Головна » Архів матеріалів
   У Нововолинському міському історичному музеї відбулося урочисте відкриття виставки декоративно-ужиткового мистецтва. ЇЇ підготували вихованці художнього відділення дитячої школи мистецтв.
   29 квітня на нараді у начальника відділу культури та туризму Любомльської районної державної адміністрації Володимира Дячука керівники підвідомчих установ розглянули питання про стан підготовки Любомльського краєзнавчого музею до відзначення 40-річчя його утворення.
   9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію людства як Свято Перемоги над німецьким фашизмом. 68 років ми живемо під мирним небом. Вдячні нащадки, особливо в ці травневі дні, згадають своїх визволителів – ветеранів Великої Вітчизняної війни. Нещодавно в музеї історії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулася зустріч двох поколінь – студентів інституту фізичної культури і здоров’я та голови Ради ветеранів вишу, доцента Вадима Кудя.
   26 квітня у Волинському краєзнавчому музеї відбулося підбиття підсумків та нагородження переможців Дев’ятнадцятого обласного конкурсу на кращу писанку «Волинська писанка третього тисячоліття».
   Ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС були 18 офіцерів та службовців самостійної державної пожежної частини №-4 по охороні міста Ковеля. П'ятеро з них вже відійшли у вічність. У тих, хто живий і проживає в Ковелі є традиція - щороку відвідувати кімнату-музей пожежної справи. Серед експонатів тут на почесному місці фото та документи епохи Чорнобиля.
   З метою ознайомлення з музеями Волині, обміну досвідом та вивчення туристичного потенціалу краю, 26 квітня область відвідала група працівників музеїв Чернігівської області на чолі з президентом Національного комітету ІСОМ, директором Чернігівського обласного історичного музею імені В.В.Тарновського Сергієм Лаєвським.
   Співробітники музеїв Чернігівщини побували у Волинському краєзнавчому музеї, де для них провели екскурсії по експозиціях відділів природи, давньої та новітньої історії, а також тематичних виставках. В обласному музеї відбулося професійне спілкування фахівців-музейників та обмін досвідом музейної роботи.
   В музеї історії СНУ імені Лесі Українки студенти хімічного факультету зустрілись із завідувачем кафедри здоров’я та фізичної культури, доцентом Анатолієм Вольчинським.
   З 23 квітня у Волинському краєзнавчому музеї розпочалися заняття в школі писанкарства „Чарівний писачок”, яка традиційно діє перед Великоднем вже майже 20 років.
   24 квітня на території Луцького замку розпочався І-ий Учнівський турнір ерудитів. Метою цього заходу є популяризація культурно-історичних цінностей міста Луцька серед учнівської молоді. Турнір призначений для учнів 9-11 класів.
   Відділ природи Волинського краєзнавчого музею розпочав проведення екскурсій-казок „Ой, Весна-красна, що ти нам, Веснонько, принесла!” із циклу „Чарівні пори року”. Мета цих оригінальних екскурсій – ознайомлення наймолодших відвідувачів музею, вихованців дитячих садків та учнів молодших класів шкіл міста Луцька із весняними явищами у природі Волині.
   24 квітня у Волинському краєзнавчому музеї відбувся тематичний вечір «Чорнобильський слід на Волині» до 27-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС.
   23 квітня у Музеї волинської ікони відбулась презентація книги-альбому «Музей волинської ікони». Участь у презентації взяли митрополит Волинський і Луцький УПЦ Ніфонт, митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл, а також священнослужителі УПЦ та УПЦ КП. Також були присутні голова Волинської облради Володимир Войтович та заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк.
   Віднедавна музей історії Луцького братства з некрополем, що досі діяв на громадських засадах, набув статусу відділу Волинського обласного краєзнавчого музею. Його експозиція – це не лише частина минувшини міста, області, України. Найперше – це історія Українського Православ’я.
   Орденом Святого Великого князя Володимира за заслуги у відродженні духовності в Україні відзначив директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філаре́т. Вручив нагороду очільник Волинської єпархії УПЦ КП митрополит Михаїл.
   Волинське краєзнавство, напевно, ніколи не зможе до кінця заповнити той глибинний науковий і дослідницький пласт, який усе своє життя розробляв Григорій Гуртовий із Торчина.
   До обласного центру Волині привезли унікальну ковану книгу «Страсті Христові» львівського митця. Її презентували 22 квітня у Музеї волинської ікони. Автор металевого шедевру - львів’янин Роман Андрійовський.
   22 квітня в експозиційній залі відділу природи  Волинського краєзнавчого музею проведено екологічну годину до Міжнародного дня Землі. На заході було розгорнуто  фотовиставку, створену з нагоди відзначення Дня Землі.
