героя України за виняткову мужність і героїзм.

Жителі Кортеліс також зробили вагомий внесок у справу захисту рідної землі. Олександр Якушик у липні 2014 року добровольцем пішов служити у роту особливого призначення «Світязь». Вже в серпні цей підрозділ був направлений під Іловайськ, де зазнав значних втрат при виході з оточення. Ще одне важке випробування довелось пройти волинянам під час боїв за Дебальцеве. Підрозділ «Світязь» обороняв місто Вуглегірськ. Волиняни, опинившись у щільному кільці, кілька діб відбивали атаки ворога. Завдяки сміливим, умілим, рішучим діям командира Олександра Фацевича, бійці вийшли з оточення без бою. Серед нагороджених за цей подвиг був і наш земляк – Олександр Якушик, який отримав відзнаку «За відвагу і мужність».

Майже три роки воював за рідну землю Валерій Михалевич. Спочатку в підрозділах Правого сектору, а пізніше в 79-й десантно-штурмовій бригаді. Найбільш важке випробування на його долю випало у січні-лютому 2017 року, коли їх батальйон обороняв позиції біля Донецького летовища, між Авдіївкою і Пісками. Ворог постійно обстрілював українськіі позиції з усіх видів зброї та багато разів намагався атакувати. Але, незважаючи на великі втрати, десантники не відступили ні на крок.

Про інших наших односельчан, які мужньо тримали оборону на передових позиціях і з честю виконали свій громадянський обов’язок – Івана Жигаревича, Олександра Бетіна, Івана Приймака, Василя Сахарчука, Станіслава Сіліка розповіла Марія Ярошук, науковий співробітник музею.

Василь Сахарчук, кулеметник 72-ї механізованої бригади, разом з побратимами, протягом тижня обороняли позиції біля Савур-Могили. Попав в оточення. Вийти з оточення під постійними обстрілами, свистом мін, допомогла молитва і підтримка друзів, які стояли один за одного горою.

Станіслав Сілік – гранатометник 14-ї ОМБр, вдруге пішов захищати незалежність України 22 грудня 2017 року, підписавши контракт на півроку. 22 червня біля Попасної (Луганська область), був важко поранений кулею. Понад три місяці він знаходився прикутим до ліжка. Зараз на відновленні вдома. Ми всі бажаємо йому швидше стати на ноги і бути здоровим.

Наші прикордонники Микола Ярошук, Михайло Островець, Петро Ткачук, Іван Горнік, Дмитро Сахарчук, Олександр Сахарчук, Олександр Полівода, Євген Ліхван зробили значний внесок в оборону нашої країни від агресії ворога.

Учні уважно слухали розповіді, задавали питання, а також допитливо оглянули експозицію з фрагментами зброї та боєприпасів. Жвавий інтерес викликав огляд виставок про УПА та «Із життя Кортеліської школи», яка приурочена 50-й річниці з часу відкриття.

Марія Ярошук,
науковий співробітник Кортеліського історичного музею

Категорія: Кортеліський історичний музей | Переглядів: 533 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]