Головна » 2015 » July » 31 » Година духовності «Андрей Шептицький: реалії хресного шляху»
10:36
Година духовності «Андрей Шептицький: реалії хресного шляху»
Година духовності «Андрей Шептицький: реалії хресного шляху»

   Постать Митрополита Андрея Шептицького є унікальним явищем в історії української духовності ХХ ст. Він був усюди, в самій гущі життя того чи не найтрагічнішого в історії людства періоду – першої половини двадцятого століття. Завжди був з українським народом, який в тих складних світових подіях прагнув здобути свободу, відновити свою державність. 29 липня виповнилось 150 років від дня народження цієї Святої людини. Саме цього день у приміщенні Торчинської бібліотеки відбулась година духовності «Андрей Шептицький: реалії хресного шляху». До організації цього заходу долучились і працівники Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового. З вступним словом звернулась до запрошених завідувач філією для дорослих Оксана Адамівна Мельничук. Після цього присутні прослухали молитву за раба божого Андрея та переглянули мультфільм «Прилбичі» з серії "Духовне намисто"– про родинне село та дитячі роки митрополита.

   Більш детальніше про подвижницьке життя цієї визначної особи присутні дізналися під час презентації виставки «Апостол єдності», яку підготували працівники Торчинського народного історичного музею ім. Г.О.Гуртового. На ній було представлено репродукції світлин, що відтворюють родинні традиції, початок чернечого життя, герб Андрея Шептицького, похоронну процесію у Львові. Наголошувалось на тому, що Андрей Шептицький був не лише духовним наставником, а усіма діяннями допомагав своїй пастві та сприяв патріотичному вихованні української молоді.

   Учасники заходу мали можливість завдяки аудіо запису почути одну із проповідей митрополита, який сповідував одну з найголовніших заповідей – заповідь любові. Андрей Шептицький усій своїм серцем любив Україну, тому у своїх молитвах звертався до Бога за кращу її долю. "За Україну і український нарід"– саме цією молитвою митрополита закінчилась година духовності.

   За організацію такого пізнавального, виховного заходу подякувала голова товариства Союзу українок містечка Торчин Людмила Іванівна Піхоцька. Вона наголосила на тому, що про визначних людей України, діти повинні дізнаватись ще в юному віці, а їхнє життя має стати прикладом для наслідування. А директор музею Олександр Володимирович Мельник наголосив на актуальності послань митрополита, в яких говориться і про стосунки у родині, про дружбу. Слова Слуги Божого Андрея є наче тим голосом совісті, який взиває до душ українців через роки. Кожен, хто шукає правильного шляху громадянина-християнина, незалежно від матеріального становища, служіння в Церкві, може знайти у Андрея Шептицького відповіді на чимало питань, які перед ним ставить сучасність.

Джерело: Торчинський народний історичний музей ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 1003 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]