Головна » 2014 » October » 7 » Відзначення річниці Народного Руху України в Торчинському музеї.
16:47
Відзначення річниці Народного Руху України в Торчинському музеї.
Відзначення річниці Народного Руху України в Торчинському музеї.

   25 років тому у вересні відбулась важлива подія в історії нашої держави – утворення Народного Руху України. В той час НРУ підняв усіх свідомих українців, всіх патріотів для того, щоб зламати більшовицьку систему та відновити державну незалежність України. До цієї дати у Торчинському народному історичному музеї імені Г.О.Гуртового була підготовлена тематична виставка.

   На виставці показано матеріали, які знайомлять відвідувачів з передвісниками національно-демократичного руху, представлено працю Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація», книгу В’ячеслава Чорновола «Лихо з розуму», в якій опубліковано інформацію про Рух опору, документи так званих «двадцяти злочинців», в тому числі волинян Валентина Мороза та Дмитра Іващенка, праці Михайла Тиского про встановлення та розвиток Волинської регіональної організації НРУ. На репродукціях можна побачити зображення I-го Установчого з’їзду НРУ за перебудову, що відбувався 8-10 вересня 1989 р. в конференційному залі Київського політехнічного інституту, перших масових заходів, які організовувались його представниками, мітингів як у Києві, так і тих, що відбувались у Луцьку в 1989-1990 рр.

   Біля виставки для учнів 10 кл. Торчинської ЗОШ I-III ст. було проведено тематичну екскурсію, на якій слухачі ознайомилися з історією створення НРУ, пригадали імена «шестидесятників», зокрема Василя Симоненка, Ліни Костенко, Василя Стуса, Івана Дзюби, нашого земляка Євгена Сверстюка, адже саме вони занепокоєні долею рідної землі, відважилися на протест проти нищення української культури і мови, проти перекручень історії, проти переслідувань за слово і думку. Учні отримали інформацію про події, які відбувались в Україні в період «перебудови» та їх вплив на розвиток національно-демократичної думки на Волині. Екскурсовод Алла Сахнюк розповіла про організаторів Волинського регіонального та місцевих осередків Руху та громадян Луцького району, які підтримували ідею незалежності України.

Джерело: Торчинський народний історичний музей імені Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 947 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 1
0   Spam
1 grey   (20.02.2016 11:41) [Материал]
Не хочу Вас обидеть,но Вы допустили грубую ошибку кое в чем:"представлено працю Івана Драча «Інтернаціоналізм чи русифікація»". Это работа Ивана Дзюбы.Прошу это учесть и исправить.
Ответ: Дякуємо за слушне зауваження. Виправили

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]