Головна » 2014 » September » 10 » Пам’ять про відомого краєзнавця і музейника Григорія Гуртового вшанували в містечку Торчин.
17:12
Пам’ять про відомого краєзнавця і музейника Григорія Гуртового вшанували в містечку Торчин.
Пам’ять про відомого краєзнавця і музейника Григорія Гуртового вшанували в містечку Торчин.

   Першого вересня минуло два роки, відколи закінчилася земна дорога заслуженого працівника культури України, видатного волинського історика, краєзнавця, музейного працівника, засновника Торчинського народного історичного музею Григорія Олександровича Гуртового (1924-2012).

   Вшанувати пам’ять цієї світлої людини у містечко Торчин, де похований краєзнавець, прибули музейні працівники, краєзнавці, представники культури: з Волинського краєзнавчого музею були директор Анатолій Силюк, завідувач відділу методичної роботи з державними та громадськими музеями Олександр Вернидубов, з відділу культури Луцької РДА начальник Валентина Зінчук, директор Торчинської ЗОШ Ольга Ворошик, директор дитячої музичної школи смт. Торчин Ярослав Найда, з районної газети «Слава праці» Світлана Зозуля. Була також представник селищної ради Лідія Бабіюк. Запросили усіх приїхати у цей день працівники Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового: директор Олександр Мельник, екскурсовод Алла Сахнюк, доглядач Ніна Фесенко.

   Спочатку на могилах Григорія Олександровича та його дружини, Ганни Іванівни, відбулося покладання квітів. Священнослужителі Свято-Стефанівського храму Київського патріархату отець Степан і матушка Стефанія відслужили панахиду.

   По цьому усі присутні побували в музеї імені Г.О.Гуртового, де його нинішній директор розповів про життєвий шлях і музейну долю Григорія Гуртового. До цього заздалегідь підготовлена тематична виставка, біля якої і проходила розповідь. Тут були представлені не тільки фотографії, але й особисті речі засновника музею: записні книги, окуляри, улюблена указка та ін. Оригінальні документи з фондосховища свідчили про перші роки діяльності створеного ним музею. Учасникам поминального дня демонструвалася власна марка, видана до 90-річчя Григорія Гуртового.

   Виступив на Дні пам’яті директор обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який відзначив феноменальність і багатогранний талант Григорія Олександровича та його безмежну відданість Волині.

   Начальник відділу культури Луцької РДА Валентина Зінчук розповіла про значення Торчинського музею у патріотичному вихованні молоді району, наголосила на деяких заходах, запланованих для пошанування пам'яті фундатора музею.

   Усі відзначали великі подвижницькі справи, які зробив за життя Г.О.Гуртовий: написання десятка волинезнавчих книг і сотень статей, виховання поколінь школярів у дусі любові до минулого свого краю, пошук і збереження тисяч історичних пам’яток, створення Торчинського музею та інші. Тому пам’ять про цього видатного діяча Волині повинна бути гідно пошанована.

Джерело: ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 839 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]