Головна » 2015 » May » 6 » КВІТИ ПАМ’ЯТІ РУКАМИ ШКОЛЯРІВ
12:22
КВІТИ ПАМ’ЯТІ РУКАМИ ШКОЛЯРІВ
КВІТИ ПАМ’ЯТІ РУКАМИ ШКОЛЯРІВ

   Червоний мак як символ пам’яті жертв війни в Україні вперше почав використовуватись на минулорічних заходах, присвячених завершенню Другої світової війни. З якого часу взагалі виводиться ця традиція і чому саме червоний мак, у Торчинському народному історичному музеї імені Г.Гуртового дізнавалися учні 10-11 класів Торчинської ЗОШ імені С.Гнатюка.

   Під час презентації «Червоний мак – квітка пам’яті полеглих солдат» звернулися до українських традицій, адже у нас символіка цієї квітки має давнє і глибинне походження. Вона оспівана в думах і піснях про козаків, творах Івана Франка, Олеся Гончара та інших письменників. В народній легенді, літературно опрацьованій Михайлом Стельмахом, розповідається про відважного козака на ім’я Мак, який загинув у боротьбі з ординцями, рятуючи з полону співвітчизників. Там, де пролилась його кров, зійшли квіти червоного маку.

   В такому контексті квітка використовується у наші дні. Діти дізналися про те, що в європейських країнах її використання почалося з часів Першої світової війни. Поштовхом до цього стали рядки вірша військового лікаря Джона Маккрея «У полі Фландрії», які передають символіку червоного маку. У 1918 р. (час завершення Першої світової війни) цю квітку на одязі вперше використала викладачка з США Мойна Майкл. Відтоді традиція поширилася цивілізованими країнами світу, де і сьогодні у дні пам’яті на одязі носять маки.

   Школярі оглянули стилізоване зображення квітки, яке з 2014 р. стало символом пам’яті жертв війни в Україні. З однієї сторони це зображення квітки пам’яті, а з іншої кривавої рани, яка означає трагедію війни. Цю трагедію ми, на жаль, відчуваємо переживаємо і досі. Червоні маки ростуть на Донбасі на місцях загибелі наших краян, а часто односельчан, близьких, які полягли в боротьбі проти російської агресії. Тому маки будуть даниною пам’яті їм.

   Як бачимо, квітка маку закорінена в українські традиції, але використання її в якості пам’ятного знаку є новим. Саме тому учні Торчинської школи (разом з директором О.Ворошик, вчителем трудового навчання В.Добош і працівниками музею) долучилися до виготовлення маків, які робили з паперу, додаючи блакитно-жовті стрічки.

    9 травня діти вручатимуть їх учасникам заходів пам’яті, які відбувалися на меморіалі в Торчині. Натомість будуть збирати допомогу для наших військових, які боронять Україну від російської агресії, щоб червоні маки більше не росли із крові наших співвітчизників, знайомих, близьких.

Олександр Мельник, директор музею

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 872 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/11
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]