   У Луцькій музичній школі №1 імені Фридерика Шопена відбувся вечір пам’яті фундатора цимбальної школи Волині Романа  Яковича Скіри, якому цими днями виповнилося б 80. У класі, де багато років працював відомий музикант, відкрили кімнату-музей.
   18 травня заплановано відкриття системи туристичного ознакування міста Луцька. Також цього дня буде організовано День відкритих дверей та відзначення «Ночі музеїв» у музеях міста: Музей історії Луцького братства, Музей-аптека, Волинський регіональний музей українського війська і військової техніки.
   Волинський краєзнавчий музей на напередодні великого християнського свята Воскресіння Христового традиційно запрошує волинян та  гостей міста Луцька на цикл різноманітних заходів. Зокрема:
   18 квітня у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського відбулась мистецька імпреза: відкриття персональної виставки творчих робіт талановитої майстрині (інженера-будівельника за фахом, художника — за покликанням), лучанки Валентини Галкіної.
   18 квітня Володимир-Волинський історичний музей відвідали гості з Росії та України. Зокрема, до нашого міста прибули Юрій Обоїмов та Олександр Курилюк з міста Новокузнецька Кемеровської області (Західний Сибір, Росія) та Лариса Кузнєцова з Донецька.
   16-17 квітня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася Четверта Всеукраїнська науково-етнографічна конференція „Минуле і сучасне Волині та Полісся. Народна культура і музеї”, присвячена 80-річчю від дня народження Олекси Ошуркевича – фольклориста, етнографа, краєзнавця, заслуженого працівника культури України, лауреата Всеукраїнських премій імені Павла Чубинського та Володимира Гнатюка.
   Туристичні марки вперше з’явилися в Чехії у 1998 році й відтоді набули популярності у сотень тисяч колекціонерів Чехії, Словаччини, Польщі, Німеччини, Австрії – загалом п’ятнадцяти країн Європи. З 2007 року в цьому туристично-колекціонерному проекті бере участь і Україна. У 2013 році до всеукраїнської системи туристично-маркових місць був включений і Луцький замок.
   В результаті багаторічної збиральницької роботи, науковими працівниками Волинського краєзнавчого музею була сформована збірка традиційного вбрання Волині і Західного Полісся, яка нараховує майже тисячу одиниць збереження. Ця колекція склала основу етнографічної виставки „Традиційне вбрання волинян та поліщуків”.
   У Волинському краєзнавчому музеї відбулося представлення нового видання із серії „Колекції Волинського краєзнавчого музею” випуск 5 „Традиційні жіночі сорочки кінця ХІХ–ХХ ст. Збірка Волинського краєзнавчого музею. Каталог”.
   16 квітня у Володимир-Волинському історичному музеї відбулася презентація книжки відомого краєзнавця, лауреата премії імені Миколи Куделі Ярослава Царука «Володимирщина у боротьбі за незалежність».
   Коли вперше почув неймовірну історію того, що одна з найтитулованіших команд польського чемпіонату варшавська «Легія» своїм створенням завдячує поліським теренам, то сприйняв це за жарт. Однак щоб розвіяти усі сумніви щодо цих нібито реалістичних чуток, здійснили вояж у Маневицький краєзнавчий музей. Директор закладу Петро Хомич радо допоміг у з’ясуванні сенсаційного факту та ознайомив з усіма текстовими доказами.
   Нещодавно із США на адресу голови Луцького братства, народного депутата України І скликання, письменника і журналіста Андрія Бондарчука надійшли газета «Свобода» та тижневик «Америка». В обох виданнях автор — наш земляк, щирий патріот України член колишнього уряду УНР в екзилі Михайло Герець широко інформує американську і світову громадськість про роботу Братства. Зокрема, про «друге життя» старовинних книг, про те, як відкривався Музей Луцького братства ХVII — XXI ст., відроджувався Братський некрополь тощо.
   Нещодавно у Музеї волинської ікони своє вміння  вести екскурсію показали студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.
   Виставку «На зорі космічної ери», присвячену 52-ій річниці від часу першого польоту у простори всесвіту, відкрито у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки – філії Національного військово-історичного музею України. На виставці експонуються матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею, скомплектовані ним в колекцію на початку космічної ери.
   До фондів Волинського краєзнавчого музею книгу подарував постійний щедрий спонсор – Віктор Олексійович Літевчук з Луцька. Краківське видання творів Лесі Українки 1940 року давно вже стало унікальним, раритетним. Принаймні на усі музеї Волині – державні й громадські – воно поки що єдине.
   Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт передав до Музею волинської ікони плащаницю роботи провінційного іконописця початку ХХ ст., а житель с.П'ятидні Володимир-Волинського району Іван Герус – дві літографії.
« 1 2 ... 130 131 132 133 134 ... 151 152 »