Головна » 2015 » March » 9 » У вінок пам’яті славному Кобзареві
13:15
У вінок пам’яті славному Кобзареві
У вінок пам’яті славному Кобзареві

   9 березня український народ вшановує пам’ять геніального поета Тараса Григоровича Шевченка. Поета, який став для українців символом нації, її духовним батьком. Напередодні 201-ої річниці народження цієї геніальної постаті у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбулась тематична година «Дозволь, Кобзарю, струн душі торкнутись, життя твого перегорнути сторінки».

   Екскурсовод музею розповіла про життєвий і творчий шлях поета. Особлива увага приділялася періоду праці Тараса Шевченка у складі Київської археографічної комісії, під час якої восени 1848 року він відвідав ряд сіл, міст та містечок Великої Волині.

   Під час заходу учні 9-А класу Торчинської ЗОШ декламували поезії Кобзаря. У поетичних рядках було відтворено нелегке дитинство поета, його гнітючі враження від подорожей по Україні та заклик до об’єднання для боротьби за кращу долю українського народу. Зазначалось про те, що життя і творча спадщина Кобзаря утверджувало віру багатьох поколінь українців в утвердженні рідної мови, створення української держави.

   Сила духу, діяльність Тараса Шевченка, його проза і поезія сприяли проголошенню Української Народної Республіки в 1917 році, призвели до розвалу більшовицького радянського режиму, проголошення незалежної України в 1991 році. І нині, в XXI столітті, думи Шевченка є невіддільні від дум нашого народу. Це продемонстрували події Революції Гідності, коли Шевченко став символом Майдану, а його слова «Борітеся, поборете, Вам Бог помагає» − пророчими. Закінчився захід рядками одного з найперший і найголовніший заповітів поета українському народові:

       «Свою Україну любіть

       Любіть її… во врем'я люте,

       В остатню, тяжкую мінуту

       За неї Господа моліть».

   Молімося за Україну, як цього бажав Тарас Шевченко, любімо один одного, хай Бог допоможе нашій Україні, українському війську, що продемонстрували свою мужність, хоробрість і рішучість, захищаючи свою рідну землю від російського агресора, зміцнить божественною силою, укріпить нашу віру в перемогу.

Алла Сахнюк,

екскурсовод Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 856 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]