Головна » 2015 » April » 26 » «Кобзар» – найцінніший в світі скарб
20:47
«Кобзар» – найцінніший в світі скарб
«Кобзар» – найцінніший в світі скарб

   З поміж безлічі книг, з якими має справу історія світової літератури, поодиноко виділяються ті, що ввібрали в себе науку віків і мають для народу заповітне значення. До таких належить «Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка. Це книга, яку український народ поставив на перше місце серед успадкованих з минулого національних духовних скарбів. 175 років тому у квітні світ побачила перша прижиттєва збірка поета з цією назвою.

   У Торчинському народному історичному музеї, за участю учнів Усичівської ЗОШ І-ІІ ст., відбувся захід, присвячений цій події. Під час розповіді екскурсовода діти та вчителі школи мали можливість не лише дізнатися про те, де та коли, з ініціативи яких людей виданий перший «Кобзар», а й побачити, який вигляд мала ця книга. Адже фототипія позацензурного примірника, 1840 року, перевидана 27 листопада 1962 року (з колекції відомого шевченкознавця Миколи Куделі), представлена на тематичній виставці «Живе один з найкращих в світі творів – Шевченка невмирущого «Кобзар».

   Учні також декламували поетичні твори, які увійшли до першої збірки. А саме: «Думка» («Нащо мені чорні брови...»), «Тарасову ніч», «Катерина», «Перебендя», «Тополя», «До Основ’яненка» та «Івана Підкова», «Думи мої, думи мої». На завершення заходу присутні ознайомились з іншими виданнями «Кобзаря», найдавнішому з яких – більше ніж 100 років.

Джерело: Торчинський народний історичний музей ім. Г.О.Гуртового

 

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 816 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]