Головна » 2015 » Травень » 18

   18 травня у Художньому музеї Луцька розпочався новий культурно-мистецький проект «Вірність землі і преданіям…». Його назва запозичена із надпису на старовинній козацькій шаблі. Цей вислів влучно формулює тематичне спрямування всього дійства. З відданістю дідівським звичаям, з любов’ю до матінки Вітчизни й готовністю полягти за неї ставали до бою українські лицарі багато століть поспіль. Символом цьогорічного свята було обрано портрет Його Величності Івана Виговського (?–1664) – гетьмана, переможця Конотопської битви (1659), славного борця за волю України.

   З нагоди Міжнародного дня музеїв, у Волинському краєзнавчому музеї 18 травня у дружній, теплій атмосфері відбулися урочиста академія та нагородження переможців Шостої обласної рейтингової акції „Музейна подія року на Волині – 2014”.

   У дні святкування Міжнародного дня музею відділ природи Волинського краєзнавчого музею презентував нову розважальну екскурсію – зоологічний квест «Слідами звірів». Мета заходу – замінити традиційну форму знайомства учнівської молоді з експозицією відділу природи на веселе інтерактивне дійство.

   У День відкритих дверей з нагоди Міжнародного дня музеїв, Волинським краєзнавчим музеєм започатковано цикл заходів „Перемоги української зброї”, присвячений переможним битвам українського війська, героїзму і доблесті захисників наших кордонів, які боронили Вітчизну з найдавніших часів до сьогодення.

   18 травня, у Міжнародний день музеїв, у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, відбулося ряд святкових заходів.

   22 травня в Адміністрації Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку відбудеться наукова конференція „Любартівські читання”, присвячена 930-й річниці першої писемної згадки про м. Луцьк та 30-й річниці створення Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку.

    Волинський краєзнавчий музей провів Шосту обласну рейтингову акцію „Музейна подія року на Волині – 2014”. Цього разу на суд експертів подано 6 різних за характером та масштабами подій, які відбулись протягом 2014 року. Переможці акції визначені шляхом рейтингового голосування експертів: науковців, музейних працівників, представників засобів масової інформації, громадськості.

   Сьогодні Міжнародний день музеїв, запрошуємо Вас, дорогі волиняни, лучани, друзі музею завітати до Волинського краєзнавчого музею, поринути в минуле, оглянути нові експозиції та виставки, новинки музейної колекції, долучитися до музейних науково-освітніх програм.

Шановні працівники музеїв Волині!

     Вітаю  всіх із професійним святом – Міжнародним днем музеїв! Завдяки самовідданій творчій праці тих, хто присвятив своє життя розвитку музейної справи, дбайливо зберігається й примножується спадщина Волині, поєднується минуле, сьогодення й майбутнє, виховується почуття прекрасного, повага до народних традицій і любов до національного мистецтва.

     Музеї є безцінним джерелом пізнання, тисячолітньою скарбницею народної пам’яті, носіями культурних надбань народу. Народ, який не забуває про свої витоки, про хресну дорогу крізь буремні тисячоліття у сьогодення, –  незнищенний, спроможний забезпечити собі гідне майбутнє.

Миру і щастя Вам, творчої енергії, нових цікавих проектів та успіхів!

Начальник управління

культури облдержадміністрації                                          В.Дмитрук